Hipochonder blog

Természetes és mesterséges gyilkos mérgek

2015. június 04. 11:35 - behrens

Korábbi bejegyzésünkben már volt szó a világirodalom mérgeiről, most szentelünk egy posztot a legerősebb mérgeknek és hatóanyagoknak. Már az elején szeretnénk leszögezni, hogy a lista szubjektív összeállításon alapul, minden bizonnyal lehetne még legalább ennyi anyagot felsorolni (egyes állatok mérgét nem is említjük itt), arról nem is beszélve, hogy a dózis, a bevitt anyag mennyisége számít egy mérgezés esetén.

Foltos bürök (Conium maculatum)

A foltos bürök Európában és Dél-Afrikában őshonos, erősen mérgező, virágos növény. Már az ókori görögök is ismerték, és elsősorban a rabok kivégzésére használták.

conium.JPG

Egy felnőtt szervezet számára 100 mg conium vagy körülbelül 8 levél elfogyasztása már végzetes következménnyel jár: a növény paralízist okoz, aminek következtében a légzés végül leáll, ám a haláltusa közben az áldozat végig öntudatánál van. A foltos bürök leghíresebb áldozata a görög filozófus, Szókratész volt, akit i.e. 399-ben istentelenség miatt a növény koncentrátumával végeztek ki.

Sisakvirág (Aconitum)

A sisakvirág arhytmiát okoz, és végül ezzel fojtja meg áldozatát. Mivel a méreg a bőrön át gyorsan és könnyen felszívódik, a mérgezéshez nem kell feltétlenül elrágcsálnunk a növényt, elég, ha puszta kézzel megérintjük a leveleket.

aconitum-napellus.jpg

Mivel a fulladáson kívül semmilyen post mortem jelet nem hagy maga után, a sisakvirágot használó elvetemült gyilkosok akár meg is úszhatják a büntetést. Állítólag Claudius császár felesége, Agrippina is jól tudta ezt, ezért amikor élete párja az útjában volt, gomba közé kevert sisakvirággal tette el láb alól hitvesét.

Belladonna

A férfiak szerint a szép nőktől nem árt óvakodni, és ha a belladonnára gondolunk, be kell látnunk, hogy igazuk van. A belladonna olasz szó, ami annyit jelent „szép nő”. A növény azért kapta ezt a nevet, mert a középkorban a hölgyek kozmetikai célokra használták, egészen pontosan szemcseppet készítettek belőle, ami kitágította a pupillájukat - mert úgy vélték, hogy a tág pupilla csábos pillantást kölcsönöz – , de vékony rétegben az orcájukra dörzsölve pirosítóként is használták.

belladonna.jpg

Az előbbiekből világosan látszik, hogy a belladonna külsőleg nem lehet oly veszélyes, mint például a sisakvirág, ám elfogyasztva már egyetlen levél is végzetes. Ezért használták gyakran nyílméregként. A növény termése a legveszélyesebb, mindössze 10 bogyócska már halált okoz.

Dimetil–higany

A dimetil-higany lassan, alattomosan gyilkol, és pontosan ezért rendkívül veszélyes. Már 0,1ml felszívódása bizonyítottan végzetes, azonban a tünetek csak hónapokkal az expozíció után jelentkeznek, amikor már semmit sem tehetünk. 1996-ban, a Dartmouth College (New Hampshire) kémia professzora egy-két cseppet véletlenül a kezére löttyintett, ám hiába volt rajta kesztyű, a méreg átjutott a latexen. A tünetek 4 hónap múlva jelentkeztek és a professzornő 10 hónappal később elhunyt.

Tetrodotoxin

A tetrodotoxin két tengeri élőlény, a kék-gyűrűs polip és a puffer hal szervezetében is megtalálható, ám kettejük közül a polip a veszélyesebb, mert szándékosan fecskendezi be a mérget, ami perceken belül megöli az áldozatot.

