Hipochonder blog

Hogyan hat a menstruáció a székelési szokásainkra?

2015. február 04. 14:22 - behrens

Bizonyára mindenki észrevette, hogy a székelési szokásai megváltoznak a menstruáció környékén. Aki ezt eddig nem tapasztalta, az a ritka szerencsések közé tartozik.

Menstruáció idején a nők többsége vagy szorulástól, vagy gyakori székeléstől szenved. Emellett valós problémát jelent a menstruációval együtt járó túlzott gázképződés is. Mindezt az anatómia, a hormonok és az elfogyasztott étel okozza.

A méh a végbél közelében helyezkedik el, a menstruáció előtt a méh nyálkahártyája megvastagszik, hogy felkészüljön a petesejt beágyazódására. A méh megvastagodásával előfordulhat, hogy az nekinyomódik a vastagbélnek, székrekedést és puffadást okozva, majd mikor a megvastagodott nyálkahártya a menstruációval távozik, ismét könnyebb (gyakran túl könnyű) lesz a székelés.

A hormonok hatása is érvényesül

A progeszteron nevű hormon szintje a szervezetben közvetlenül a menstruáció előtt van a csúcson, ami kihathat a bélműködésre is. Sokaknál ez a székrekedés és a hasmenés váltakozásában jelentkezik, de az általános bélrendszeri diszkomfortérzet, vagy gasztrointesztinális stressz is gyakori panasz.

Egy kutatás közvetlen kapcsolatot talált a menstruációs székletváltozás és a prosztaglandin – egy hormonszerű anyag, mely a görcsökért felelős – között. Azt tapasztalták, ennek az anyagnak a koncentrációja magasabb azokban a nőkben, akik hasmenéssel küzdenek a menstruáció alatt. Mindez magyarázatot adhat arra, hogy egyesek miért szenvednek hasmenéstől, míg mások székrekedéstől a menstruáció alatt.

Túlzott gázképződés

A menstruációs gázokért, illetve az azokban bekövetkező változásokért szintén a hormonok a felelősek. A bélrendszer baktériumai a menstruációs ciklussal változnak, mivel ezekre is hat a hormonok szintjének változása.Ahogy a bélrendszer bakteriális fermentációja változik, változás keletkezik be az ott képződő gázokban is – ez okozza a kellemetlen szagokat - , még abban az esetben is, ha az étrend változatlan marad.menst.png

Étkezési szokások változása

Ugyanakkor a túlzott gázképződésért az étrend is felelős lehet. Ennek oka, hogy a nők többségének őrült falási rohamai vannak közvetlenül a menstruáció előtt – sokan saját bevallásuk szerint is bármit megesznek, ami eléjük kerül.

A legtöbben tejtermékeket kívánnak a menstruáció alatt, ami bizony sokaknál beindítja a túlzott gázképződést. A menstruáció alatti gyakori székelési inger másik jól ismert oka a koffein. Ezt amúgy is sokan alkalmazzák a bélműködés serkentésére, ám a menstruáció alatt elfogyasztott reggeli kávénak ilyen jellegű hatása sokkal intenzívebben jelentkezik. Ezen pedig tovább ront az a tény, hogy a nők többsége a menstruáció alatt a szokásosnál több kávét fogyaszt, hogy legyőzze a ciklus okozta fáradtságot.

Érzékeny gyomor

Amennyiben gyomra különben is érzékeny, annak tünetei a menstruáció alatt fokozottak. Kutatások bizonyítják, hogy az irritábilis bél szindrómában szenvedő nők sokkal erősebb fájdalomra, puffadásra, gyakoribb székelésre és erősebb végbélnyílás érzékenységre panaszkodnak a menstruáció során, mint egyébként.

Mindezért az endometriózis is lehet felelős, mely egy olyan fájdalmas állapot, mikor a méh szövetei a méhen kívül nőnek. Ezek a szövetek gyakran megjelennek a bélben is, a tünetek pedig súlyosbodnak, ahogy a szervezet ösztrogén és progeszteron szintje változik a ciklus során. Az állapot így sokkal inkább gasztrointesztinális jellegű, mint nőgyógyászati.

Hogyan birkózzon meg vele?

A menstruáció alatti hasmenés megelőzhető hasmenés elleni gyógyszerrel, melynek szedését egy - két nappal hamarabb ajánlott elkezdeni. A nem szteroid gyulladáscsökkentők, enyhítik a menstruációs fájdalmat, és a PMS (premenstruációs szindróma) fájdalmait. Mérsékelt testmozgással javítható a váráramlás, mely a görcsöket, és az ehhez kapcsolódó hasmenést enyhíti - írja  WEBBeteg.

Ajánlott a fogyasztása a probiotikumokban gazdag ételeknek (pl. joghurt), és a rostokban gazdag ételeknek a széklet tömörítése érdekében. Sok folyadékot kell inni a kiszáradás elkerülése végett. Kerülendő a koffein és a gyorsételek bevitele, mert ezek is fokozzák a bélmozgást. Ha a széklet véres és erős hasi fájdalom lép fel, ajánlott az orvost felkeresni, mert más probléma is állhat a panaszok mögött.

Hasmenés esetén a rizs és burgonya fogyasztása segíthet, illetve próbálja meg az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók használatát, mivel ezek csökkentik a prostaglandin termelést. Hasznos lehet az étkezési napló vezetése is – ebből könnyen kideríthető, mely ételek milyen hatással vannak az emésztésére.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr47140149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.04. 20:32:56

Honnan fordítottad ezt a rengeteg áltudományos sületlenséget?

Beleza 2015.02.05. 09:50:57

Én nem látom hol van ebben az 'áltudományos sületlenség'. 17 éve menstruálok, eddig összesen 197 alkalommal, és minden szó szerint úgy van, ahogy fent leírták. Én az első nehéz napon görcsölök, 1 fájdalomcsillapító, hasmenés, hányinger, pici szédülés, és iszonyatos gyengeségérzet - ezt élem meg. És ez minden hónapban lejátszódik. 3 napig 'intenzívebb' a vérzés, utána már kisebb betéttel, (és kevesebb félelemérzettel a véres foltok miatt) lehet lenni. Minden nőnek más, valakinek nem fáj, valakinek még jobban, vki havonta jár injekcióra a nőgyógyászhoz hogy elálljon a vérzés, minden véglet és a közte lévő állapotok megtalálhatóak. Én személy szerint arra vágyom, hogy mensturáció legelső napján otthonról lehessen dolgozni, vagy ne kelljen dolgozni. Aki nem hiszi el, hogy ez mennyire kellemetlen, azzal szívesen cserélek egy mensturációs ciklus idejére, és utána újratárgyalhatjuk.

szib 2015.02.05. 09:56:19

Az kimaradt, hogy a maga az ösztrogén is székrekedést okoz, ha elég sok van belőle. Két terhesség alatt végig ezzel küzdöttem.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.05. 10:31:21

@Beleza:

Nyilván vannak olyan kevésbé szerencsés nők, mint te.

De a poszt azt sugallja, hogy a sok kínlódást a nők ÁLTALÁBAN átélik. Ha ez így lenne, kihalna az emberi faj, mert a nők tömegesen vagdosnák fel az ereiket, hiszen - ahogy a poszt sugallja - a nők a hónap egynegyed részében begyógyszerezve, kínok között fetrengenének, a hónap háromnegyedében meg rettegnének a piros napoktól.

user friendly 2015.02.05. 11:58:53

@beszélő majom: szerintem semmi ilyesmit nem sugall, kicsit elhamarkodottan mondtál elég sarkos véleményt. szó nincs a posztban arról, sugallat szintjén sem, hogy ezek a tünetek minden nőnél, együttesen és azonos mértékben jelen lennének a menstruáció alatt.

Beleza 2015.02.05. 12:16:56

@beszélő majom: Szerintem amúgy az én esetem nem kirívó eset. Nők azért maguk között megbeszélik, kinek mikor, hogyan satöbbi vagy csak látod a másikon, hogy ma nincs jól, megkérdezed, és azt mondja 'megjött', akkor minden nő pontosan tudja és átérzi, hogy a másik milyen állapotban van.
Lehet férfiként nehéz, vagy akár hátborzongató belegondolni, hogy havonta több napon keresztül folyik belőled folyamatosan a vér, mindez egyéb kellemetlen tünetek által kísérve, de szerintem a női lét egyik sarkalatos pontja a menstruáció és az ahhoz való viszonyulás, és a többiek (általában a másik nem) viszonyulása a dologhoz (elfogadás, tagadás, empátia, bagatellizálás, megértés). Szerintem az a fontos, hogy mindenki meg tudja érteni és elfogadni, hogy a fent leírt testi/lelki változások igenis többet vesznek ki a nőkből azokon a napokon és nem pusztán 'kényeskedésről' vagy 'túlzásról' van szó.

Barnalány 2015.02.05. 14:12:18

@user friendly: @Beleza: Olvassatok csak bele beszélőmajom kommentjeibe és blogjába, és azonnal látni fogjátok, hogy egy igazi hülyével van dolgunk!:-)

spinks 2015.02.05. 14:15:32

Miért kell az embernek ilyen dolgokkal szembesülni az ország leglátogatottabb portálján? Akit ez érdekel az rákeres. ah.

A Tyne folyó déli partja 2015.02.05. 20:50:24

@spinks: nem kell elolvasni...a címből egyértelmű volt, hogy miről fog szólni, minek olvastad el, ha ilyen kényes vagy?
süti beállítások módosítása