Hipochonder blog

Elképesztő orvosi felvételek

2014. december 21. 14:00 - behrens

A modern orvostudománynak köszönhetően ma már olyan sérüléseket és betegségeket is túlélhetünk, melyeknek gyógyítására korábban halvány reményünk sem volt. Az orvosok sokszor szembesülnek furcsa, szokatlan esetekkel, amikor a sérülés vagy a betegség tünetei minden képzeletet felülmúlnak. A következőkben ilyen meghökkentő eseteket ismertetünk.

Kerítésléc a fejben

Ahogy a röntgenfelvétel is mutatja, a 28 éves Las Vegas-i férfinek autóbaleset során a száján keresztül egy kerítésrúd döfte át a nyakát.andrewlinn-130319.jpg

„A fiatalember meglepően nyugodt volt és úgy tűnt, nem érez fájdalmat. A kerítés rudat a két fő nyaki verőér a karotid artéria és a jugularis véna megsértése nélkül sikeresen eltávolítottuk.”

– számolt be az operációt vezető Dr. Jay Coates.

Csillag alakú szürkehályog

Egy osztrák férfi szemgolyóján csillag alakú katarakta alakult ki, miután 9 hónappal korábban ütés érte a szemét.katarakta640.jpg

„A szemgolyót ért ütés után gyakran alakul ki katarakta. „A jégkorong is gyakran okoz ilyen jellegű sérülést, de autóbaleset során a légzsák és kormánykerék is okozhatja.”

- mondta Dr. Mark Fromer, a Lenox Hill és a New York Rangers jégkorong csapatának szemsebésze. Az ütéstől a szemlencse érintett részén szabálytalan alakú, fehér vagy sárgás hályog alakul ki. Az esetről a New England Journal of Medicine 2013. áprilisi kiadása számolt be.

Aranybánya a térdben

Amikor az orvosok meglátták a 65 éves dél-koreai nő térdéről készült röntgenfelvételt, meglepődve látták, hogy a térd valóságos aranybánya, mivel telis-tele volt apró, feltehetőleg aranyból készült akupunktúrás tűvel.gold640.jpg

„A nőt korábban osteoarthritissel diagnosztizálták, ám amikor a gyulladáscsökkentők nem használtak, a nő akupunktúrás kezeléshez fordult. A tűket szándékosan, a folyamatos stimuláció érdekében hagyták a térdízületben.”

– írta a New England Journal of Medicine 2013. decemberi kiadásában a nő orvosa.

Szőrös szemgolyó

A képen limbális dermoid látható egy 19 éves férfi jobb szemében. A limbális dermoid egy szilárd göb, ami gyakran hajszálakat is tartalmaz:szemg578.jpg

„A szemgolyón a férfi születése óta ott volt a göb, ám fokozatosan növekedett és végül a beteg pislogás közbeni diszkomfort panaszával jelentkezett. Látásélessége a bal szemén 20/20-as, jobb szemén 20/60 volt. A göböt kozmetikai céllal eltávolítottuk, de a beteg látása ennek ellenére nem javult.”

– ismertették az esetet Dr. Ali Mahdavi Fard és Dr. Leili Pourafkari, az iráni Tabriz Orvostudományi Egyetem munkatárasai New England Journal of Medicine hasábjain.

Véletlenül lenyelt kés

A New England Journal of Medicine egyik 2012-es kiadásában közölt esetben a 30 éves nő nyelőcsövében és gyomrában egy kés látható. A nőnek korábban bulimiája volt, és azért dugta a kést a szájába, mert bizonyítani akarta, hogy elvesztette nyelési reflexét. De eközben váratlanul nevetőgörcs fogta el és a kés lecsúszott a nyelőcsövén. kes640.jpg

Az Emory Orvosegyetem munkatársai, Dr. Aida Venado és Dr. Sarah Prebil a nagyon szép elnevezésű esophagogastroduodenoscopiával távolították el a kést, mely során egy apró kamerát használnak a nyelőcsőbe való betekintéshez. A nő mindenféle komplikáció nélkül felgyógyult.

Felemás hólyagok

A kép egy 66 éves német férfi bőrén kialakult szokatlan hólyagokat mutatja:holyag570.jpg

„A férfi törzsén megjelent hólyagok felerészben átlátszó, felerészben pedig sárgás gennyet tartalmaztak.”

– számolt be a két kezelőorvos, Dr.Michael O'Connell és Dr. Victoria Goulden, akik az esetet a New England Journal of Medicine egyik 2012-es kiadásában jelentették. A biopsziát követően subcorneális pustulosus dermatitist diagnosztizálták (a bőr alatti szöveg megbetegedése). Hasonló kórképet gyógyszerek is okozhatnak, de a férfi esetében a kiváltó ok tisztázatlan maradt. Szteroidkezelés után a beteg felgyógyult.

Sörös palack a vastagbélben

A 35 éves intoxikált mexikói férfit rektális vérzéssel és hasi fájdalommal hozták a sürgősségi osztályra.sor470.jpg

„A hasi vizsgálat során kemény csomót észleltünk, de traumára utaló jelet nem találtunk. A rektális vizsgálat idegen testet tárt fel, amit azonban sehogy sem láttunk, ezért röntgenfelvételt készítettünk.”

– mondta Dr. Roberto Flores-Suarez és Dr.Jorge Reyes-del Valle, a Mexikói Állami Egészségügyi Intézet két orvosa a New England Journal of Medicine egyik 2010-es kiadásában. A sebészek eltávolították a palackot, ezután a férfit antibiotikumokkal és fájdalomcsillapítókkal kezelték. A beteg felépült.

Melanoma az ínyen

A 45 éves férfi felső ínyén nagy kiterjedésű sötét elszíneződés alakult ki, amit az orvosok a melanoma egyik ritka típusaként diagnosztizáltak. Az orvosi nevén mucosal melanoma, a melanoma esetek kevesebb, mint 1%-át jelenti. melanoma640.jpg

A szájban lévő sötét pigment foltok nem ritkák, de ezek általában benignus elszíneződések. Ebben az esetben azonban a nagy kiterjedésre való tekintettel biopsziát végeztek, ami azt mutatta, hogy a sötét laesio cancerosus, ezért az orvosok eltávolították az íny érintett részét és a felső állkapocs egy darabját. Az esetről a The New England Journal of Medicine 2013. októberi kiadása számolt be.

Mi a melanoma?

A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus, nem más, mint a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rizikófaktorairól, kezeléséről, a kilátásokról mindent megtudhat a WEBBetegen.

Sörét a vakbélben

A 8 éves ausztrál fiú vérében két évig nagy mennyiségű toxikus fémet, ólmot mutattak ki. Ennek okát senki nem tudta, egészen addig, amíg az orvosok 57 ólomsörétet nem találtak a vakbelében. A fiú hónapokig hiperaktív volt, ezért az orvosok ólommérgezés gyanúja miatt vérvizsgálatot végeztek, mely a normál szint ötszörösét meghaladó ólomkoncentrációt jelzett. A mérgezés forrása tisztázatlan maradt addig, amíg a fiút gyomorfájás miatt meg nem röntgenezték.soret640.jpg

„Ez olyan dolog, amit az életben csak egyszer láthatunk.”

- mondta Dr. Ibrahim Zardawi, aki 40 éves pályafutása során sohasem találkozott ilyen esettel. Később a fiú bevallotta, hogy testvérével együtt megették az ólomsöréteket, amiket az apjuk által lőtt vadludakban találtak.

Beszippantott nyílvessző

A 15 éves fiú véletlenül belélegezte a fúvócső nyilát, három órával azelőtt, hogy a sürgősségi osztályra került. A sürgősségin készült röntgenfelvételen láthatóvá vált a "nyílvessző":nyil640.jpg

Az orvosok egy tubust vezettek le a fiú torkán, hogy eltávolítás közben jobban lássák a leszippantott tárgyat. A fiú minden komolyabb komplikáció nélkül hagyta el a kórházat, a tárgyak lenyelése azonban sok esetben életveszélyes lehet, mert elzárhatja a légutakat. Az éles darabok átlyukaszthatják a légutakat vagy károsíthatják a hangszálakat is. Az eset a Pediatrics szakmai folyóiratban jelent meg.

Fogászati implantátum az orrmelléküregben

Az 57 éves olasz nő sinusitisre jellemző tünetekkel és arcüregi fájdalommal fordult orvoshoz, ám ehhez képest igen meglepő diagnózist kapott. A orrüregben ugyanis fogászati implantátumot találtak:implant640.jpg

A nő két évvel korábban esett át a fogbeültetésen, amikor a műfog rögzítéséhez egy 2 cm-es fémcsavart implantáltak a felső állkapcsába. Az ellenőrző vizsgálatkor azonban megdöbbenve tapasztalták, hogy az implantátum eltűnt. A CT kimutatta, hogy az implantátum becsúszott a bal szem melletti orrüregbe. Az eltávolítás után a panaszok megszűntek.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr796997241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2014.12.22. 15:15:15

szegény mexikói, miért nem inkább tequilával próbálkozott?
süti beállítások módosítása