Hipochonder blog

A kontaktlencsét viselők többsége vakságot kockáztat...

2015. november 09. 09:31 - behrens

... a higiéniás szabályok be nem tartása miatt.

Egy új felmérés arra figyelmeztet, hogy a kontaktlencsét viselők 99%-a megszegi a hordásukkal kapcsolatos szabályok legalább egyikét, ami miatt fennáll akár a vakság kockázata is!

A felmérés eredménye azért is aggasztó, mert az utóbbi 20 évben jelentősen megnőtt a kontaktlencsét viselők száma, egyre többen választanak szemüveg helyett lágy lencsét.

A felmérésben számos aggodalomra okot adó, ám rendkívül gyakori szokásra derült fény, mint például a megfelelő tisztítás hiánya.

A viselők több, mint fele ismerte el, hogy szokott teljes éjszakát átaludni a kontaktlencsében, míg majdnem 90%-uk szunyókált a lencsét viselve.

A rossz szokások – mint például a kontaktlencse tároló folyadék feltöltése a kicserélése helyett súlyos szemfertőzésekhez, pl. szaruhártya-gyulladáshoz vezethet, amely vakságot is okozhat.

A viselők közel egyharmada elismerte, hogy kellett már orvoshoz fordulnia vörös és fájdalmas szempanaszokkal.

Ugyanakkor a tanulmány egyik legnagyobb gondja azon emberek száma volt, akik a kontaktlencséjüket víznek teszik ki – akár azáltal, hogy csapvízzel öblítik, vagy zuhanyzás esetleg úszás közben.

lense.jpg

A felmérésben résztvevők több, mint 80%-a vallotta be, hogy zuhanyzás közben viseli a kontaktlencséjét, és 60%-uk úszik vele. Több, mint harmaduk öblíti a lencsét csapvíz alatt, és 17% csapvízben tárolja éjszakára. Szakértők szerint ez nagymértékben növeli a fertőzések kockázatát, mivel a vízben élő mikroorganizmusokat a szembe juttathatja. Noha a háztartási csapvíz tökéletesen biztonságos az emberi fogyasztásra, nem steril, és olyan kórokozókat tartalmaz, melyek a kontaktlencsét megfertőzve szemgyulladást okozhatnak.

Ezek a fertőzést okozó kórokozók a csapvízben és az úszómedencékben is megtalálhatók, melyek aztán a lencsén keresztül a szembe juthatnak.

Szaruhártya gyulladást a köröm okozta sérülés is eredményezhet, mialatt behelyezi, vagy kiveszi a kontaktlencsét.

Mindezek mellett a lencseviselők fele vallotta be, hogy a kontaktlencsét az ajánlott időn túl is viseli, ahelyett, hogy időben lecserélné azt.

Szakemberek az alábbiakat javasolják a fertőzések kockázatának csökkentésére:

  • A kezeit mindig alaposan mossa meg szappannal, majd szárítsa meg, mielőtt hozzáér a kontaktlencséhez!
  • Mindig vegye ki a kontaktlencsét alvás, zuhanyozás vagy úszás előtt!
  • Minden alkalommal mossa át a kontaktlencséjét fertőtlenítő folyadékkal, mikor azokat kivette!
  • A kontaktlencse tárolót minden használat után mossa ki fertőtlenítő folyadékkal, majd tárolja azt fejjel lefelé, a kupak nélkül.

A kutatásból arra is fény derült, hogy azoknál, akik az interneten rendeltek kontaktlencsét, ötször gyakoribbak a fertőzések, mivel ezekhez kevesebb leírás jár arról, hogyan kell tisztán tartani.

(dailymail

Ezeket olvasta már?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr618063780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezisgyógyítsa (törölt) · https://rakgyogyitok.wordpress.com/ 2015.11.12. 14:05:11

Már nem azért, de elég életszerűtlen a tanács, hogy zuhanyzáskor, úszáshoz vegyük ki a lencsét. Én spec. többek között azért is hordom, hogy nyáron strandon, csúszdaparkban nem kelljen szemüveg nélkül hunyorognom.
Valóban olyan komoly kockázata van annak, ha némi csapvíz éri a kontaktlencsés szemet? Mert az OK, hogy nem abban tároljuk, mossuk stb.
30 éve van kontaktlencsém, soha nem vettem ki fürdéshez, zuhanyzáshoz, de panaszt százszor inkább okoz a túlhordás, szilárd szennyeződés (por, szösz, szempilla) vagy a lencse elcsúszása, mint egy kevés víz.
Persze, aki napokig nem veszi ki, nem tisztítja, mocskos kézzel nyúlkál a szemébe, az meg is érdemli.
süti beállítások módosítása