Hipochonder blog

Miért újul ki a rák?

2015. június 08. 10:30 - behrens

Minden ráktúlélő félelme, hogy a betegség ismét felüti majd a fejét és másodszor is feldúlja majd a szervezetüket. Ritkán a rák akkor is visszatérhet, ha a beteg már olyan régóta volt mentes a betegségtől, hogy az orvosok gyógyultnak nyilvánították őt. Úgy tűnik, a tudósok most megtalálták a magyarázatot arra, hogy bizonyos ráktípusok miért újulnak ki évek vagy évtizedek múlva.

Genetikai bizonyítékok azt mutatják, hogy a rákos sejtek „alvó üzemmódba” tudnak vonulni, elkerülve a rákkezelés hatásait, hogy évekkel később újból „felébredjenek”.

A londoni The Institute of Cancer Research (Rákkutató Központ) tudósai szerint kutatásuk eredménye segíthet a szunnyadó rákos sejtek felszámolását célzó módszerek megtalálásában. Az ilyen kezelésekkel csökkenthető annak kockázata, hogy a betegség kiújuljon azután, hogy a beteget gyógyultnak nyilvánították.

A tanulmány egyedülálló abban, hogy a kutatóknak egy 20 éven át tartó, ritka leukémiában szenvedő beteg vér-és csontvelő mintáihoz volt hozzáférése. Elemezték a mintákat, melyeket a beteg 4 éves korában történő diagnosztizáláskor, illetve melyeket 22 év remisszió után, a betegség visszatérésekor vettek. [Mit kell tudni a leukémiáról? Megtudhatja a WEBBetegen.]

A tanulmányt vezető Mel Greaves professzor a következőket nyilatkozta:

„Mindig is tudtuk, hogy ritka esetekben a leukémia kiújulhat, azután is, hogy a beteg gyógyultnak számít, de mindeddig hiányzott a szilárd bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a rákos sejtek hosszú ideig alvó állapotot színlelnek. A tanulmányunk genetikai összefüggést talált az eredeti leukémia és az évtizedekkel később visszatérő betegség között. Ez megrázó bizonyítékát adja a rák fejlődés-evolúciójának, beleértve azokat a ráksejteket is, melyek a kezelés elkerülése érdekében alvást színlelnek, majd később új mutációkat képezve a betegséget ismét aktivizálják. A vér őssejtek rendszeresen váltogatják a szunnyadó és a nagyon gyorsan osztódó állapotot, és úgy tűnik, a ráksejtek is ezt a trükköt alkalmazzák, hogy elkerüljék a kemoterápia általi pusztulást.”

A professzor elmondása szerint elképzelhető, hogy a jövőben felgyorsítják ezeknek a rák előtti fázisban lévő, alvó sejteknek a növekedését, hogy aztán célzottan pusztítsák őket kemoterápiával, ezzel is tovább csökkentve a visszaesés kockázatát.

A kutatócsoport a 22 év különbséggel levett vérmintákban található rákos sejtekben azonosított egy specifikus DNS-mutációt, melyben két gén, az úgynevezett BCR és ABL-1 egyesül. Ez azt mutatja, hogy az eredeti és a visszatérő leukémia közös eredetű – utalva arra, hogy a rákos sejtek a kemoterápiának „alvó állapotba kerüléssel” álltak ellen, majd évtizedekkel később „felébredve” újból támadtak.lymp.JPG

A szakemberek már régóta gyanították, hogy a rákos visszaesésért az eredeti rák nyugvó sejtjei a felelősek, de eddig nem volt bizonyítékuk az elmélet alátámasztására.

A jelenlegi tanulmány felvetése szerint a visszaesést kiváltó sejtek azért éltek túl, mert sokkal lassabb ütemben növekedtek, mint más rákos sejtek, így állva ellen a kemoterápiának, mely a gyorsan osztódó sejteket támadja.

Ez fontos betekintést nyújt a kutatók számára, mely segíthet a sejtek elpusztításában esetleg azáltal, hogy „felébresztik” őket annak érdekében, hogy kemoterápiával megöljék őket.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a felébresztett sejtek számos hasonlóságot mutattak a rák előfutárának számító sejtek csoportjával, illetve azt is megállapították, hogy a betegség kiújulásakor a rákos sejtekben sok új genetikai változás történt.

Dr. Matt Kaiser, a Leukaemia & Lymphoma Research kutatási vezetője az alábbiakat mondta:

„Annak ellenére, hogy a gyermekkori leukémia leggyakoribb formájának lenyűgözőek a gyógyulási arányai, még mindig túl sok gyermeknél tér vissza a rák. Ha meg tudjuk fejteni, mi okozza a késői kiújulás ritka eseteit, illetve hogyan tudjuk felismerni és megakadályozni azt, akkor több valódi gyógyulása lehetne ennek a szörnyű betegségnek.”

A kutatást a Leukaemia & Lymphona Research végezte az Európai Hematológiai Társaság, a Kay Kendall leukémia Alap és a The Wellcome Trust kiegészítő támogatásával, és a Leukemia című folyóiratban jelent meg.

Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr667520602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása