Hipochonder blog

Megmagyarázhatatlan dolgok, melyek műtét után történtek

2015. február 16. 14:16 - behrens

Volt már szó műtét közbeni furcsa dolgokról és szokatlan műtéti beavatkozásokról, valamint stroke okozta megmagyarázhatatlan testi reakcióról, most olyan eseteket találtunk, melyeket valamilyen műtéti beavatkozás váltott ki.

A májátültetés, ami megváltoztatta a beteg vércsoportját

A 15 éves Demi-Lee Brennan nem csak új életet kapott a májátültetésnek köszönhetően, hanem új vércsoportot is: az új mája 0 negatívról 0 pozitívra változtatta a vérét. Noha ijesztően hangzik, ez valójában nagyon szerencsés mellékhatása volt a műtétnek. Ennek köszönhető, hogy más szervátültetettekkel ellentétben a lánynak nem kell kilökődés elleni gyógyszereket szednie élete végéig. Sőt, az immunszupresszív gyógyszerek tulajdonképpen lelassították nála a gyógyulási folyamatot, mivel azok hatására a fehérvérsejtek nem engedték a szervezetet a változáshoz alkalmazkodni.a99202_brennan_arms25_wideweb_470x365_0.jpg

Az orvosoknak fogalmuk sincs arról, mi okozhatta a változást. Normális esetben a szervezet saját immunsejtjei elutasítanak minden transzplantált sejtet, ám valami oknál fogva most a donor májának sejtjei túlélőbbek voltak, mint Demi-Lee sajátjai. Az eset óriási hatással lehet a szervátültetés jövőjére.

 A beteg, akinek megváltozott a személyisége a szervátültetés után

Míg a transzplantáció utáni vércsoport változás eddig ismeretlen jelenség volt, egyéb változások meglehetősen gyakoriak. Tény, hogy sok szervátültetésen átesett beteg veszi észre, hogy a személyisége, ízlése, vagy érdeklődési köre megváltozik a műtét után. Sokan azt veszik észre, hogy bizonyos dolgokban kezdenek a donorra hasonlítani.a99202_360918623_1bd7767cb1_z.jpg

A koncepció az úgynevezett „memória transzplantáció” vagy „test memória”. Bár vannak, akik szerint az elmélet lehetetlen és az egyezésekre csak mint véletlen egybeesésre vagy mint a gyógyszeres kezelés eredményére tekintenek, egyes történetekre mégis nehéz magyarázatot találni.

Bill Wohl például megmagyarázhatatlan módon könnyekben tört ki, mikor szervátültetése után Sade zenéjét hallotta a rádióban. Csak később tudta meg, hogy a donor az énekesnő nagy rajongója volt.

Jamie Sherman, arizóniai benszülött volt, aki gyűlölte a mexikói ételeket. A műtéte után azonban hirtelen intenzív sóvárgást érzett a sajtos enchilada, a babos burrito és a puha taco iránt. Később kiderült, hogy a donor imádta a mexikói ételeket, különösen a sajtos enchiladát. Hasonlóképpen járt Claire Sylvia, aki a műtét után ébredve sört, csirkefalatokat és zöldpaprikát kívánt, noha előtte nem szerette ezeket az ételeket. A donor viszont annál inkább.

Az agyműtött beteg, aki elvesztette a keze feletti irányítást

Karen Bryne–t az epilepsziája miatt műtötték. Az eljárás során megvágták a corpus callosumot, a rostköteget, mely összeköti a bal és jobb féltekét az agyban. A műtét kigyógyította Karent az epilepsziájából, de egy teljesen új problémát okozott: idegen kéz szindrómát. A betegség lényege, hogy elveszíti az irányítást az egyik keze felett. Miután Bryne két agyféltekéje már nem kapcsolódott össze, a jobb és a bal terület állandó küzdelmet folytatott a kontrollért, de a nő csak az egyik oldal viselkedését tudta irányítani.a99202_50877085_karenbyrne3.jpg

Manapság a nőt gyógyszerrel kezelik, így kordában tudja tartani az állapotát. Korábban a kezének mintha saját tudata lett volna: nem megfelelő időben gombolta ki a blúzát, vagy a táskájából különböző dolgokat vett ki, és azt változó helyeken hagyta. Volt olyan eset is, hogy a keze megtámadta őt: Karen akaratlanul ütötte, pofozta magát.

A beteg, akiben sebészi eszközöket találtak

Annak esélye, hogy egy műtét során valamilyen sebészeti eszközt hagyjanak bennünk, különböző statisztikáktól függően 0.02 – 12.5 %. S bár a gondolat hátborzongató, szakemberek szerint sokkal gyakrabban megtörténik, mint azt hinni szeretnénk. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy egy-egy átlagos műtét során kb. 250 eszközt használnak, míg a nagyobb műtétek akár 600 eszközt is igényelhetnek, könnyen belátható, hogy nem meglepő ez az arány.

Daryoush Mazerei sosem érezte úgy, hogy felgyógyult volna a műtétjéből. Még két évvel később is súlyos hasi fájdalmakra panaszkodott. Az orvosok próbálták meggyőzni, hogy minden rendben van, és azt mondták neki, menjen pszichiátriai kezelésre. Daryoush azonban ragaszkodott a saját verziójához, és egy CT vizsgálat időpontot foglalt, ahol kiderült, hogy egy készletnyi sebészeti eszköz maradt a hasában.a99202_5249211692_04bcf8eab8_z.jpg

Az egyik legmegrázóbb ilyen jellegű eset Dirk Schroederé, aki rendszeres prosztatarák műtéten esett át. A beteg lassú felépülése és állandó fájdalomra való panaszkodása ellenére is csak hetek múlva vették észre az orvosok, hogy 16 sebészeti eszköz maradt benne. Ezek között volt tű, 15 cm-nyi kötszer, törlőkendő, és műtéti maszk is. A férfiből mindezt két másik műtét során távolították el.

A szájsebészeti műtét, mely hatására megváltozott a beteg akcentusa

Nem tűnik hihetetlennek, hogy egy szájsebészeti műtét megváltoztathatja, hogyan beszélünk – egy rossz vágás azonban árthat a hangszalagoknak, nyelvnek vagy a fogaknak, és akár beszédhibát is okozhat. Ami furcsa azonban, ha más akcentussal beszél a műtét hatására.a99202_11870789465_be34424b69_z.jpg

Ez történt az oregoni Karen Butlerrel is. Rutin fogászati implantátum műtéten esett át, ám az altatásból teljesen új akcentussal ébredt. Az ír, skót, angol, ausztrál, német és dél-afrikai fura keverékével beszélt.

A műtét után idegen nyelv szindrómával diagnosztizálták, ami egy ritka betegség, és kevesebb, mint 100 embert érint világszerte. Karen az első olyan beteg, akinél ez az állapot úgy alakult ki, hogy előtte nem szenvedett valamiféle agykárosodást, például stroke-ot.

A nő, akit folytonos bélgázok gyötörnek a műtétje óta

A modern orvostudománynak hála a szülés ma már viszonylag biztonságos, noha még mindig vannak kockázatai.

Az operaénekes Amy Herbstnek azonban karrierjébe került a szülés utáni komplikáció. A nőn – beleegyezési engedély nélküli - gátmetszést végeztek, mely óta súlyos puffadásra és inkontinenciára panaszkodik, amik különösen előadás közben gyötörték és voltak kellemetlenek. A kórházat 2.5 millió dolláros kártérítésre perelték.a99202_opera-2.jpg

(oddee)

Ezeket olvasta már?

- Ha belenyilall a fájdalom -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr317180001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása