Hipochonder blog

3 hiányzó agy furcsa esete

2015. szeptember 11. 13:00 - behrens

Mi a közös Albert Einstein, John F. Kennedy és Texas állam elmegyógyintézetének elhunyt betegeinek agyában?

Agyak az út szélén

New York állam egyik falujának lakói igencsak megrémültek, mikor az út mellett 9 agyat találtak. Az állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy nagy valószínűséggel kutya- vagy birkaagyról van szó, illetve, hogy ezek egyikét profi módon formaldehidben őrizték. A jelentés szerint „a tartósított agyakkal történő balesetek nem ritkák.”

Noha furcsán hangzik, sokan gyűjtenek látványosan kóros agyat (természetesen megfelelő módon, üvegben tárolva azt), vagy olyat, mely egy híres emberé volt.

famous-missing-brains.jpg

Einstein agyát boncolás során lopták el

Ha megvolna a lehetősége rá, hogy megtudja, mi tette Einsteint olyannyira különlegessé, elszalasztaná az alkalmat? Thomas Harvey patológus úgy döntött, nem hagyja ki ezt a lehetőséget.

Harvey történetesen épp a Princeton Kórházban volt 1955. április 18.-án, mikor a Nobel-díjas fizikus elhunyt. Einstein végakarata az volt, hogy a testét hamvasszák el, és a hamvait egy titkos helyen szórják szét. Mikor Harvey egyedül maradt a hullaházban a lehetőséggel, hogy megtudja, mitől is volt az elhunyt olyan zseniális, úgy döntött, nem engedheti, hogy a tudós minden porcikája hamuvá váljon - így aztán ellopta Einstein agyát.

einstein-brain.jpg

Később engedélyt kapott rá, hogy megtartsa és tanulmányozza az agyat, melyről végülis kiderült, hogy tényleg nem normális.

A philadelphiai Mütter Múzeumban megtekinthetők egyes szeletei…

A Texas Állam Egyetemről hiányzó agyak

A University of Texas State Mental Hospital (Texas Állam Egyetemének Elmegyógyintézete) adott otthont a szokatlan agyakból álló rendkívül ritka gyűjteménynek, melyeket az Austin Állami Kórház elhunyt betegeiből gyűjtöttek egészen az 1950-es évektől. Mikor Adam Voorhees és Alex Hannaford elkezdték a gyűjtemény dokumentálását a Texas State Mental Hospital elfelejtett agyai című saját könyvük részére, felfedezték, hogy számos példány hiányzik az eredeti gyűjteményből.

Az egyetem végül nyilatkozatot adott ki arról, hogy a hiányzó agyak 2002-ben a biológiai hulladékok megsemmisítésének rutin eljárása során semmisültek meg.

JFK hiányzó agya

John F.Kennedy 1963-ban egy merénylet áldozataként hunyt el. A boncolás során a sérült agyat eltávolították és az Országos Levéltárban tárolták. 1966-ban azonban kiderült, hogy Kennedy agya eltűnt. Azóta sem tudja senki, hogy hova került, miért vitték el, vagy manapság hol található az elnöki szerv.

jfk-brain-xray.jpg

JFK agyának holléte – akárcsak gyilkosságának pontos körülményei – továbbra is rejtély.

Ezeket olvasta már?

2 komment
Címkék: tudomány agy lopás

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr187777838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holle anyó 2015.09.12. 00:46:41

Kennedy agya becses neje ölében van. Nem?

kvadrillio 2015.09.12. 14:58:27

Életeket menthet meg egy szenzációs felfedezés: a magas vérnyomás 120-nál kezdődik

2015. szeptember 11., péntek, 18:30 Utolsó frissítés: 19 órája

Szerző: hvg.hu

Címkék: vérnyomás; szív- és érrendszeri betegségek; egészség; magas vérnyomás;
Kinyomtatom Elküldöm
Twitter

Úgy tűnik, végre nyugvópontra jut az orvosok, a kardiológusok közt zajló vita a magas vérnyomás értékeiről. Milyen értékig normális, és honnan kezdődik a magas vérnyomás? Egy új, nagyszabású kutatás forradalmi eredményeket hozott: nem száznegyven feletti értéknél, hanem százhúsznál kezdődik a magas vérnyomás.

A vérnyomást többnyire valamelyik karon mérik, vérnyomásmérő segítségével. A vérnyomásértéket higanymilliméterben adják meg és két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki. Ezt nevezzük szisztolés vérnyomásnak. A második érték, a diasztolés vérnyomás a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja. A köznyelvben vérnyomásként a szisztolés értéket szoktuk emlegetni.

Fotó: Túry Gergely

Egy új kutatás szerint ideje egészen máshogy gondolkodnunk a vérnyomásról, mert az eddigi elképzelés szerint nem száznegyvennél, hanem százhúsznál kezdődik a magas érték. Az Amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérnyomásintézet kutatása megállapította, hogy 25%-kal alacsonyabb a stroke és a szívinfarktus veszélye azoknál, akiknek százhúsz alatt van a szisztolés vérnyomása.

A Sprint című kutatás 9300 ötven fölötti férfit és nőt vizsgált, köztük olyanokat, akiknek százhúsz, illetve száznegyven higanymilliméter alatt volt a szisztolés vérnyomása. A tanulmány továbbá azt is kimutatta, hogy az alacsonyabb vérnyomás a vesebetegségek elkerülésének is kedvez, és a demencia is kiküszöbölhető általa.

Eredetileg 2017-re tervezték a tanulmány megjelentetését, de az intézet nem várt, ezért pénteken nyilvánosságra hozták a kutatás eredményét, mert azt gondolták: még két év hallgatásnak komoly népegészségügyi kockázatai lehetnek. A kutatási eredményeket és a potenciálisan életmentő információkat néhány hónap múlva nyomtatásban, szaklapban is publikálni fogják.
Lebegő kapcsolók és intelligens rendszerek a modern otthonért
Lebegő kapcsolók és intelligens rendszerek a modern otthonért

Magyar Termék Nagydíjat nyert a Legrand legújabb termékcsaládja, a kifinomult stílus és innovatív megoldások jegyében megszületett Valena Life.

NA..., MOST MENNEK EL A PICSÁBA EZEK A GYÓGYSZERLOBBYJAIKKAL EGYÜTT !!! ANYÁM 85 ÉVESEN HALT MEG, MAGAS VÉRNYOMÁSA VOLT 40 ÉVES KORÁTÓL. AKKOR MÉG A 100-ON FELÜLI ÉLETKOR VOLT A MAGASVÉRNYOMÁS MÉRÉSÉNEK JÓ ÉRTÉKE, TEHÁT HA 50 ÉVES VOLT, AKKOR 150-ES VÉRNYOMÁS JÓ VOLT !!! ANYÁM RAUSEDYLT SZEDETT, ÉS AKKOR VETT BE BELŐLE, HA GYORSABB VOLT A PULZUSA. AZÓTA MILLIÓ VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ GYÓGYSZART TAL
LTAK FÖL ÉS A GYÓGYSZERGYÁRAK MINDET BE IS AKARJÁK SZEDETNI AZ EMBERKÉKKEL A SOKMILLIÁRDOS PROFITJUK NÖVELÉSE ÉRDEKÉBEN !!! EZÉRT EGYRE LEJJEBB ÉS LEJJEBB SZÁLLÍTTATJÁK A "JÓ VÉRNYOMÁS" ÉRTÉKÉT AZ ORVOSOKKAL ÖSSZEFONÓDVA ! AZ EMBEREK MEG HULLANAK MINT A LEGYEK AZ ISZONYÚ MENNYISÉGŰ GYÓGYSZERZABÁLÁSTÓL AMIT AZ ORVOSOK MEGETETNEK, MEGVÁSÁROLTATNAK VELÜK !!! A KAPZSISÁG HATÁRTALAN LETT...
süti beállítások módosítása