Hipochonder blog

Furcsaságok műtét közben

2015. február 06. 10:27 - behrens

Hegedűszó műtét közben, egy gyors ebéd veseátültetés alatt, felgyulladó beteg pajzsmirigyműtét közben. Az elmúlt években számos fura eset történt komoly orvosi beavatkozások közben, némelyikre nehéz magyarázatot találni.

A hegedűs, aki Mozartot játszott a saját agyműtéte alatt

A hegedűművész Naomi Elishuv privát koncertben részesítette sebészeit, miközben azok az agyát operálták.

A Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar volt hegedűsének esszenciális tremor miatt kellett a hegedülést abbahagynia. Az esszenciális tremor egy olyan idegrendszeri rendellenesség, mely fő tünete elsősorban a felső végtagok izmainak remegése.

A nőt 2014 szeptemberében a Tel Avivban található Sourasky Medical Center orvosai operálták, akik a remegések csökkentése érdekében egy pacemakert ültettek Elishuv agyának érintett területére, hogy az a tremorokat elektromos impulzus által szabályozza.

Amint azt a kórház idegsebészeti központjának vezetője, Yitzhak Fried elmondta, azért kérték meg a nőt arra, hogy játsszon a műtét alatt, hogy a beültetés jól sikerüljön. Mikor az agy megfelelő részén aktiválták a stimulációt, a remegés elmúlt, Elishuv pedig immár a betegség tünetei nélkül folytathatta a hegedülést.

A beteg, aki lángra kapott műtét alatt

2005-ben Rita Talbert egy viszonylag egyszerű pajzsmirigyműtétre feküdt be a kórházba, ám amikor egy héttel később az intenzív osztályon ébredt, az elviselhetetlen fájdalmak mellett a kép, melyet a tükörbe pillantva látott is sokkolta: az állkapcsa eltűnt, az orra eldeformálódott, a szája pedig szinte leolvadt az arcáról. Az arca olyan mértékben károsodott, hogy még a tucatnyi rekonstrukciós műtét után is gondot okoz számára az evés, ivás és a légzés.a99117_oddee-surgery-fire.jpg

Az orvosok elmondása szerint a műtét alatt baleset történt. A sebészi lepedő alatti maszkba oxigént szállító elektromos eszköz lángra kapott, mely következtében a beteg a mellkasától a feje tetejéig másod-és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

Sajnos az eset nem ritka. A műtét közben előforduló tűzesetek csak az Egyesült Államokban évente 550-650 beteget érintenek, akik közül általában 20-30 súlyos, maradandó károsodást szenved, míg 2-3 meg is hal ennek következtében.

A beteg, akit matricákkal ragasztottak tele a műtét alatt

2013-ban egy Los Angelesben élő nő perelte be a helyi kórházat és annak aneszteziológusát, mert műtét alatt tréfából bajszot és matricákat ragasztottak az arcára. A nő – aki különben az adott kórház sebészeti ellátó részlegén dolgozott - úgy érzi, nem csak a méltóságát sértették ezzel meg, de az egészségét is veszélyeztették.a99117_oddee-surgery-prank.jpg

Míg altatásban volt, kollégái bajszot ragasztottak az orra alá, illetve sárga matricából könnycseppeket a bal szeme alá, majd mindezt egy fotón meg is örökítették. A nő akkor szerzett tudomást a gonosz tréfáról, mikor műtét után visszatért a munkába, és a fotóval korábban találkozó kollégáitól megtudta, mi történt.

A kórház, mely a Twitteren közvetített egy agyműtétet, és a Pinterestre is posztolt fotókat róla

A világon elsőként - 2012 május 9-én – a Houston Memorial Hermann kórház a Twitteren közvetítette a szakterület vezető sebésze, Dr. Dong Kim által vezetett agyműtétet.a99117_oddee-surgery-tweet.jpg

A betegnél az agytumor kiindulási pontját, illetve pontos elhelyezkedését egy sor, számítógép vezérelte technológia felhasználásával határozták meg. A műtéttel párhuzamosan azt a közösségi médián (fotókkal és videókkal is) posztolták, illetve egy másik idegsebész folyamatosan válaszolt a Twitteren érkező kérdésekre. (Az agydaganatról mindent megtudhat a WEBBetegen).

Az orvos, aki monogramját a beteg hasára véste

Dr. Alan Zarkin olyan büszke volt az általa elvégzett császármetszésre, hogy a műtétet a monogramjának a beteg hasára vésésével fejezte be.a99117_oddee-surgery-initials.jpg

„Úgy érzem magam, mint a megbillogozott állat” – mondta a beteg, akinek hasán ott maradt a monogram hege. A kórházat és az amerikai sajtó által csak „dr. Zorro”-ként emlegetett orvost 5.5 millió dollár kártérítésre perelte.

Az orvos, aki szextingelt a műtét alatt

Mit csinál egy aneszteziológus, míg Ön alszik? Míg a legtöbben a monitorok segítségével figyelemmel kísérik a beteg életfunkcióit, mások szextingelnek.a99117_oddee-surgery-sexting.jpg

2014-ben Seattle-ben az egészségügyi hatóság bevonta a 47 éves altatóorvos, Arthur K. Zilberstein működési engedélyét, mert a férfi különböző műtétek alatt (ezek között volt császármetszés, gyerek vakbélműtét, szívkatéter műtét is) mintegy 250 szexuális tartalmú SMS-t és szelfit küldött a telefonjáról.

Az altatóorvos, aki ebédelni ment a veseműtét alatt

2011 januárjában egy svéd kórház 72 éves betegét 10.45-kor elaltatták, hogy megműthessék. Pontban délben a vezető altatóorvos elhagyta a műtőt, hogy ebédelni menjen. 15 perccel később a vezető "anesztes" nővér is elhagyta a műtőt – szintén ebédelni ment, anélkül, hogy másik aneszteziológust hívtak volna a beteg mellé.a99117_oddee-surgery-lunch.jpg

A beteg hamarosan vérezni kezdett, a vérnyomása rohamosan csökkent, és mire az orvos és az altató nővér visszatért a műtőbe, egy másik nővér lekapcsolta a beteget a lélegeztetőről, így az kb. 8 percre oxigén nélkül maradt.

A mulasztás jóvátételére történő kísérletek ellenére a beteget, aki visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett már nem tudták visszahozni: hetekkel később elhunyt.

Az énekes, aki végigénekelte a torokműtétet

Annak érdekében, hogy biztos legyen benne, az orvosok nem sértik meg a hangszálait, az énekes Alama Kante végigénekelte a torokműtétét.

Mivel torokban található tumor eltávolítása során a hangszálak, illetve az annak közelében lévő idegek bármiféle sérülése keresztbe törte volna Kante énekesi karrierjét, az orvosok úgy döntöttek, hogy altatás helyett orvosi hipnózist alkalmaznak, hogy a beteg ébren maradhasson és reagálhasson a műtétre.a99117_oddee-surgery-sing.jpg

Dr. Gilles Dhonneur, a Párizs melletti Henri-Mondor de Cretail Hospital vezető aneszteziológusa akkor már két éve alkalmazta műtétek során a hipnózist.

A Guineából származó és a tradicionális afrikai zenére specializálódott Alana csak mikor már teljesen felépült, 2 hónappal a műtét után, 2014. áprilisában beszélt a nagy közönségnek a műtétjéről.

A férfi, aki agykárosodást szenvedett, miután orvosa kisétált a műtétről

Silvio Perez 2013 óta – mikor nyitott szívműtéte során komplikációk léptek fel - van vegetatív állapotban. Mi ennek az oka? A család állítása szerint az, hogy a beteg kardiológusa, a kaliforniai Fresno Community Regional Medical Center orvosa, dr. Parvaiz Chaudhry, kisétált a műtétről ebédelni, nyitott mellkassal otthagyva a beteget a műtőasztalon.a99117_oddee-surgery-vegetative.jpg

Mikor a komplikációk következtében Perez szíve leállt, dr. Chaudhry ugyan visszatért az ebédről, hogy megmentse a beteget, ám a károsodás már visszafordíthatatlan volt. Perez soha többé nem ébredt fel.

A tanulónővér, aki a közösségi médiára töltötte fel műtét alatt a szervekről készült fotókat

2014 októberében rúgták ki azt az orosz tanulónővért, aki a műtétek alatt készült, a közösségi hálóra posztolt szelfiken emberi szerveket tart.a99117_oddee-surgery-russian.jpg

A 20 éves Gulnaz Yalalova az egyik képen májat, a másikon pedig súlyosan roncsolódott kezet tart, miközben gúnyt űz egy apartmanból kizuhant 16 éves kamasz lányból, akinek műtétjéről olyan fotókat posztolt, amelyeken a beteget „137 kg skizo”-ként emlegeti.

(oddee.com)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr47145767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.07. 09:51:24

Az amugy Magyarorszagon is teljesen altalanos, hogy sebesz otthagy mindent, felvagott pacienst, komplett teamet, mondjuk nem csak ebedelni, hanem akarmilyen elinteznivalo miatt is. Kigyulladas se ritka, hiszen ahol oxigen omlik, ott az ha nem is gyulekony, de taplalja az egest.
Betegek, altatasban levok fotozgatasa, beloluk gunyt uzni se amerikai vagy orosz sajatossag. Magyar korhazban, klinikan is tortenik ilyen eleg gyakran, csak sose derul ki, illetve sose buntetnek erte, sose kap karteritest a beteg. Orszagos Mentoszolgalat mentotisztjeinek, apoloinak is volt par nagyon durva botranya par eve.Persze felelos nincs. Nyugaton legalabb elmeszelik aki lebukik.

Catia 2015.02.07. 11:59:52

Sajnos Németország is egyre lejjebb csúszik. Nekem 2 hónapja egy "kalandos" szemműtétem volt. Azóta is bánom, hoy nem tettem feljelentést. Amit azok a primitív, egyszerű, magukat csak meghuzatni akaró tanuló ápolónők műveltek, az minden üt! Ez az ország is lesüllyedt, már a törökök sem mentik a helyzetet...

kúrórudi 2015.02.10. 18:59:05

@f renc: le akarták szopni az ápolónők és ez buziként mélységesen felháborította őt, attól fél, hogy még heteró gyanúba keveredik a barátai előtt

tra lala 2015.02.12. 10:12:49

@kúrórudi: szerintem amugy lany. A neve miatt gondolom, na meg hogy csak beszel, de nem mond semmit :)

Catia 2015.03.25. 13:12:15

@f renc:
Nahát, milyen kedves az utánnad szóló :). Sajnos azt, amit írt, nem tudták volna megtenni velem, mert nem lett volna mit! Amúgy sem buzi nem vagyok, sem leszbikus.

Annyi történt, hogy betoltak a műtőbe, el akarták kezdeni a műtét (egy kis daganat eltávolítása a bal szemem alsó részéről, kicsit inkább szemfenék irányban volt), és miután rámpakolták az eszközöket és az orvos szikével a kezében nekiállt volna vágni, megkérdezte tőlem, hogy melyik szemem is az? Mondtam neki, hogy a bal. Nézegette vagy 2 percig, majd közölte vele,, hogy nem műti meg. Utána felháborodttan közölte velem, hogy ő itt szürkehályogot meg mittudoménmit műt (valami másik szembetegséget is mondott), és ez nem olyan baj, amit meg kell műteni, mert majd elmúlik. Mondtam neki, hogy én ehez nem igen tudok hozzászólni, beszélje meg a beutaló orvossal.

A lényeg talán nem is ez, mert tulajdonképpen én is örültem, hogy nem műtöttek meg, hanem az, hogy előtte 15 percen keresztül folyamatosan csurgatták bele a jódot, ami szinte marta nem csak a szemem, hanem a fél fejem. Na itt szórakozott velem az a kis török kinézetű primitív csaj, aki jódozott, és úgy szorakozott, hogy a jóddal teli szivacsot hol magasabbra emelte, hol alacsonyabbra, miközben csurgatta a jódot belőle. A jód fröcsögött minden irányba, nem zavara, hogy még a ruhámra is. Elég kiszolgáltatott helyzet volt...

De a legdurvább az volt, hogy nem írtak ki betegállományba, hiába mentem vissza másnap reggel, hogy nem látok még rendesen, és nagyon fáj, nem csak a szemem, hanem az egész fejem, közölték velem, hogy nem történt műtét, nem írnak ki. Amikor hazamentem az eset után, két kezembe fogtam a fejemet és üvöltöttem a fájdalomtól. Egy részt ismeretlen volt a fájdalom, más részt úgy éreztem, hogy szívódik fel a rengeteg jód az agyamba. Nagyon csípett és fájt. Aztán észrevettem, hogy a szomszédom is otthon van, ezért a kispárnába üvöltöttem a fájdalmamamt, hogy ne hallatszon ki. Ilyet még sosem csináltam, pedig túl vagyok pár nagyon durva menstruációs görcsön, olyanon is, ahol mentő vitt el- szóval, bírom a fájdalmat. De ez nagyon durva volt.

Olyan primitívség van ebben az országban, nagyon nem indokolt, hogy mi magyarok úgy odavagyunk a németekért, meg mindenéert, ami német! Ami itt van, az egy magam fajta értékrendű embernek egyszerűen lassan a legallja. Ellenben primitívek jól érzik itt magukat :)

Az eset óta haza járok orvoshoz, inkább kifizetem a 12 ezer Ft-os magán díjat. Meg vagyok elégedve a magyar orvosokkal. Persze ha TB alapon SZTK-ba járnék, lehet, nem ez lenne a véleményem :)
süti beállítások módosítása