Hipochonder blog

A világ legkeményebb versenyei

2015. szeptember 02. 13:25 - behrens

Az emberi kitartást és állóképességet próbára tevő versenyek mindegyike a „legkeményebb”, „legnehezebb”, „legőrültebb” vagy ehhez hasonló szuperlatívuszokat használ önnön jellemzésére. Ám ha valóban ki akarjuk hívni magunk ellen a sorsot, kizárólag a következő versenyek jöhetnek szóba.

Perui Jungle Ultra

A teljes mértékben önellátó futók 230 kilométert futnak öt részletben a párás perui dzsungelben, ahol a legnagyobb veszélyt nem a táv nagysága, hanem az óriási páratartalom és a mindenhol ott nyüzsgő veszélyes rovarok jelentik. A pálya során a futók három kilométeres mélységben hatolnak a dzsungelbe, és mintegy 70 folyón és patakon vágnak át. A páratartalom csaknem 100%, így a verejtékezés gyakorlatilag semmit nem ér.

Alaska Mountain Wilderness Challenge

1982 óta évente úgy 15 ember próbálja megtalálni az alaszkai vadonon átvezető legkönnyebb utat. A 160 kilométeres távon nincsenek valódi ösvények és GPS készülék sem segíthet, mert a versenyzők az élelmen kívül csupán egy műholdas telefont vihetnek magukkal. Sokak szerint, aki nem tud lefutni kapásból egy ultramaratont, az ne is álmodjon a versenyen való indulásról, ami eddig egy versenyző életébe került.

La Ruta de los Conquistadores - A konkvisztádorok nyomában

A Costa-Rica-i dzsungeltől kezdve a hatalmas csúcsokat és működő vulkánokat érintő nyomvonalon versenyző kerékpárosoknak térdig érő sár és homoktenger, és nem utolsó sorban nyílméregbékák tömege jut osztályrészül. A négy szakaszból álló verseny 260 kilométeren át zajlik a Csendes óceántól az Atlanti óceán partjáig, melyből több mint 8 kilométer hegyi útvonal. 1993 óta évente 45 kerékpáros teszi meg a három 16. századi konkvisztádor útját, azzal az különbséggel, hogy utóbbiaknak ez 20 évébe került.

Amerikát átszelő kerékpárverseny

A kerékpárosok 4800 kilométeren keresztül Ocenside-tól a marylandi Annapolisig pedáloznak. A győztesek átlagosan napi 22 órát, kb. 400-500 kilométert tesznek meg, hogy 12 nap alatt teljesítsék a távot. A legrövidebb távú kvalifikációs verseny 600 kilométeres, tehát jó néhány évbe telik, míg odaállhatunk a rajtvonalhoz.

5000 kilométeres Self-Transcendence ultramaratoni futóverseny

A New York-ban immár 18. alkalommal megrendezett Self-Transcendence futóverseny legalább annyira próbára teszi a versenyzők mentális erejét, mint fizikai állóképességét. A futóknak 5000 kilométert kell megtenniük 52 nap alatt úgy, hogy egyetlen háztömböt 5649-szer futnak körbe. A pálya rövid és jellegtelen, ami azt jelenti, hogy a futóknak a fizikai kimerültség mellett az unalommal is meg kell küzdeniük. A komoly atlétáknak mérhetetlen kitartásra és koncentrációra van szükségük ahhoz, hogy legyőzzék a monoton útvonal miatti fásultságot, a hatalmas táv okozta kimerültséget és kisebb sportsérüléseket.

Volvo Ocean Race

A vitorlások háromévente öt kontinenst érintve és négy óceánt átszelve 38 739 tengeri mérföldet tesznek meg a világ körül. A korábban Whitbread néven ismert verseny idei, 12. futama egy spanyolországi kikötőből indul és kilenc hónappal később Svédország partjainál ér véget. A világ leghosszabb sporteseményén a csapatok 8 fős legénységgel, illetve a női csaptok 11 taggal indulnak útnak. 2011-ben az Indiai-óceánon portyázó kalóztámadósok miatt a több milliós vitorlásokat felfegyverzett legénységű hajókba emelve szállították a biztonságos Maldív-szigeteki kikötőkbe. A verseny alatt összesen öt matróz veszett oda.

