Hipochonder blog

Melyik az egészségesebb: a házasság vagy a szingliség?

2015. május 04. 13:09 - behrens

Házasság és szingliség. Két különböző életforma, melyek merőbben eltérő egészségügyi hatásokkal járhatnak. De vajon melyik az előnyösebb? Számos vizsgálat próbálta már mérlegelni, hogy a házasság valóban egészségesebbé és boldogabbá teszi-e az embereket, illetve hogy mennyiben tér el az agglegények és szingli hölgyek életétől. A szinglilét bizonyos értelemben klassz dolog, a házasság viszont kényelmes és érzelemdús kapcsolat. De vajon ez a két életforma milyen egészségügyi haszonnal és kockázattal jár?

Az egészségünk megőrzése javarészt rajtunk múlik, ám bizonyos élethelyzetek és döntések, mint például a pályaválasztás és a házasság, határozottan befolyásolják egészségünket és az életünk hosszát.

A szív egészsége

Egybehangzó kutatások mutatják, hogy a házasság valóban jót tesz a szív egészségének. A New York Egyetem friss tanulmánya szerint a házas férfiak és nők esetében 5%-al alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek esélye, mint az egyedülállóknál. A kutatók ennek okát nem tudják egészen biztosan, de lehetségesnek tartják, hogy az ideális házasság nyújtotta érzelmi támogatás, fizikai és intellektuális intimitás, valamint a szorosabb családi kötelék csökkentheti a vérnyomást és összességében kedvez az egészségnek.

hamarr.jpg

Azonban a Michigan Állami Egyetem kutatói az ördög ügyvédjének szerepében azt állítják, hogy eredményeik szerint egy rossz házasság inkább negatív kardiovaszkuláris hatást gyakorol. A házasság önmagában nem kardioprotektív tényező. Csak akkor nyújt védelmet, ha boldoggá tesz bennünket és kiegyensúlyozott, érzelmekben gazdag kapcsolatban élünk.

„A házas emberek egészségesebbnek tűnnek, mivel a házasság az egészség szempontjából előnyös.”

állítja Hui Liu, a Michigan Állami Egyetem szociológusa, a tanulmány egyik szerzője. „De a házasság nem minden esetben jobb, mintha nem lenne. A házasság minősége rendkívül fontos.”

A szinglik bár talán nem élvezik a jó házasság kardiovaszkuláris protektív hatását, ezt a hátrányt ellensúlyozhatják a szingliség néhány előnyös vonásával: például többet törődhetnek önmagunkkal, több idejük jut a sportra és szabadidős tevékenységekre és szorosabb baráti kapcsolatokat ápolhatnak. És ezek a tényezők mind-mind enyhítik a stresszt.

Mentális egészség

Ha házasságban élünk, előfordul, hogy életünk párja olykor az őrületbe kerget minket, ám legalább ennyire őrjítő lehet az elszigeteltség és a magány érzése. De a két rossz közül vajon melyik a kevésbé rossz?

Robin Simon, a Wake Forest Egyetem szociológia professzora szerint a házasság intézményét már régóta előnyösebb mentális egészséggel társítják. Ebben a kérdésben tanulmányok százai dokumentálják a házasság és a kedvezőbb mentális egészségi állapot közti erőteljes kapcsolatot: az egyedülállókhoz képest a házasok szignifikánsan kevesebb depressziós tünetről számolnak be és esetükben szintén szignifikánsan alacsonyabb az abúzus valószínűsége is. Ez valószínűleg azért van így, mert a házasság szociális támogatást nyújt, így emocionális, pénzügyi, és segítő támogatást. Emellett a házasok nagyobb pszichoszociális, vagy „coping” erőtartalékkal rendelkeznek, más szóval könnyebben megbirkóznak a problémákkal, mint a nagyobb önbecsülésű, fölényesebb egyedülállók.loneliness.jpg

Ugyanakkor az egyedülállóság nem feltétlenül jelenti azt, hogy örök magányosságra ítéltettünk. Sőt, ennek épp ellenkezőjét is jelentheti. Az egyedülállóknak ugyanis nem kell a családtagjaikhoz alkalmazkodniuk, hanem saját kedvük szerint oszthatják be az idejüket. Több idő jut a barátokra, így a baráti társaságuk is nagyobb, mint a házasoké. Az aktívabb társasági élet pedig elfeledteti a magányosság érzését. És mondjuk ki nyíltan, az egyedülállóknak sosem kell otthon vitatkozniuk, így kevesebb okuk lesz a fejfájásra.

Elhízás

Nos, igen, mindent összevetve eddig úgy tűnik, hogy az egészség szempontjából a házasság messze előnyösebb. Kivéve egy dolgot: a házasok általában hajlamosabbak a hízásra, mint az egyedülállók.

Egy tanulmány megállapította, hogy a nős férfiak esetében 25%-al nagyobb a túlsúly vagy elhízás valószínűsége, mint a többi, akár egyedül, akár kapcsolatban élő férfinál. A tanulmány szerzői azzal érvelnek, hogy amint az emberek megházasodnak, hajlamosak elengedni magukat, azaz mivel úgy érzik, hogy már megtalálták a párjukat, nem kell tovább részt venniük a párválasztásért folytatott „vonzósági” versenyben. Az egyedülállók azonban továbbra is lehetséges partner vagy partnerek után vadásznak, ezért igyekeznek megőrizni vonzó külsejüket. Tehát ha megállapodunk egy kapcsolatban, eluralkodik rajtunk a rutin, és ekkor a pocak és a csípő mérete már nem annyira lényeges. Egy másik tanulmány azt is megállapította, hogy az egyedülálló felnőttek többet sportolnak, mint a házasok.

Élethossz

A házasság kiváló lehetőség az élet meghosszabbítására, legalábbis ezt állítják a kutatók. A család és a házastárs életcélt ad az embernek, míg az egyedülállók általában én-központú életet élnek. A kutatók azt is megállapították, hogy az élethossz tekintetében a házasság különösen a férfiak számára előnyös. Az egyedülállókhoz képest a házas férfiaknál ugyanis kisebb az öngyilkosság valószínűsége, és a nős férfiak – vélhetőleg nejük unszolására- általában rendszeresen ellenőriztetik egészségi állapotukat, leállnak az alkohollal, és persze betegség esetén szorgalmasan szedik az előírt gyógyszereket, mivel gondoskodó, ám szigorú feleségük ezt szorosan ellenőrzi. Hasonlóképp, egy tanulmány megállapította, hogy a házasok műtét után hamarabb felgyógyulnak, mint az egyedülállók, mert van valaki, aki gondoskodik róluk.

Ám megint csak igaz, hogy egy boldogtalan házasság viszont jelentősen hozzájárul a stresszhez, az érzelmi feszültséghez és az elhízáshoz, tehát az előbb említett előnyök egyáltalán nem érvényesülnek.

De végül is nem az a lényeg, hogy szingliként vagy házasságban éljük az életet, hanem, hogy mit kezdünk vele. Legyünk akár házasok, akár szinglik, fontos, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatban legyünk másokkal és önmagunkkal ahelyett, hogy összehasonlítanánk magunkat az egyedülálló vagy házas barátainkkal és azt hinnénk, hogy a „szomszéd fűje mindig zöldebb”.

Ezeket olvasta már?

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr147429052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2015.05.05. 07:42:18

Ez nem újdonság. Már régóta tudjuk, hogy rakás betegség pszichés/stresszeredetű, és alapvetően a stressz oldásával, gondoskodással, hittel is lehet "gyógyítani" (persze a mindenféle varázslások meg homeopátiás izék esetében nem a szerek hatnak, hanem a gondoskodás, ami megszünteti a betegségokozó stresszt).

Ha egyedül vagy és valami kínod van, és nem segít senki leküzdeni, nem gondoskodik, persze, hogy hamarabb megbetegszel meg nehezebben gyógyulsz fel (még gyógyszerekkel is). És az is gyakori, hogy időskorú házaspároknál ha az egyik házastárs meghal - és nagyon szerették egymást -, az özvegye általában legfeljebb 3-4 év után követni fogja, akkor is, ha addig makkegészséges volt.

odamondó 2015.05.05. 09:19:36

Szingli és szingli közt is érdemes lehet különbséget tenni.

20-30 között valószínűleg senki sem parázik míg 30/35 felett egyedül lenni már teljesen más érzéseket hozhat. Továbbá itt már számolni kell azzal is, hogy a haverok rég nem szinglik (hiába állította mindenki, hogy na ő aztán SOHA) így senki sem ér rá, főleg nem éjszakába nyúló csajozásra stbstb.

Nordost 2015.05.05. 11:15:18

Mindig arra vágytam, hogy teljesen egyedül éljek...

aranea 2015.05.05. 12:33:13

Az él jobban, és hosszabban, aki az adott kapcsolati (nemkapcsolati) formában jól érzi magát.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.05.05. 13:32:17

Hát, nem tudom. Az én házasságom nem volt annyira egészséges, olykor kiadós éjszakai verések idején nem mindig hittem, hogy megélem a reggelt.

Mire ki tudtam rúgni az alkoholista állat férjemet, 16 év telt el. Sosem felejtem el a szingliként eltöltött első nyugodtan átaludt éjszakákat, csodálatos volt monokli és szem alatti karikák nélkül, kisimultan ébredni. Mindenkinek feltűnt, hogy remekül nézek ki. :)))))

Most élettársam van, boldogan, nyugalomban élünk.

Saját példám nem támasztja alá, hogy az isten színe előtt megkötött házasság egészséges lenne, ezért egészen biztos, hogy soha, de soha többé nem házasodom meg.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.05.05. 13:33:23

@maxval bircaman szerkesztő: Oh, igen. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.05.05. 18:15:26

Sok kutatás kimutatta, hogy a férfiaknak egészségügyileg jót tesz a házasság, a nőknek nem. Érhető, hiszen a nők háztartási robotként élik a házas életüket és a kedves balkáni mentalitású és külsejű faszijuk sem igazán becsüli meg őket, a pasiknak viszont kész Kánaán, hiszen van egy háztartási robotjuk, akit becsülni sem kell és le lehet szarni mellette a külsőt (mármint a sajátjukat persze).

kisQtya 2015.05.12. 11:59:59

@Guadalupei Szűz: Mintha csak magam mondtam volna. :)))))))
süti beállítások módosítása