Hipochonder blog

A tizenéves felfedező már a rák újabb diagnosztikai tesztjén dolgozik

2015. január 05. 15:30 - behrens

Jack Andraka a National Geographic 2014-es Ifjú Felfedezőinek egyike. Az Ifjú Felfedezők díjat azoknak a fiataloknak ítélik, akik jövőbe mutató felfedezéseket tesznek, akik megváltoztatják a világot, és arra ösztönzik embertársaikat, hogy törődjenek a bolygójukkal.

Andraka elképesztő találmánya egy új diagnosztikai eszköz a hasnyálmirigy-, a tüdő- és a petefészekrák kimutatására. És ami még meglepőbb, találmányát mindössze 16 évesen fejlesztette.jack.JPG

Andraka amellett, hogy a 2012-es Intel International Science and Engineering Fair fődíjasa, számos más díjat is bezsebelhetett tudományos munkássága érdemeként. A marylandi tini ma már egyetemi előadásokat tart, konferenciákon vesz részt, és világszerte szót emel azért, hogy bárki szabadon hozzáférhessen az államilag finanszírozott tudományos kutatások anyagához.

Normális esetben a rák kimutatását forradalmasító találmány szülőatyjától nem azt kérdeznénk, hogy mit szeretne lenni felnőtt korában? Ám a 17 éves Jack Andraka kivétel. A tizenéves fiú a maga részéről továbbra is folytatni kívánja a kutatómunkát, és jövőre jelentkezik a Stanford Egyetemre.

Sokkoló statisztika

Andraka 13 éves volt, amikor a hasnyálmirigyrák elragadta egy közeli barátját. Ez a tragédia sarkallta a betegség kutatására. Megtudta, hogy a hasnyálmirigyrák kimutatására használt eszköz immáron hatvan éves, és sok esetben pontatlan. Mivel nem áll rendelkezésre a rák korai stádiumát kimutató módszer, sokszor csak a tünetek jelentkezésekor derül fény a betegségre. Ekkorra azonban a túlélési arány alig 2 százalék.

Hasnyálmirigy-daganat

A hasnyálmirigyrák előfordulása az elmúlt évtizedekben gyakoribbá vált a fejlett nyugati országokban, a vastagbélrák és a gyomorrák után az emésztőrendszer harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganata. A hasnyálmirigyrák 40 évesnél fiatalabbakban igen ritka, 50 évesnél idősebb korban az életkorral párhuzamosan gyakoribbá válik, leginkább 65 és 80 éves kor között fordul elő és gyakrabban alakul ki férfiakban. A hasnyálmirigyrákról mindent megtudhat a WEBBetegen.

A komor statisztikai mutató sokkolta Adrakát, ezért úgy döntött, változtat a helyzeten. Megoldásként egy pontos és olcsó módszerrel állt elő, mely már korai stádiumban képes a hasnyálmirigy-, tüdő- és petefészekrák kimutatására, és a rutin fizikai vizsgálat során egyszerűen elvégezhető.

Az előzetes eredmények azt sugallták, hogy a szenzor 90 százalékos pontosságú, és a jelenlegi módszereknél 168-szor gyorsabb, és 400-szor érzékenyebb. Az ára csupán 3 cent, elvégzése mindössze öt percet vesz igénybe, és – mivel korai, kezelhető stádiumban mutatja ki a rákot- a betegeknek nagyobb esélyt ad a túlélésre.

Hatalmas győzelem

A találmányban rejlő lehetőség a tudományos vásár 75 000 dolláros fődíját hozta el a kamasz fiúnak, ám az odáig vezető út meglehetősen rögös volt. Először is, találnia kellett egy hasnyálmirigyrákkal társult molekulát, azaz egy biomarkert, amit a tesztjével megcélozhat.

„Rábukkantam egy online adatbázisra, melyben 8000 hasnyálmirigyrákkal társult fehérje szerepelt, és hozzáláttam a biomarker felkutatásához.”

– idézi fel a kezdeteteket Andraka.

