Hipochonder blog

10 évvel előre megjósolható a rák?

2015. május 28. 11:05 - behrens

Egy DNS-sel kapcsolatos áttörésnek köszönhetően a tudósok hamarosan képesek lesznek megjósolni a rákot akár több évvel azelőtt, hogy diagnosztizálnák azt. A felfedezés az úgynevezett telomerekhez – ezek a kromoszómák végén található biológiai „sapkák” – kötődik. Ezek úgy védik a kromoszómákban a DNS-t a károsodástól, mint a cipőfűzőt az annak végén található sapkák védik a kopástól.

Az életkorunk előrehaladtával a telomerek egyre rövidülnek, ami a DNS sérüléséhez vezet, növelve az olyan életkorhoz köthető betegségek kialakulásnak kockázatát, mint az Alzheimer-kór, diabétesz vagy szívbetegségek. Az átlagosnál rövidebb telomerekre a rossz egészség és a korai halál jeleiként tekintenek.

A Harward és a Northwestern tudósai szerint a változó hosszúságú telomerek határozott sémájából sok évvel a tényleges diagnózis előtt megjósolható a rák. Ennek fontos mutatója a telomerek gyors rövidülése, majd az azt követő stabilizáció, három-négy évvel a rák diagnosztizálása előtt.

A sémából feltételezhető, hogy pontosan mikor változtatja meg a rák a sejt öregedési folyamatát, és azt tapasztalták, hogy a telomerek 15 évvel idősebbnek tűnnek azoknál, akiknél kialakul a betegség. A séma biomarker-szint meghatározáshoz majd vérvizsgálathoz vezethet, hogy ellenőrizzék a betegséget.krom.jpg

A kutatók hozzátették, hogy eddig nehéz volt megérteni, hogy a telomerek hogyan érintik azokat az embereket, akiknél rákos megbetegedés alakul ki. Ennek oka, hogy az eredmények következetlenek voltak: néhány tanulmány szerint rövidültek, mások szerint hosszabbak, míg más kutatások egyáltalán nem találtak összefüggést.

Az új tanulmány az EBioMedicine-ben jelent meg. A tanulmány során a kutatók 13 éven át több telomer mérést végeztek 800 emberen. A kutatásban résztvevők közül végül 135 embert diagnosztizáltak különféle rákbetegségekkel, beleértve a prosztata-, tüdő-, bőrrákot és leukémiát is.

Kezdetben a tudósok arra jöttek rá, hogy a telomerek sokkal gyorsabban öregszenek (sokkal gyorsabban rövidülnek) azoknál, akiknél fejlődik – de még nem diagnosztizált – a rák. Ezekben az esetekben a telomerek akár 15 évvel öregebbnek tűntek, mint azoknál, akiknél nem fejlődött ki a betegség. Később azt is felfedezték, hogy a telomerek felgyorsult öregedési folyamata a rákdiagnózis előtt 3-4 évvel megáll.

A telomerek hosszában bekövetkező ilyen típusú változás eme mintának a megértése azt jelenti, hogy prediktív biomarkerei lehetnek a ráknak

– mondta Dr. Lifang Hou, a tanulmány vezető szerzője, és a Northwestern Egyetem megelőző orvoslás professzora.

Mivel a különböző rákos megbetegedések széles skáláján tapasztalható erős kapcsolat a felfedezett sémával, a megfelelő vizsgálatokkal együtt ezek az eljárások számos ráktípus diagnosztizálását teszik lehetővé.

A Northwestern és Harward kutatóinak tanulmánya az első, mely a telomerek hosszát figyeli még a diagnózis előtt. Ez azért is jelentős a kutatók szerint, mert a rákkezelés lerövidítheti a telomerek hosszát. A kezelés után már nem tudni pontosan, hogy a rákos megbetegedés vagy annak kezelése érintette ezek hosszát. Ez valószínűleg azt is megmagyarázza, a korábbi tanulmányok miért voltak olyan ellentmondásosak - mondta Dr. Hou.

„Láttuk az inflexiós pontot, ahol a gyors telomerrövidülés stabilizálódik. Azt tapasztaltuk, hogy a rák rövidíti a telomereket annak érdekében, hogy virágozhasson a szervezetben. A telomerek minden olyan alkalommal rövidülnek, ha egy sejt osztódik. Minél idősebb valaki, annál több alkalommal osztódnak a sejtek a szervezetben, és válnak egyre rövidebbé a telomerek. Mivel a rákos sejtek gyorsan osztódnak és nőnek, azt várnánk, hogy a sejt olyan röviddé válik, hogy megsemmisíti önmagát. Azonban nem ez történik: a rák valahogy megtalálja a módját, hogy megállítsa ezt a folyamatot. Ha a tudósoknak sikerül kitalálni, mi is ez a folyamat, akkor talán ki lehetne olyan kezelési módszert fejleszteni, ami a rákos sejtek önmegsemmisítését okozza az egészséges sejtek károsítása nélkül"

– mondta Dr. Hou.

(dailymail)

Ezeket olvasta már?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr47497868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KutyásVideók 2015.05.29. 10:00:03

Szép és jó, hogy naponta jönnek hírek pl. a rákkal kapcsolatban, meg hogy de jó lesz egyszer, de az igazság az, hogy az emberek okozzák saját maguknak az ilyen jellegű betegségek döntő többségét.

Orvos nem vagyok, de pl. Amerikában pl. a Golden Retriverek átlagéletkora alig pár évtized alatt majdnem 40%-kal csökkent és biztosan nem azért, mert mindenki agyontenyésztette meg stb. Valószínűleg a "milyen levegő" és a "mit eszik" a fő probléma. [A magyar állatorvosok egy jó része is hasonló dolgokról számol be... és lassan kb. mindegy, hogy mi főzzük vagy tápot veszünk, mert az alapanyagokkal már mindenhol gond van.]

s 2015.05.29. 14:47:24

@KutyásVideók: "Amerikában pl. a Golden Retriverek átlagéletkora alig pár évtized alatt majdnem 40%-kal csökkent"
Az nem lehet, hogy sok kölyök lett, mert ez a divat?
süti beállítások módosítása