Hipochonder blog

Az évszakok befolyásolják az immunrendszert?

2015. október 20. 10:23 - behrens

A tudósoknak új magyarázatuk van arra, miért vagyunk egészségesebbek a nyári időszakban: az immunrendszerünk az évszakokkal együtt változik – legalábbis egy nemzetközi kutatócsoport által készített új tanulmány szerint.

A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány szerint orvosszakértők először mutattak közvetlen kapcsolatot a klímaváltozás és a génjeink között, beleértve azokat is, melyek befolyásolják az immunrendszert.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy bizonyos betegségek (pl. szív-és érrendszeri megbetegedés, egyes autoimmun betegségek, mint a rheumatoid arthritis és az 1-es típusú cukorbetegség, valamint bizonyos pszichiátriai zavarok összefüggésbe hozhatók az évszakok váltakozásával. Az évszakok váltakozásával pedig az immunrendszerünk működésében is változás következik be, akárcsak a vérünk vagy a zsírszövetünk felépítésében.

Több mint 16000 vér és zsírszövet minta elemzése során a szakértők felfedezték, hogy több ezer gén másképp viselkedik bizonyos évszakokban. Emellett a vérben található sejtek típusa is változik az évszakoktól függően. Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a génjeink közel 25%-a (a vizsgált 22 822 génből 5136) változik az évszaktól függően.

A tudósok különösen két különböző megállapításra koncentráltak. Az első az ARNTL gén volt, mely sokkal aktívabbnak mutatkozik a nyári hónapokban. Mivel korábbi egérkísérletek kimutatták, hogy ez a gén elnyomja a gyulladást – a szervezet ily módon védi magát – az új kutatási eredmény minden bizonnyal azt jelenti, hogy a gyulladási faktor sokkal magasabb a szervezetben télen, ami növeli a betegségek kialakulásának esélyét.

A másik, ennél is meglepőbb felfedezés pedig az, hogy azon gének egy csoportja, melyek szerepet játszanak az oltásokra adott válaszreakciónkban, aktívabbak a téli hónapokban. Ez pedig azt a következtetést sugallja, hogy bizonyos védőoltások hatékonyabbak lehetnek, ha télen kapjuk őket.

A tanulmány kiváló bizonyítékokkal szolgál ama közhiedelmek alátámasztására, hogy hajlamosabbak vagyunk egészségesebbek maradni a nyári hónapokban. Noha még nem világos a mechanizmus, mely ezt a változást szabályozza, egyik lehetséges kimenetele az lehet, hogy bizonyos betegségek kezelése hatékonyabb lehet, ha igazodnak az évszakokhoz.

Ezeket olvasta már?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr337992237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mismásológép 2015.10.21. 00:24:05

Aki ezt fordította (lopta), az hülye.
Az egyed génjei az élete során nem változnak. Pláne nem oda-vissza.
Ha nem így lenne, lófaszt sem érne a DNS alapú azonosítás, évszakonként lenne más és más.

Brix 2015.10.21. 10:31:04

A nyári hónapokban elegendő napsugárzást , így elegendő D vitamint kap a szervezet, ezért betegszünk meg kevésbé, mint a téli hónapokban. Az évszakok hatása még a trópusi területeken is kimutatható, ott ahol váltakozik a száraz- és nedves évszak. A kevesebb napfény , gyengébb immumrendszert eredményez.

robertburns 2015.10.21. 10:58:15

@mismásológép:
A poszt hivatkozik az eredeti cikkre (benne van a link), így nincs szó lopásról.
A gének aktivitása/kifejeződése (az eredetiben gene expression) az, ami változik és kihat az immunrendszer működésére.

@Brix: a D vitamin termelődésének évszakonkénti változása tényleg játszik, a cikk ennek nem mond ellent, hanem egy mélyebb (génkifejeződés) szintű szabályozás lehetőségét veti fel.
süti beállítások módosítása