Nem kevesebb, mint 4000 próbálkozás után Andraka megtalálta a mezotelin fehérjét, ami a vérben nagy koncentrációban van jelen a betegség korai stádiumában. Most már tudta, melyik fehérjét mutassa ki, csak azt nem, hogy hogyan.

Egy alkalommal egészen véletlenül a szén nanocsövekről olvasott cikket, ami alaposan felkeltette az érdeklődését. A hosszú szén hengerek átmérője az emberi hajszál vastagságának ötvenezred része, erősebbek, mint az acél, és a réznél jobban vezetik az elektromosságot. Az iskolában ekkoriban az antitestekről, azaz egy konkrét fehérjéhez kötődő molekulákról tanultak.

Andraka a két elképzelést egybegyúrva rájött, hogy mezotelin érzékeny antitesteket szén nanocsövekból álló hálózatba fűzhet. A hasnyálmirigyrákban szenvedő egy csepp vérében a protein magas szintje az antitestekhez kapcsolódva felnagyítja az antitesteket, és megváltoztatja a hálózat elektromos töltését, ami jelzi a rák jelenlétét.

Elképzelésének kivitelezése és tesztelése laboratóriumi körülményeket igényelt, ezért Andraka összeállított egy költség, idő és anyagszükséglet listát, amit elküldött 200 kutatónak. 199 elutasítás után végül a Johns Hopkins Orvosegyetem bizalmat szavazott az ifjúnak.

Az egyetem laborjában Andraka létrehozta az eszközt egy apró nívópálca szonda, szűrőpapírcsíkok, plusz egy elektromos rezisztenciamérésre alkalmas hétköznapi szerkezet segítségével, amit egy barkácsboltban vásárolt. Jelenleg az ifjú felfedező a diagnosztikai módszer nemzetközi szabadalmának birtokosa.pancreas.JPG

Bár a való életben történő alkalmazás továbbra is bizonytalan, Andraka úgy véli, hogy ugyanez a kimutatási módszer gyakorlatilag bármely betegségre alkalmazható. Sejtése szerint az antitestek megváltoztatásával a szenzor kimutathatja az Alzheimer-kór, a szívbetegség, a HIV/AIDS, malária és más rákos megbetegedés biomarkereit is.

„A barátomat sajnos nem tudtam megmenteni, de remélem, felfedeztem valamit, aminek segítségével más családoknak talán nem kell efféle tragédiákkal szembesülniük.”

A következő lépés

Andraka most áttörést hozó bioszenzorok fejlesztése mellett határozta el magát. Elsősorban a tuberkulózis diagnosztizálására alkalmas és környezetvédelmi szűrőeszközök fejlesztésére koncentrál.

„Elképzeléseim közt szerepel egy papírcsík, mely vízbe mártva megváltoztatja a színét, hogy kimutassa a nehézfémeket, növényvédőszereket és más toxinokat. A papírcsíkot az okostelefon lefényképezi, a képet analizálja, és a színváltozás mértékét a szennyezés mértékéhez viszonyítja. Imádom a természetet és mivel az Országos Junior Vadvízi Kajakcsapat tagja voltam, az olyan problémák, mint a vízszennyezés és levegő minősége erősen foglalkoztat.”

Andraka emellett a Right to Research Coalition (Szövetség a Kutatáshoz való Jogért) szervezettel karöltve dolgozik, mely az államilag finanszírozott tudományos kutatások szabad és nyilvános elérhetőségét szorgalmazza.

„Jelenleg a legtöbb tudományos cikkért fizetnünk kell. Ezek a fizetős oldalak a fiatal vagy hátrányos helyzetűeknek komoly akadályt jelentenek. Így könnyen előfordulhat, hogy egy briliáns ötlet vagy felfedezés a megfelelő források hiányában elsikkad. Az ingyenes és nyilvános elérés 5,5 milliárd kútfő elképzeléseit táplálhatja, akik korábban ezeket a forrásokat nem érhették el.”

