Hipochonder blog

Küszöbön az emberi fejátültetés?

2015. május 19. 16:21 - behrens

Ha esetleg valaki még nem hallotta volna, egy olaszországi orvos arra készül, hogy két év múlva egy férfi fejét egy másik fiatalember testére transzplantálja.

Első hallásra a dolog handabandának tűnik, és sok szalagcím ezt is sugallja. A Popular Science szakmai folyóirat például a hírre reagálva „2017-ben márpedig nem lehetséges a humán fej transzplantáció” szalagcímmel jelent meg, és nincs más véleményen az International Business Times sem, melynek szalagcíme szerint „a fej transzplantáció egyszerűen nevetséges”.

A téma felvetésére sokan felháborodással, mások értetlen arckifejezéssel reagálnak. A dolog kapcsán még viccek is születtek hűtőházakban testre várakozó fejekről, sokak szerint pedig az egész sztori pusztán marketingfogás, hogy még több agyament online játékot adhassanak el.

Ám akár megtörténik a műtét 2017-ben, akár nem, a dolog korántsem tréfás. Minél többet tudunk ugyanis a transzplantációs és gerincvelőműtétek történetéről, kutya és majomfejekkel folytatott kísérletekről, annál több kérdés fogalmazódik meg bennünk. Állatkísérletek már jelenleg is folynak és a dolog egyáltalán nem tűnik hírlapi kacsának, tekintve, hogy a humán fej transzplantációt tervezgető idegsebész, Sergio Canavero egy júniusi sebészkonferencián hivatalosan is ismerteti ebbéli szándékait.fejat.jpg

Kell ez nekünk?

Ha valóban nekivág a dolognak, a fejtranszplantáció kilép a science-fiction világából és valósággá válik. És még ha a terv kudarcot is vall, tisztáznunk kell, hogy egyáltalán el akarunk-e jutni idáig? És mi lesz, ha valakinek mégis sikerül? Az emberek nyilvánvalóan azt várják, hogy a transzplantációt követően a beteg tökéletesen normális legyen attól eltekintve, hogy a teste nem illik a fejéhez. Elképzelhető, hogy ezt lehetetlen megvalósítani.

De mi van akkor, ha a transzplantált beteg, mondjuk gyógyíthatatlan betegségben szenved vagy tetraplégiás, és még évekig beteg, béna testben kell élnie? Ebben az esetben a fej transzplantációt sikernek nevezhetjük?

Aztán ott vannak az etikai és jogi problémák, és persze a dolog pénzügyi oldala. Biztosan helyénvaló, hogy egy egész testet felhasználunk egyvalakinek a megmentésére, amikor a szervekkel sokkal több ember életét menthetnénk meg? Ki fog ezért fizetni? Belemennénk, ha a saját hozzátartozónk fejéről lenne szó?

Canavero, aki egyúttal a Torinoi Neuromodulációs Kutatócsoport vezetője (Turin Advanced Neuromodulation Group) februárban tette közzé a GEMINI nevű gerincvelő-fúziós eljárását ismertető tanulmányát.

Az átültetésre váró fej egy Valery Spiridonov nevű 30 éves orosz programozóé, aki áprilisban önkéntesen jelentkezett a műtétre. Spiridonov az idegeket és az izmokat érintő Werdnig-Hoffman betegségben szenved, ezért egyéves kora óta mozgásképtelen. A test egy agyhalott donortól származik.

A műtét során a legnagyobb problémát egyebek közt az agy életben tartása, a szétválasztott gerincvelők összeillesztése és kommunikációjuk megteremtése jelenti, valamint a fej kilökődésének megelőzése. A műtétet és annak buktatóit Helen Thompson New Scientiest szakmai folyóiratban megjelent cikke részletesen ismerteti.

A fej transzplantáció kapcsán tudományos kérdések tömkelege merül fel, melyekre remélhetőleg előbb-utóbb választ kapunk. Ám mindenekelőtt tekintsük át a fej transzplantáció történetét.

Történt-e egyáltalán sikeres fej transzplantáció valamilyen állatkísérlet során?

Őszintén szólva, a következő állatkísérletekre nem nézhetünk jó szemmel, hiszen korántsem felelnek meg az állatkísérletekkel szemben támasztott mai követelményeknek. Ám mindenképp meg kell említenünk őket, mivel a fej transzplantáció történetének mérföldköveit jelentik.

1908: A kétfejű kutya. Charles Guthrie egy kutya fejét egy másik nyakára graftolta, összekapcsolta az artériákat úgy, hogy a vér elsőként a levágott fejbe majd a másik fejbe áramlott. A fej vérellátása nagyjából 20 percig szünetelt, így végül a mozgásképességét csak minimálisan nyerte vissza.

