Hipochonder blog

Különleges tabletták

2015. szeptember 15. 09:57 - behrens

Ha nap, mint nap a pohár fenekére nézünk, nem bírjuk megjegyezni a jelszavakat, a kutyánk folyton vemhes, esetleg nem vagyunk kibékülve a székletünk látványával, jobb, ha tudjuk, hogy problémáink megoldása már a küszöbön áll.

A kutatók és a fejlesztő cégek ugyanis fáradhatatlanul azon munkálkodnak, hogy az előbbiekhez hasonló néha komoly, ám néha bizony nevetséges gondjainkat megoldják. Lássuk, mi az, amit a jövőben egy tablettával is elintézhetünk.

Antialkoholizmus tabletta

Képtelen leállni a nyakló nélküli ivászattal? Ne essen kétségbe, hiszen egy új tabletta gyorsan megoldhatja alkoholproblémáját. Angliában ugyanis 2013 óta kapható a Selincro nevű tabletta, ami az alkoholfogyasztást állítólag 61%-kal csökkenti. Miközben a jelenlegi tabletták segítenek leszokni az alkoholról, ez a tabletta az agy jutalmazó mechanizmusának módosításával az italozás mennyiségét fogja vissza.

A klinikai vizsgálatok során a tabletta az alkoholfogyasztás mértékét napi 12,75 egységről napi 5 egységre mérsékelte, ami 61%-os csökkenést jelent. A kutatók szerint a hat hónapon át tartó tablettaszedés tanácsadással kombinálva, az erősen ittas napok számát havi 23-ről 9-re csökkentette.

WEBBeteg Hol kezdődik az alkoholizmus?

Fogamzásgátló tabletta férfiaknak

A férfiaknak sem kell már nem sokat várniuk az első mellékhatások nélküli fogamzásgátló tablettára.

A kutatók világszerte versengenek az első férfi fogamzásgátló tabletta fejlesztésén, mert bár hihetetlen, de míg a férfiak többsége vonakodva viszi ki a szemetet és megalázónak tartja, ha útbaigazítást kell kérnie, 70%-uk hajlandó lenne fogamzásgátló tablettát szedni.

male-contraceptive-pills.jpg

A mexikói UNAM University kutatói felfedezték, hogy a CatSper és Slo3 fehérjék biztosítják a spermiumok energiáját ahhoz, hogy eljussanak a petefészekbe és megtermékenyítsék a petét. A kutatók most egy olyan molekula fejlesztésén dolgoznak, ami hatástalanítja a két fehérjét, így megfosztja a spermiumokat a feladatuk elvégzéséhez szükséges energiától.

Ezzel párhuzamosan, texasi kutatók rágcsálómodellben megállapították, hogy a JQ1 nevű vegyület gátolja a spermiumok termelődését és mozgékonyságát, márpedig a megtermékenyítéshez mindkettő szükséges. Az egerek injekció formájában kapták a vegyületet, de a kutatók remélik, hogy végül sikerül kifejleszteniük egy hasonló hatékonysággal bíró tablettát.

2010-ben egy izraeli professzor jelentette be, hogy Bright Pill néven kifejlesztett egy tablettát, ami hasonlóképpen megakasztja a spermák biokémiai gépezetét. (Részletek itt, itt és itt)

WEBBeteg A fogamzásgátlásról a WEBBetegen

Egészségőr tabletta

Egy nap az orvosunk talán ezt mondja: „Vegye be ezt a két tablettát, és reggelre e-mailben tájékoztatást kap az állapotáról.” Bár normál tablettának tűnnek, ezek a tabletták valójában mikroszkopikus robotok, melyek képesek monitorozni a szervezetünket és információkat közvetítenek arról, hogy mi is történik odabenn.

A kaliforniai Proteus Digital Health tablettáinak nincs szükségük elemekre, ugyanis a szervezetünkből merítik az energiát. Csakúgy, ahogy egy burgonya képes működtetni egy izzót, a tabletta a szenzorán lévő réz és magnézium segítségével a gyomorsavakból generálja a működéshez szükséges energiát.

Amint a tabletta a gyomorba ér, a bőrön viselt tapaszon keresztül információkat küld egy mobiltelefon applikációra. Az apró komputer nyomon követheti a gyógyszerszedési szokásokat, és monitorozza a gyógyszerre adott válaszadást. Emellett a beteg mozgását és a nyugalmi időszakok mintázatát is detektálja.

Jelszó tabletta

A feledékenyek is fellélegezhetnek, mert 2013 júniusában a Motorola bejelentette, hogy egy jelszavakat tartalmazó tablettát kíván létrehozni, mely viszonylag zökkenőmentes hitelesítést biztosít. Az orális tabletta a gyomorsav hatására aktiválódik, majd egy 18 bites ECG szerű jelet küld, így lényegében a test válik hitelesítő jelzéssé.

Regina Dugan, a Motorola Korszerű Technológiák és Projektek részlegének alelnöke szerint a termék a tesztek során hitelesített egy mobiltelefont. A sikeres működés és az FDA jóváhagyás ellenére azonban, a termék egyhamar nem kerül a boltok polcaira. (Bővebben itt olvashat a témáról.)

Fogamzásgátló kutyáknak

Úgy tűnik, a nőstény kutyáknál a jövőben elkerülhetővé válik az ivartalanító műtét. Az orálisan vagy injekció formájában adható Chemspay tabletta ugyanis a vizsgálatok alapján szignifikánsan csökkenti a petefészekben a peték számát, tehát gyakorlatilag sterilizálja az állatokat.

Az állatpopuláció humánus kezelésére specializálódott SenesTech biotechnikai céggel együtt néhány éve egy arizonai kutató, Dr. Loretta Mayer fejlesztette a nőstény kutyáknak szánt kontraceptívumot, ami várhatóan 2017-ig megszerzi az amerikai forgalmazáshoz szükséges FDA jóváhagyást.

Lerészegítő tabletta

A lerészegítő tabletta gyakorlati hasznára nehéz rájönni, de talán jól jöhet, ha egy megrögzött absztinens ellenállhatatlan kényszert érez, hogy tesztelje a korábban említett antialkoholizmus tablettát.

Jevgenyij Moskalev professzor egy új technikát dolgozott ki, melynek segítségével a szeszes italban lévő alkoholt porrá alakította. A professzor tablettája 96%-os alkoholtartalommal bír és állítása szerint nemcsak likőrből, hanem bármilyen más szeszes italból képes előállítani.

Szúnyogriasztó tabletta

Többé nem kell telefújkálnunk a hálószobát, sem szúnyoghálók mögé rejtőznünk, hiszen Kanadában már kapható a Mozi-Q, az első orális rovar repellens. A tabletta 30 percen belül, mellékhatások nélkül hat.

Aranykaki tabletta

Nem tudni, mi motiválta a fejlesztőket az eszement tabletta fejlesztésére, mindenesetre megnyugodhat, aki nem tud kibékülni a látvánnyal és emiatt minden egyes alkalommal lelombozódva hagyja el az illemhelyiséget. Itt van ugyanis az aranykaki tabletta, ami ragyogó, aranyszínűvé változtatja a székletet.

a98629_oddee_pill_gold.jpg

A tabletta a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában tekinthető meg az „Indulgence” (kényeztetés) című kiállítás részeként. Nem olcsó a cucc egyébként: 425 dollárért kapható egy doboznyi.

Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr497789140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása