Hipochonder blog

Harci gáz Szíriában: elhúzódó halál

2015. szeptember 08. 12:18 - behrens

Németország külföldi hírszerzésének bizonyítéka van arra, hogy az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista terrorszervezet mustárgázt vetett be ellenségei ellen - adta hírül a Zeit német napilap.

A sebesültek sérüléseit megvizsgálva az orvosok először repeszek okozta sebekről számoltak be, de később többen olyan tüneteket mutattak, melyeket vegyi fegyverek okozhatnak.

kurd.jpg

Kurd katonák Észak-Irakban (© 2015 AFP)

A lap értesülései szerint a német hírszerzés (BND) vérmintákat vett olyan kurdoktól, akik az Iszlám Állammal (IÁ) vívott összecsapásokban sebesültek meg. Gerhard Schindler, BND-vezető azt nyilatkozta, valószínű, hogy az IÁ régi iraki készletből szerzett mustárgázt, a másik lehetőség, hogy a szervezet saját maga gyártotta azután, hogy elfoglalta a Moszul Egyetemet.

Mit kell tudni a mustárgázról?

Az első világháború kitörése és első éve számos új vagy alig ismert fegyver szolgálatba állítását hozta magával. Ezek a védelmet erősítették, s így a frontvonalak állandósultak. A szemben álló felek leküzdhetetlennek látszó lövészárokrendszereket építettek ki. Ezért 1915 tavaszán megjelent az első tömegpusztító fegyver, az elsősorban támadó fegyverként ismert, de védő fegyverként is használható vegyi fegyver, a harci gáz - írja a nagyháború blog.

harcigaz_05.jpg

Angol katonák gázfelhőben (wikipédia)

A mustárgáz – másnéven kén-mustár – egymáshoz köthető citotoxikus és hólyaghúzó harci vegyületek osztálya, amelyek azzal a tulajdonsággal rendelkeznek, hogy nagy kiterjedésű hólyagokat váltanak ki az annak kitett bőrfelületen és a tüdőben. A hólyaghúzó anyagok, másnéven hólyagképzők olyan kémiai vegyületek, amelyek rendkívül súlyos bőr-, szem-, illetve nyálkahártya-irritációt és erős fájdalmat okoznak.

A mustárgáz csupán az esetek 1 százalékában halálos, de a  mérgezés szörnyű fájdalmakkal jár, mivel felhólyagosodik tőle a bőr, ami miatt a beteget nem lehet bekötözni, és ellenszere sincsen. További rizikót jelent, hogy a szer a bőrön át is felszívódik, így gázálarccal is hiábavaló a védekezés:

  • károsítja a légzőrendszert és a nyálkahártyát;
  • a légutakba kerülve tüdőödémát vagy belső vérzést válthat ki;
  • károsítja a DNS-t is, daganatos betegséget okozhat.

"Haszna" is volt...

A Wikipédia szerint a Pennsylvania Egyetem kutatói elhunyt első világháborús katona testén végeztek boncolást, s arról számoltak be, hogy a test fehérvérsejt száma csökkent mennyiségű.

A második világháború idején a Yale Egyetemen egy kutatócsoport a nitrogén-mustár terápiás alkalmazását vizsgálta a Hodgkin-limfóma [Hodgkin-limfómáról a WEBBetegen], egyéb limfómák és a leukémia [A leukémiáról a WEBBetegen] esetén; mígnem a vegyületet 1942 decemberében kipróbálták az első emberi páciensen is.

A korábbi vizsgálatok alatti felhasználásából eredően a nitrogén-mustár lett az első kemoterápiás gyógyszer, a mustine.

WEBBeteg A WEBBetegen mindent megtudhat a kemoterápiáról

Ezeket olvasta már?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr817769638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiborpapa 2015.09.09. 10:11:11

A halál nem nézi, kinek mije van. Sokak szerint innen nem menekülnek az emberek, csak meg akarnak gazdagodni Európában, azért jönnek. Akik ezt gondolják szívesen szerveznék nekik oda egy lost minute utat.

porthosz 2015.09.09. 12:00:15

@Tiborpapa: "Sokak szerint innen nem menekülnek az emberek, csak meg akarnak gazdagodni Európában, azért jönnek"

Majdnem. Csak cseréld ki az európa szót németországgal vagy svédországgal. Ne mond már nekem hogy aki a mustárgáz elől menekül annak nem elég jó és biztonságos pl. görögország vagy olaszország.

Miközben fél európa oda jár nyaralni...

Tiborpapa 2015.09.09. 18:40:51

@porthosz: Ha már szóba került. Mennek oda is, de erről nem beszélnek a gyűlölködők.
"Bár az elmúlt hetek híradásaiból úgy tűnhet, mindenki megindult Európa felé, az adatok szerint ez nincs így. A többség most is a legközelebbi szomszédos államok valamelyikében él. Törökországban 2 millióan, Pakisztánban 1,5 millióan, a mindössze 4,5 millió lakosú Libanonban 1,1 millióan, Iránban 1 millióan, Etiópiában és Jordániában 650-650 ezren.
A fejlett országokba a menekültek mindössze 14%-a jut el."

Többet akarsz tudni?
www.szeretlekmagyarorszag.hu/minden-amit-tudni-akartal-a-menekulthelyzetrol/
süti beállítások módosítása