20090417_polip.jpg

A polip 26 felnőtt ember kivégzésre elegendő mérget hordoz magában, ám mivel a harapás fájdalmatlan, sokan csak akkor veszik észre, amikor már beállt a paralízis. A jóval békésebb pufferhal csak akkor mérgező, ha megesszük, de megfelelő konyhatechnológiával a méreg eltávolítható, így a hal elfogyasztásakor az egyetlen veszélyt az adrenalin jelenti.

Polónium

A radioaktív polónium lassan gyilkol és a mérgezéssel szemben nincs gyógyír. Egy gramm porlasztott polónium egy-két hónap alatt képes megölni akár 1,5 millió embert.

A leghíresebb polónium mérgezés az ex-orosz kém, Alexander Litvinyenko esete volt, akinek teáscsészéjében a halálos átlagdózis 200-szorosát találták. A volt kém három hét alatt halt meg.

Higany

A higanynak három rendkívül veszélyes formája van. Az egyik a hőmérőkben használt elemi higany, aminek az érintése ugyan ártalmatlan, ám belélegezve halált okoz. A másik, az akkumulátorokban lévő szervetlen higany lenyelve szintén halálos. A harmadik az organikus higany, ami a tengeri halakban, főleg a tonhalban és a kardhal húsában van jelen, ezért fogyasztásukat érdemes heti 170 gramm alá szorítanunk, különben idővel potenciálisan halálos mennyiségű higany halmozódhat fel a szervezetünkben. A higanymérgezés leghíresebb áldozata Wolfgang Amadeus Mozart volt, aki szifilisze kezelésére kapott végzetes higanyterápiát.

silb.jpg

Cianid

A cianid nemcsak az Agatha Christie regényekben, de úgy tűnik a titkosszolgálatok körében is igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen biztosan hallottunk már arról, hogy az ellenség által nyakon csípett kémek általában cianiddal végeznek magukkal. A cianid népszerűségének több oka is van. Először is, szinte mindenütt megtalálható: így például a mandulában, az alma, a sárgabarack magjában, a dohányfüstben, rovarirtószerekben vagy a gyomirtókban, így egy gyilkosság könnyen háztartási balesetnek álcázható. A gyilkos például azt állíthatja, hogy az áldozat saját maga, véletlenül itta meg a gyomirtót, aminek halálos dózisa testsúly kilogrammonként mindössze 1,5 mg. Másodszor, a cianid gyorsan öl: a dózistól függően a halál 1-15 perc alatt bekövetkezik. Gáz formájában is létezik, a Holokauszt idején a nácik is hidrogén-cianidot használtak a gázkamrákban. A ciánmérgezésről itt írtunk bővebben.

Botulinum toxin

A szépségklinikák törzsvendégei most bizonyára felkapják a fejüket, de nyugodjanak meg, nincsenek életveszélyben, annak ellenére, hogy a bőrük alá fecskendezett Botulinum toxin botulizmust okoz, ami kezelés hiányában végzetes kimenetelű állapot.

botulinum-toxin-picture1.jpg

Izomparalízissel jár, aminek következtében légzésbénulás jelentkezik és beáll a halál. A baktérium a hámsérüléseken át vagy a fertőzött étel elfogyasztásával kerül a szervezetbe.

Arzén

A gyilkosok sokáig a mérgek királyának tartották, mivel rendkívül hatékony és egészen a Marsh teszt megjelenéséig kimutatni sem tudták. A történelem során számos híres áldozatot szedett, így Napóleon Bonaparte, III. György angol király, és Simon Bolivar is arzénmérgezésben halt meg. Érdekes, hogy a belladonnához hasonlóan kozmetikai célokra is használták: a viktoriánus kor asszonyai pár csepp arzénnal fehérítették arcbőrüket. Az arzénmérgezés tüneteiről a WEBBetegen olvashat bővebben.

