Hipochonder blog

Miért volt könnyebb vékonynak maradni a 80-as években?

2015. október 14. 13:43 - behrens

A csomagolások vegyi anyagai, a húsok hormontartalma és az antidepresszánsok mind súlynövekedést eredményeznek.

Egy új tanulmány szerint 2008-ban ugyanolyan mennyiségű kalória elfogyasztása mellett 10%-kal nehezebbek voltak az emberek, mint 1971-ben, a 2006-ban vizsgáltak pedig ugyanazon edzésterv mellett 5%-kal voltak kövérebbek az 1988-ban vizsgáltakkal összehasonlítva.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a kalóriabevitel és testmozgás mellett egyéb faktorok is hozzájárulnak a mai emberek többletsúlyához. Jennifer Kuk, a torontói York Egyetem professzora elmondása szerint a különböző vegyi anyagoknak és növényvédő-szereknek való jelentősen megnövekedett kitettség, az antidepresszánsok használata és a bélbaktériumok változása a három fő ok, ami miatt a mai emberek a hasonló étrend ellenére kövérebbek, mint az ezredforduló előtti társaik.

A növényvédő-szerek és az élelmiszercsomagolások vegyi anyagai befolyásolják a hormonrendszerünket, és hízáshoz vezetnek. Az 1970-es évek óta az antidepresszánsok használata is megugrott. Az antidepresszánsok, beleértve a szelektív szerotonin visszavétel gátlókat is, szintén súlygyarapodást okoznak.

gnnhhgjhgf.jpg

Antidepresszánsok

Mindemellett az elmúlt 35 évben az emberek bélbaktériumai is változtak. Egyre több hús és állati termék tartalmaz hormonokat és antibiotikumokat, ezek fogyasztása pedig idővel megváltoztatja a bélbaktériumokat, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

A mesterséges édesítőszerek szintén hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, mivel inzulinrezisztenciát okozhatnak. Az inzulin az a hormon, ami a cukrot energiává bontja, és ha a test rezisztenssé válik vele szemben, a felesleges glükóz a véráramban kering, mely a májba jutva zsírrá alakul.

A tanulmány szerzői szerint a testsúlyt mindemellett befolyásolja még a genetika, az étkezés ideje, a stressz és az éjszakai megvilágítottságnak való kitettség is.

Az elhízott emberek többségét hajlamosak vagyunk lustának megbélyegezni. Pedig ez nem feltétlenül van így! A szóban forgó kutatás eredményei alapján még kevesebbet kell ennünk és még többet mozognunk ahhoz, hogy a súlyunk egészséges, vagy olyan legyen, mint a szüleinké a mi korunkban.

„A testsúlykontroll ezek szerint sokkal összetettebb, mint a kalóriabevitel versus testmozgás képlet, és az egészséges testsúly megőrzése manapság sokkal nagyobb kihívás, mint valaha”

– áll a kutatás összegzéseként az Obesity Research & Clinical Practice című folyóiratban, ahol a kutatás megjelent.

(dailymail)

Ezeket olvasta már?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr157967234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2015.10.14. 13:47:46

Hogy okoznak a mesterséges édesítők inzulinrezisztenciát?

Ladislav 2015.10.14. 18:25:22

@Gazz:
Csak azt írom, amit én is tudok erről: elvileg, amikor cukros üdítőt fogyasztunk, akkor ezt a szervezet érzékeli és inzulint termel, hogy a sejtek fel tudják venni a glükózt, fruktózt, stb. Ha sokat iszik az ember ezekből az italokból, akkor sokat kell termelnie a hasnyálmirigynek, aminek következtében a már ismert inzulinrezisztencia, vagy hasnyálmirigygyulladás és a termelés csökkenése, vagy leállása léphet fel.
Az édesítőszerrel édesített italoknál ugyanúgy termel a szervezet inzulint, mert ez a mesterséges anyag becsapja a receptorokat, érzékeli az édes ízt, azt hiszi van mit lebontania. De mivel az édesítőszer szénhidráttartalma nulla, ezért a vérben lévő glükózt bontja le ez a felesleges inzulin, ami miatt leesik a vércukorszint és a szervezet védekezésképpen az agyon keresztül zabálásra ösztönzi az "áldozatot". Emiatt szinte megint ott van, aki ilyen "cuccokat" fogyaszt, mintha cukrosat fogyasztott volna, vagyis a fentebb írt képlet folytatódik.
Aki sokat eszik, iszik, azon nem segít. Aki diétázik és néha-néha 1-1 pohárral megiszik, mert nem akar cukrosat fogyasztani, annak megfelel, de nem "ipari" mennyiségben.
Nem vagyok szakmabeli, csak 2-3 tárgyunk kibővített kereteibe az édesítőszerek élettani hatásának rövid ismertetése is beletartozott.

u.i.: Az adjunktus oktatónk azt mondta, hogy inkább igyunk cukrosból kevesebbet.
süti beállítások módosítása