– mondta az ifjú felfedező, aki szerint a természettudományos tantárgyak iskolai oktatásában is alapvető változásokra van szükség.

„Nem taníthatjuk a gyerekeket tankönyvekből. A tudományt úgy kell tanítanunk, hogy közben magunk is műveljük. 15 éves koromban fogalmam sem volt arról, hogy mi az a hasnyálmirigy, és semmit sem tudtam a rákról. De nem voltak előítéleteim, ezért bármit kész voltam kipróbálni. Felfedezésemhez laptopot, okostelefont használtam és némi online kutatást végeztem. A fiataloknak azt üzenem, hogy legyenek bátrak, hiszen akár ők is lehetnek azok, akik egy nap előállnak majd a következő nagy találmánnyal, vagy kezelési móddal.”

- mondta.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr787043391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivancsi 2015.01.06. 12:48:14

megnyugodtam... jo kezekre vagyunk bizva :)
a sok kis suhanc nem csak uzengetni, videozni,
postolni, selfizni fb-ni etc.. fog a sok okostelefonnal :):)

murray 2015.01.06. 13:37:05

Drukkolok a srácnak. A Teremtő adjon neki erőt hogy tényleg érjen el valami áttörést.

flamer 2015.01.06. 14:07:51

Amikor ilyen középiskolás feltalálókról szóló híradásokat látok, mindig előbújik belőlem a kételkedés, mert ha az ember jobban megkapargatja, akkor a valóság jóval kevésbé szenzációs szokott lenni. Itt is ilyesmiről van szó:
www.forbes.com/sites/matthewherper/2014/01/08/why-biotech-whiz-kid-jack-andraka-is-not-on-the-forbes-30-under-30-list/

Szóval a srác tényleg ügyes volt, de mégis csak egy gimnazista, mindenféle kutatási gyakorlat meg mélyebb ismeretek nélkül, az ötlete tényleg nem rossz, de ez így még messze van attól, hogy ebből bármi használható legyen, attól meg főleg, hogy forradalmi áttörést hozzon.

Bambano 2015.01.06. 14:17:14

@flamer: a srác össze tudott hozni egy projekttervet, amit el tudott fogadtatni és utána végre tudta hajtani. ezzel máris jobb, mint sok nagy amcsi "cég", pl. az amerikai hadügy az f35 projektjével :)

IPARTERVES 2015.01.06. 14:26:11

Ügyes és kellően rámenős.
Ha az ötletéből valóban használható eszköz lesz, már adhatják is neki az orvosi Nobelt.

Con_Sole 2015.01.06. 15:05:04

Az a munkám amit srác már elvileg kitalált... érdemes flamer linkjét végig olvasni és elgondolkodni a média és a hype hatásán, illetve ezeknek a valósághoz való viszonyán.

b@szus 2015.01.06. 15:07:46

Jók ezek a kutatások, de magyarországon sokan még mindig a kemoterápia és a sugárkezelésbe halnak bele mert nem kapják meg mellé (vagy utána) a megfelelő gyógyszeres támogatást.

Rák kutatásban is nagy a lobbi a kemo vegyszert éri meg tolni mert sokat ad rá az oep

Pörköltszaft 2015.01.06. 15:09:45

a stadionokra költött milliárdokat a linktől függetlenül a kezébe adnám, KP-ban....

pirpap 2015.01.06. 16:21:22

Szerintem kicsit érdemes utánanézni mielőtt ilyen hipe-okat írunk. A gyerek sztorija másik oldalról itt: scholarlykitchen.sspnet.org/2014/01/03/the-jack-andraka-story-uncovering-the-hidden-contradictions-of-an-oa-paragon/

Összességében inkább "népmesei" hős, valki aki megtestesíti sokak álmát, vágyát, hogy jön majd egy gyerek aki megválltja a világot. De egy ilyen gyerek már jött és elintéztük rendesen, kb kétezer éve.

Úgy tűnik nekem mégis várunk az ilyen mesehősökre és ha valki kikálltja magáról, hogy ő a csodatevő gyerek akkor már imádják mindenhol.

csaLogÁNY 2015.01.06. 17:22:00

"plusz egy elektromos rezisztenciamérésre alkalmas hétköznapi szerkezet segítségével, amit egy barkácsboltban vásárolt."

öööööö, digitális multiméter amivel elektromos ellenállást mér?
Vagy így már nem olyan misztikus a dolog?

midnight coder 2015.01.06. 19:48:36

@pirpap: Az egy 2000 évvel ezelőtti hype volt.

andreparma 2015.01.06. 19:52:09

:)

Ez nagyon szép, csak a srác olyanokat fedezett fel, amiket már előtte korábban ismertek voltak, plusz a módszer amit "kifejlesztett" egy már meglévő módszer bonyolultabb és költségesebb verziója. Ami nem baj, csak felesleges, ettől persze nem akarom lekicsinyíteni a "kutatását", egy 16 évestől nem rossz (más kérdés, hogy szerintem egy normális 16 éves épp a lányokat kellene, hogy kutassa).

A mesothelin egyébként egy nem-specifikus tumor-marker, amiről azt kell tudni, hogy önnmagában nem elég a hasnyálmirigy-daganat diagnosztikájához főleg mivel tüdőben előforduló mesotheliomában (is) megemelkedik.

A kimutatási technika meg azért fura, mert a módszer már nagyon régen ismer immunoassay-nek hívják. Röviden arról van szó, hogy valamilyen nagyobb molekula ellen antitestet termeltetnek, ezt az antitestet hozzákötik valamihez (általában gélhez) utána jelölik valahogy. Ha hozzákötődik a molekula ehhez, a festődés más lesz és látszik.

Van még egy mondat amit nem hagyhatok figyelmen kívül: "Jelenleg a legtöbb tudományos cikkért fizetnünk kell."
Nos, ez így van, de a legtöbb újság a bevételekből él, ha nem lenne fizetős, nem szűrné meg senki, milyen cikkek kerülnek bele az újságba és akkor elég sok érdekes dolog futna "tudomány" címszó alatt. Azonban ha az ember lelkes és bekerül egy kutatócsoportba vagy csak ír egy egyetemi tanárnak, ezek általában előfizetnek az ilyen újságokra és az általuk kapott jelszóval ingyen letölthetővé válnak a legtöbb újság cikkei.

midnight coder 2015.01.06. 20:05:05

@b@szus: Általában véve, egy betegséget sokkal jobb üzlet kezelni mint gyógyítani. Ha meggyógyítod, akkor az egyszeri kiadás. A beteg megveszi a gyógyszert, meggyógyul és kész. Ha viszont élete végéig szedni kell, akkor az szolid havi bevétel a gyógyszergyárnak. És annál jobb az üzlet, minél súlyosabb a betegség. Ha a beteg nem fél eléggé, akkor sokkal kevésbé könnyen nyílik a pénztárcája neki is és az egészségpénztáraknak is. És a gyógyszergyár is csak egy cég akit ugyanúgy a profit mozgat mint bármi mást a fegyvergyártól a cigarettagyárig.

Pierr Kardán 2015.01.06. 20:33:12

@Con_Sole: "Az a munkám amit srác már elvileg kitalált"

Ó, és te is megkaptad a 75 ezer dollárt?

b@szus 2015.01.06. 21:25:09

@midnight coder: Igazad van! A baj az, hogy kis hazánkban 60 fölött az esélyt sem nagyon
adják meg, jobban járnak ha fasza fertőzés elviszi a legyengített beteget. Apám is haldoklott
egy "közepes" kemótól közölték bocsi szepszist kapott meg amúgy is alacsony a fehérvértest szám.
Miután a főorvosnő kapott egy ígéretet, hogy mi lesz ha az öreg meghal előkerült egy orvosság a fiókból és segített az intenzíven altatásban tartott apámon. Ez most már hat éve volt és él. Akkor anyámra hallgatunk a tesómmal, hogy "ne csináljatok semmit tudják a dolgukat" apu rég halott.
Hát ennyit az orvoslásról és a gyógyszerekről. Sokszor adott lenne a lehetőség a gyógyulásra csak
más érdekek is mozognak a háttérben.........