1950: Még több kétfejű kutya: Vladimir Demikhov a humán szív és tüdő transzplantáció úttörője, fiatal kölyökkutyák felső testét graftolta más kutyák lapockájára. Így kétfejű kutyákat hozott létre, melyek képesek voltak mindkét fejüket mozgatni, mindkét fejükkel láttak és vizet is lefetyeltek. A fej kilökődését megelőző immunszupresszánsok nélkül a legtöbb kutya csak néhány napig élt, de egyikük 29 napig is kihúzta. (Az 1959-es sztori LIFE magazinban megjelent képei itt láthatók. Vigyázat! A képek egyesek számára felkavaróak lelhetnek!) Az emberek akkoriban nem voltak elragadtatva a fejtranszplantációs állatkísérletektől. Még az egyik Dr. Demikhov tiszteletére írt cikk is megjegyzi, hogy a graftolt kutyákban a sebészek nem sok tudományos hasznot láttak.kuty.jpg

1965: Kutya agyvelő transzplantáció. Robert White a Cleveland-i Metropolitan Közkórház orvosa hat kutya agyát transzplantálta más kutyák nyaki érrendszerére, hogy bebizonyítsa, az agy életben tartható egy másik testen. Az agyak EEG aktivitást mutattak és képesek voltak oxigén és glükóz felvételre.

1970: Első majomfej transzplantáció. Robert White elsőként transzplantálta egy rhesusmajom fejét egy másik testére. A fej látott, hallott, érezte az ízeket, de White nem kísérelte meg a gerincvelő fúzióját. A műtétet követően a majom napokig, egyes hírek szerint 3, mások szerint 9 napig élt.

2002: Alacsony hőmérsékletű fej transzplantáció patkányokon. Japán kutatók patkánykölykök fejét graftolták kifejlett állatok combjára, hogy lássák, az agy hűtésével megelőzhető-e az oxigénveszteség okozta károsodás. A kölyökpatkányok agyfejlődése három héten át folytatódott.

2013: Canavero bejelenti a humán fej transzplantációt. Az orvos a Surgical Neurology International szakmai folyóirat vezércikkében körvonalazza a beavatkozást, melynek lényege, hogy a gerincvelő precíz átvágásával minimalizálja a károsodást, és polietilén-glikol (PEG) használatával fuzionálja a gerincvelőt.

2014: Egereken végzett fej transzplantáció. Kínai kutatók Xiao-Ping Ren vezetésével beszámoltak egy fejcserés egérkísérletről, melynek eredményeképp a fekete és fehér egerekből fehér fejű és fekete testű, illetve fekete fejű és fehér testű, pepita állatokat hoztak létre. Az egerek a műtétek után három óráig éltek, ami nem túl sok idő, de mindenképp lényeges, hogy a donor agytörzsének megtartásával a test továbbra is képes volt a vegetatív funkciók kontrollálására.

2015. február: Canavero részletesen ismerteti a fejtranszplantációs eljárást. A Surgical Neurology International vezércikkében Canavero kifejti, hogy a fej és a donortest hűtésével minimalizálható az oxigénhiány okozta sejtkárosodás, valamint részletesen bemutatja a GEMINI eljárást. A GEMINI a gerincvelő fúzióhoz elektromos stimulációt és PEG-et használ, melyekről más tanulmányokban már bebizonyosodott, hogy elősegítik a gerincvelő-károsodások helyreállását.

Tehát, attól függően honnan nézzük, akad némi siker, bár kétséges, hogy a betegek ezek után tömegesen állnának sorba fejátültetésért. Canavero a témával kapcsolatos következő vitaindító beszédét az Amerikai Neurológus és Ortopédsebész Akadémia (American Academy of Neurological and Orthopedic Surgeons) Annapolisban megrendezésre kerülő júniusi értekezletén tartja.

Ezeket olvasta már?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr97473142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2015.05.21. 07:24:15

nahát.
lehet, majomfejjel szebb lennék?

'it's cool to know nothing' 2015.05.21. 09:56:39

Olvasom már egy ideje ezt a hülyeséget, és egyre jobban bosszant. Fej átültetés?
Kapok egy új fejet, ha valami baj történt volna a mostanival? Azaz eddig nem szerettem a mozifilmeket, az új fejjel meg majd szeretni fogom?

Nyilván valóan nem fej átültetésről van szó, hanem test átültetésről, mert a fejem (az énem) marad, a testemet cserélik ki.

Persze lehet, hogy te úgy gondolod, hogy te (az éned) a testeddel azonos, nem a fejeddel.

Vagy te másképp gondolod?

'it's cool to know nothing' 2015.05.21. 10:01:49

@paráznabillegető:
jajaja, a majom megkapná a testedet, a te fejed meg menne a kukába, így te már nem néznél ki sehogy.

A kérdés tehát helyesen: a majom jobban nézne ki a te testeddel?

UdjanMineck 2015.05.21. 10:09:05

Akik szerint sok emberen lehetne ezzel a módszerrel segíteni, azok cinikus és kegyetlen faszfejek, akiket kényszerhibertáltatnám 50 évre büntetésből e klikkelésükért.
süti beállítások módosítása