Szarin

A szarin szerves foszforvegyület, színtelen, szagtalan folyadék, amelyet vegyi fegyverként használnak, mivel extrém erős idegméreg. A 687-es ENSZ határozat tömegpusztító fegyvernek minősítette. A szarin gyártását és raktározását az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény betiltotta, amelyben 1. osztályú vegyületként sorolták be - írja a Wikipédia. A szarin más idegmérgekhez képest nagy illékonysággal rendelkezik. A legnagyobb veszélyt a belélegzése és a bőrön keresztüli felszívódása jelenti. Még gőzkoncentrációja is azonnal behatol a bőrbe. Azok az emberek, akik nem halálos dózist kapnak, de elmarad az azonnali, megfelelő orvosi kezelés; maradandó neurológiai károsodást szenvedhetnek.

what-is-sarin-gas.jpg

Ricin

A ricin a ricinus (Ricinus communis) magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje. Allergiás reakciókat is okozhat. Toxicitásának mértéke a szervezetbe jutás módjától – táplálékkal, belélegezve vagy beinjektálva – is függ. A halálos dózis minimuma emberben 500 mikrogramm körüli. A biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Ricinnel elkövetett nevezetes terrorcselekmény volt pl. a Markov-gyilkosság - írja a Wikipédia.

Íme egy táblázat, melyben a mérgek halálos dózisa egy átlagos emberre nézve (egy 70-75 kg-os felnőtt férfit tekintve) látható, itt a listavezető a botulinotoxin, ebből egy mikrogrammnak az ötödrésze már halálos dózis:

méreg

halálos dózis

botulinotoxin

0,0002 mg

polónium-210

0,001 mg

ricin

0,1 mg

szarin

1 mg

sztrichnin

50 mg

kálium-cianid

50 mg

arzén(III)-oxid

250 mg

 

Ezeket olvasta már?

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr647515248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2015.06.05. 13:21:33

Utánaolvastam a dimetil higanynak, ez bakker tényleg iszonyat durva. Csak többrétegű ezüst fólia kesztyűn nem megy át.

Rémbódess 2015.06.05. 14:35:09

A pufferhal az nem a gömbhal magyarul?

Fék_Emil 2015.06.05. 14:35:21

A belladonnát magyarul nadragulyának hívjuk, a cikk jó!

Gonoszfóka 2015.06.05. 15:00:25

@Rémbódess: Én is ezt szerettem volna írni, vagy pedig fugu néven is jobban ismert.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.06.05. 15:09:30

Mozart nem sztrichinózisban halt meg?

vizsla_barat 2015.06.05. 15:21:00

szerves higany meg szervetlen higany meg belelegzett higany. Mekkora sotetseg a fejekben es kimaradt kemiaorak...a szerzo meg az elem es a vegyulet kozti alapdefiniciot sem ismeri. Pedig az elso ora kemia. 7. osztaly. Durva.

rarrarrarrar 2015.06.05. 15:43:22

Mozartot Salieri őlte meg, ezt mindenki tudja!

Mikrobi 2015.06.05. 16:51:03

A "Pufferhal" valójában gömbhal, a belladonna meg nadragulya. De a cikk ügyes másolata ennek: bizzariummagazin.blogspot.hu/2013/11/10-mereg-amivel-oltek-mar-embert.html

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.05. 19:09:35

@vizsla_barat: akkor ez nem csak engem zavar. :)
Nem mellesleg, én úgy tudom, a higany bőrön át is felszívódik.

Eszembe jutott még a nikotin (?oldat?), amit régen permetezésre használtak. Egy Fóti Andor vagy Mág Bertalan könyvben volt egy (állítólag) megtörtént esetről szóló novella: öregúr biciklivel indult a szőlőbe permetezni, de a nikotinos üveg kinyílt vagy eltört a zsebében és a bőrén át felszívódva megölte.

Netuddki. 2015.06.06. 08:00:12

"Ezekkel a mérgekkel lehet a legkönnyebben ölni"

Ostoba címíró! A dimetil-higannyal például kifejezetten körülményes "ölni". Hacsak nem öngyi akarsz lenni balfasz címíró...

Marcsi Lyme glutén hisztaminmentes · https://www.facebook.com/lymebetekert/ 2017.12.04. 09:42:55

Egy elerhetoseget tudnal kuldeni? Privat kerdesem lenne Hozzad. Koszonom!
süti beállítások módosítása