Hipochonder blog

Az alacsony D-vitamin szint növeli a Sclerosis Multiplex kockázatát

2015. szeptember 18. 09:04 - behrens

Azok, akik genetikailag hajlamosabbak az alacsony D-vitamin szintre, a sclerosis multiplex fokozott veszélyének vannak kitéve – állítja egy tanulmány.

A kutatás több tízezer európai származású ember DNS profilját vizsgálta, és alátámasztja azt a korábbi feltételezést, mely szerint az úgynevezett napfényvitamin szerepet játszik az SM-ben. Tudósok már korábban is vizsgálták, hogy az extra D-vitamin megakadályozhatja-e, vagy enyhítheti-e a sclerosis multiplexet – szakértők szerint ez még nincs pontos válasz. [A sclerosis multiplexről a WEBBetegen olvashat bővebben.]

Valószínű, hogy a környezeti tényezők mellett a genetika is felelős a betegségért, ami tulajdonképpen az agy és gerincvelő idegeinek megbetegedése. Amennyiben úgy véli, szervezete nem jut elegendő D-vitaminhoz a napfény és az étrend által, mindenképpen beszéljen orvosával, mivel a D-vitamin tabletta túlzott alkalmazása is veszélyes lehet! [A D-vitamin szerepéről a WEBBetegen olvashat bővebben.]

A D-vitamin fontos a csontok egészségéhez, legkönnyebben a napfényből juthatunk hozzá, de a megfelelő étrend segítségével is. A D-vitamin legjobb forrásai az olajos halak, a tojás, a D-vitaminnal dúsított reggeli gabonafélék és vajkészítmények. Az idősek, várandós-és szoptató nők, csecsemők és 5 év alatti gyermekek, valamint azok esetén, akik nem jutnak sok napfényhez, könnyebben előfordul a hiányállapot, ezért ajánlott D-vitamin étrend-kiegészítőt szedniük.

Kutatások szerint az SM sokkal gyakoribb az Egyenlítőtől távolabb eső, kevésbé napsütéses országokban. Azonban ma még nem egyértelmű, hogy ez a kapcsolat ok-okozati-e, egyéb tényezők is szerepet játszhatnak.

Az összefüggés jobb megértése érdekében a kanadai McGill University kutatói összehasonlították a sclerosis multiplex előfordulási gyakoriságát az alacsony D-vitamin szintre való genetikai hajlammal, illetve azzal nem rendelkező, nagy csoport európaiban. Mivel ez a fajta genetikai variáció elég véletlenszerű, azt feltételezték, hogy bármiféle kapcsolatot találnak, az megbízható.

sm.jpg

A kutatás eredménye szerint - melyről a PLoS Medicine című folyóiratban számoltak be - az alacsonyabb D-vitamin markerrel rendelkezők, köszönhetően a genetikai hajlamnak, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel betegedtek meg sclerosis multiplexben, mint azok, akiknél ezek a gének nem voltak meg.

Dr. Susan Kohlhaas elmondása szerint még sok a megválaszolatlan kérdés azzal kapcsolatban, mi okozza az SM-et, így ez a nagyszabású tanulmány izgalmas lépés a betegséghez hozzájáruló genetikai és környezeti tényezők összetett jellegének megértéséhez.

Hivatalos iránymutatások vannak arról, hogy mennyi D-vitamin bevitel javasolt, ám mivel a vitamin-túladagolás mellékhatásokat okozhat, a szakemberek arra ösztönöznek mindenkit, hogy beszéljen háziorvosával, mielőtt az étrend-kiegészítő vitamin alkalmazása mellett döntene!

Danny Altman, a londoni Imperial College immunológus professzora az alábbiakat nyilatkozta a kutatási eredménnyel kapcsolatosan:

„A D-vitamin viszonylag olcsó, biztonságos, és sokan jóval egészségesebbek lennének, ha sikerülne elérni azt a szérum szintet, amit elődeink a szabadban való barangolásuk során és a zsíros halakat is tartalmazó, változatos étrendnek köszönhetően magukénak tudhattak. Bár lehet, hogy túl sokat várunk a terápiás D-vitamin kezeléstől a már meglévő SM kezelésével kapcsolatban, eme tanulmány eredménye is azt az érvelést erősíti, mely szerint megelőző, közegészségügyi intézkedésként – különösen a kevésbé napsütéses országokban - egyes élelmiszerekben rutin D-vitamin pótlás szükséges.”

 Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr27794526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása