Hipochonder blog

Stroke utáni bizarr változások

2014. december 27. 11:35 - behrens

Szakértők szerint a stroke utáni pszichológiai, érzelmi vagy viselkedésbeli változás egyáltalán nem ritka. Ezek többsége attól függ, az agy mely területét és milyen hosszú ideig érte a károsodás. Összeszedtük a legérdekesebbeket.

Mi a stroke?

A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező; csak a szívbetegségek és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet. Ön felismerne egy stroke-os beteget? El tudná látni? A WEBBetegen mindent megtudhat a stroke-ról.

A férfi, aki a stroke után képtelen szomorú lenni

A 68 éves Malcom Myatt stroke-ja az agya frontális lebenyét érte, ami az érzelmekért felelős terület. Ennek következtében a férfi képtelen a szomorúságra. Elmondása szerint sosem letört vagy szomorú – s állítja, ez úgysem változtatna semmin, így kifejezetten hálás a változásért.a98694_stroke_1-sad.jpg

A rögbijátékos, aki a stroke után meleg fodrász lett

A korábbi rögbijátékos, Chris Birch edzésen kapott stroke-ot, mikor egy hátraszaltóval próbálta elkápráztatni csapattársait, de az rosszul sikerült, és a nyakát törte, valamint stroke-ot kapott. Mikor a kórházban magához tért, a 26 éves, esküvőjére készülő vőlegény rájött, hogy ő bizony meleg. Az eljegyzést hamarosan felbontotta, és gyorsan talált magának barátot is. Emellett a banki munkájának is búcsút intett, ma fodrászként dolgozik.a98694_stroke_5-gay-hairdresser.jpg

Az angol beteg, aki csak walesiül beszél a stroke-ja óta

A 81 éves angol férfi, Alun Morgan egy súlyos stroke-on esett át, ám felépülése óta elfelejtette anyanyelvét, és csak walesiül tud megszólalni, ami azért is érdekes, mert tudomása szerint sosem tanulta ezt a nyelvet, és Walesben is 70 évvel ezelőtt járt utoljára.wales_flag.jpg

Az orvosok szerint a beteg afáziában szenved, mely betegség a nyelvhasználatért felelős agyi központot érinti. Szerencséjére, úgy tűnik, gyermekkorában mégiscsak sikerült egy kis walesi nyelvet felszednie walesi nagymamájától, illetve abból az időszakból, mikor a II. világháború alatt őt is, mint oly sok gyereket Walesbe menekítettek a bombázások elől - ez lehet a magyarázat az új nyelv használatára.

A nő, aki a stroke után jamaicai akcentussal beszél

Linda Walker a stroke-ból ébredve döbbenten tapasztalta, hogy newcastle-i kiejtése jamaicaira változott. A 60 éves nő az úgynevezett Idegen Akcentus Szindrómában (Foreign Accent Syndrome) szenved, mely betegség az agyat ért sérülés után jelentkezik a betegeken. Az utóbbi 65 évben mindössze 50 ilyen esetet jegyeztek fel.a98694_stroke_4-jamaican-accent.jpg

A férfi, aki a stroke után digitális művész lett

Ken Walters sosem volt művész típus, egészen addig, míg 2005-ben stroke-ot nem kapott. A korábbi mérnök egy baleset következtében tolószékbe került, majd munkanélküli lett, így segélyekből tartotta el magát - ami 19 évnyi depresszióhoz vezetett. Mikor azt hitte, ennél rosszabb már nem lehet az élete, stroke-ot kapott. A betegség azonban gyökeresen megváltoztatta az életét, ugyanis csak ezt követően derült fény művészi vénájára és kreativitására. 51 évesen saját, Eelctronic Arts játékokkal foglalkozó digitális céget alapított.a98694_stroke_3-digital-artist.jpg

Harmadik kar

Stroke-ja után egy svájci nő arra panaszkodott, hogy egy fantom, harmadik kezet is érez. Orvosai a Genfi Egyetem kísérleti neurofiziológiai laboratóriumában vizsgálták az esetet. Mikor arra kérték a nőt, hogy mozgassa a fantom kart, az agya ténylegesen úgy viselkedett, mintha az létezne, és mozgatható lenne. Ráadásul a nő agyában aktivizálódott a látásért felelős központ is, mintha tényleg látná a nem létező kezet.a98694_stroke_6-phantom-arm.jpg

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr217013839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.27. 23:35:57

Ez a harmadik kar durva. :)

studkell 2014.12.27. 23:42:58

"51 évesen saját, Eelctronic Arts játékokkal foglalkozó digitális céget alapított." - posztoló

Az Electronic Arts egy bazi nagy játékkiadó. Csak felfigyelt a csókára és felvette. Kicsit mást sugall a "fordításod". Azért szép napot!

s 2014.12.28. 00:27:30

Mindent értek. Ezek szerint orbán jelenleg egy (vagy több) stroke után van és képtelen belátni, hogy Magyarország nem teljesít jobban. Egészen pontosan rosszabbul teljesít. Végül is - az ő szempontjából - ez kétségkívül jobb, mintha egy jamaicai akcentussal, ám walesi nyelven beszélő, örökké vidám buzi fodrász lenne, de minekünk ez csak enyhe vigasztalást jelent. Megkockáztatom, a többség talán jobban örülne ennek az utóbbi lehetőségnek.

Pityubácsi 2014.12.28. 08:56:46

én meg gyíkká változtam, de már elmúlt :)

Dr Gregory House 2014.12.28. 09:34:06

@maxval bircaman szerkesztő: Neked van fejed? Az eddigi posztjaidból nem úgy tűnik...

A nép fia 2014.12.28. 09:43:18

@studkell: Na igen, ezt a mondatot én sem tudtam értelmezni. :-D Ráadásul, ha 2005-ben kapott stroke-ot és most 2014-et írunk, akkor hogy lehetett 19 évig depressziós?!

UdjanMineck 2014.12.28. 10:16:39

@s: mit politizálsz itt? mit orbánozol?! Idióta. Anyád temetésén humorizálj.

tyberius 2014.12.28. 12:08:42

A nép fia: Nem csak azt a mondatot nem tudtad értelmezni :P A korábbi, tolószékbe kényszerítő balesete, és nem a stroke után lett depressziós.

A fodrász srácról meg van egy olyan gyanúm, hogy ő meleg volt korábban is, csak próbált a társadalmi-családi elvárásoknak megfelelő életet élni, amíg rá nem jött, hogy hoppá, itt meg is lehet halni, és úgy döntött, éli inkább a saját életét, amíg lehet. Nem ez lenne az első eset.

]{udarauszkasz 2014.12.28. 16:14:08

@tyberius: Vagy csak a szexualis keszteteseit kontrollalo agyterulete serult, es igy aztan a latens homoszexualis hajlamai kerultek eloterbe.

s 2014.12.28. 22:42:17

@UdjanMineck: Mi van te faszökör? Te stroke nélkül is orbánbuzi vagy? Ezen az orvostudomány mai állása szerint sem lehet segíteni. Szenvedjél, te agyatlan barom.

UdjanMineck 2014.12.29. 11:01:03

@s: faszökör?! ezt ott mucsán így mondják?! Idióta.
süti beállítások módosítása