onderon 2015.01.06. 21:34:34

@murray: az :D a teremtő :D mi lenne a fasz teremtő inkább a rákot nem teremtette volna meg :D teremtő, ezt a hülye dumát édes istenem a 21ik században komolyan még ezt kell "hallgatni"?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.01.06. 22:01:30

Pár éve volt egy magyar csajszi a Fazekas gimiből, aki egy olyan módszert dolgozott ki, amely kiváltja a rendkívül kellemetlen vastagbél tükrözést, amit a vastagbél daganatok diagnosztizálása során használnak .

Gorki 2015.01.06. 23:14:01

@onderon: Ezektől a gyökerektől én is mindig agyf@szt kapok. Az teremtő b@zmeg, amelyik a leprától kezdve a pestisen, az aidsen, a rákon át még kitudja hány halálos szarságot szabadított az emberiségre. Dugják fel az anyjuk picsájába a hülye képzeletbeli haverjukat.

liza9 2015.01.07. 06:37:14

13 éves volt, amikor a barátja meghalt, de 15 évesen még azt sem tudta, mi a hasnyálmirigy. Akkor hogyan kezdte kutatni?

Papp Levente 2015.01.07. 07:54:40

Ha korrekt a blogger és a célja tényleg a felvilágosítás, jó lenne, ha csinálna egy összefoglalót a kritikákról. De akár egy cikket a megélhetési tinédzser tudósokról :), akik háta mögött ott van apuci cége. De hát tudjuk Amerikában kutyával és gyerekkel bármit el lehet adni, még látszat tudományt is. Csak az a szomorú, hogy kritika nélkül beszopja a TED, meg az Intel meg a többiek. Lehet, hogy szándékosan? A többség úgy sem néz utána reklámnak meg jó lesz.

Con_Sole 2015.01.07. 08:29:19

@Pierr Kardán: Ez a valódi kutatásban aprópénz. Egy nagyobb labor fél éves költségét sem fedezi.

to:rppapa 2015.01.07. 12:08:43

@andreparma: szólni kell a srácnak, hogy olvassa a mindenegybenblog.hu-t, ott ingyenesek a tudományos információk :P

to:rppapa 2015.01.07. 14:38:05

@murray: Sajnos a Teremtő elég impotensnek mutatkozik azóta is.
A srác még 2012-ben egy középiskolai ún. science projectet csinált, amivel díjakat kaszált. (www.nlcafe.hu/egeszseg/20120823/rak-felismero-teszt-tinedzser-talalta-fel/)
Azóta annyi történt, hogy a kedves mama (mivel ugye a srác még kiskorú) 150 dollár kemény befektetéssel bejegyzett egy céget, ami azóta sem produkált semmit, még egy éves mérleget sem volt képes bemutatni.
A srác - illetve az őt ki tudja mi okból hype-oló sajtó - állításait azonban azóta sem támasztotta alá senki semmiféle tudományos bizonyítással, ellenben számos tudományos közlemény vonta kétségbe a módszer eredményességét.

to:rppapa 2015.01.07. 14:53:37

" Jelenleg az ifjú felfedező a diagnosztikai módszer nemzetközi szabadalmának birtokosa."
Erről - úgy tűnik - a blog íróján kivül senki nem tud. Nem is valószínű, hogy kaphatna rá szabadalmat, mert a módszer gyakorlatilag nem tartalmaz újdonságot, azon kívül, hogy a project kidolgozója azt állítja (minden tudományos bizonyítás nélkül!) , hogy az kimutatja a hasnyálmirigyrákot.

sdani 2015.04.28. 02:48:50

TED generáció...

kisQtya 2015.05.12. 12:42:43

@Gorki: Az ISIS-t kihagytad. Az is miért tűri a "teremtő"?
süti beállítások módosítása