Plain 100

A Washington állambeli Cascade-hegységében évente 35 futó próbálja megtenni a 160 kilométeres távot eldugott ösvényeken és erdei utakon. A verseny 1997-es indulása óta mindössze tízen voltak képesek teljesíteni a távot, és egy alkalommal senkinek sem sikerült befejeznie a versenyt. A versenyzőknek önállóan kell gondoskodniuk magukról, mert a verseny során semmilyen segítségre nem számíthatnak. Nincsenek mentőállomások és a kiesőknek önállóan kell visszaverekedniük magukat a civilizációba.

Iditarod Trail Invitational

Évente 55 versenyző küzdi át megát az alaszkai vadonon a Knik-tó partjától Nome városáig gyalog, kerékpáron vagy sível. A hatalmas lakatlan terület átszelése napokat vesz igénybe, és az út során a résztvevőknek segítség nélkül, önállóan kell tájékozódniuk, mivel a GPS eszközök használata tiltott. A versenyt évente váltakozva Alaszka déli vagy északi részén rendezik. Az eddigi pályarekord északon 10, délen 17 nap. „Meggyőződésem szerint a versenynek nincs valódi rekordja. Minden győztes egyszerűen az adott év rekordját tudhatja magának.” - állítja Kevin Breitenbach, az 560 kilométeres verseny 2014. évi győztese. „Az eredmények nagymértékben változnak a tereptől és az időjárástól függően. 2012-ben a körülmények meglehetősen kedvezőtlenül alakultak, így egyetlen résztvevő sem érte el a célt. De 2014-ben 16 versenyző teljesítette a távot, ami a valaha volt eddigi legnagyobb sikerarány.”

Patagóniai Expedíciós verseny

Az egyhetes, több mint 640 kilométeres verseny útvonala évente változik, így az elődök tapasztalataiból semmit nem tanulhatunk. A négyfős csapatok gyalog, kerékpáron, kajakkal és sziklamászással jutnak el a célig.

6633 ultra

Az 560 kilométeres verseny az Északi Sarkkör vidékén zajlik, ahol a hőmérséklet nagyjából mínusz 25 fok körül „tetőzik”. A verseny teljes mértékben önellátó, a futók szánokon húzzák maguk után a szükséges élelmet és felszerelést. A pályát 191 óra, azaz kb. 8 nap alatt kell teljesíteni. Ez a verseny hétéves története során eddig mindössze 11 versenyzőnek sikerült.

Barkley marathon

A Barkley marathon valójában egy rab szökésétől inspirált futóverseny, mely 1986 óta 16 alkalommal került megrendezésre Tennessee államban. A negyven indulónak 160 kilométert kell megtennie, mindössze 60 órán belül az emelkedőkben bővelkedő terepen. A versenynek nincs weboldala és a dátumát sem hirdetik ki. „Akit érdekel, az úgyis megtudja.” - állítja sejtelmesen a verseny egyik alapítója, Gary Laz.

Dragon’s Back Race

A futóknak 330 kilométernyi távot kell megtenniük két kastély között, úttalan-utakon átszelve a walesi hegyi vadont. A nyomvonalon három ellenőrző pont található, ám hogy a versenyzők ezeket hogyan érik el, az rajtuk áll. A versenyt elsőként 1992-ben rendezték meg és húsz éves szünet után nemrégiben indították újra. A gyorsabb versenyzők napi nyolc órát futnak, de a lassúbbaknak akár napi 18 órát is futniuk kell ahhoz, hogy időben teljesítsék a távot, miközben tájékozódniuk kell az esős, ködös időben. Ez 2012-ben 85 indulóból mindössze 32 indulónak sikerült.

Tour Divide mountain bike futam

A kanadai Banff városától (Alberta) Új Mexikóig tartó verseny 4400 kilométeres távja során a kerékpárosok földutakon, sziklás hegyi terepen és forró sivatagokban pedáloznak. A versenyen nincs nevezési díj, mint ahogy a győztesnek sem jár jutalom. A versenyzők mindennek ellenére napi 270 kilométert tekernek. „A negyedik napon már a szememet is alig bírtam kinyitni.” – meséli Jafe Branham, a 2014-es győztes, aki 16 nap 2 óra és 39 perc alatt teljesítette a távot. „A verseny során úgy 1200 fontot költöttem kajára. Olcsón megúsztam.”

Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr237753274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása