Hipochonder blog

Hogyan hat a koffein a sportteljesítményre?

2015. augusztus 24. 16:31 - behrens

Manapság valószínűleg gyakrabban fogyasztunk koffeint, mint gyümölcsöt. A nyugati világban az emberek 80%-a napi rendszerességgel fogyaszt koffeint. Csak az USA-ban több mint 100 millióan kávéznak naponta és további 30 millióan fogyasztanak valamilyen koffeintartalmú üdítőitalt, például tejeskávét vagy cappuccinot. A Caffeine for Sports Performance (Human Kinetics, August 2013) című kiadvány tudatosan értékeli a sportolók koffeinfogyasztásának előnyeit és kockázatait.

A kiadvány társszerzője, a népszerű sportdietetikus, Louise Burke szerint bár az emberek túlnyomó többsége kedvtelésből fogyaszt koffeint, a sportolók továbbra is tudni szeretnék, hogyan hat a koffein a sportteljesítményükre.

Burke szerint a koffeint a sportolók jellemzően a kimerültség vagy teljesítményhanyatlás leküzdése érdekében fogyasztják. A nagyarányú fogyasztás hátterében azonban nem elsősorban a teljesítmény növelésének szándéka áll, hanem az, hogy a sportolók többsége nem is tudja, hogy bizonyos termékekkel koffein kerül a szervezetébe.

cof.jpg

A nagymértékű nem tudatos koffeinfogyasztás eredményeként meghatározták a koffeinbevitel küszöbértékét, hogy megpróbáljanak különbséget tenni a szokásos használat és a sportteljesítmény javítását célzó szándékos használat között. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (World Anti-Doping Agency (WADA) levette a koffeint a tiltott anyagok listájáról, így annak használata továbbra is legális. Az Amerikai Atléták Országos Szövetsége (National Collegiate Athletics Association, NCAA) a koffeint szintén szabályozandó, de nem tiltott anyagnak tekinti.

Miután a WADA levette a tiltólistáról a koffeint, Burke a 2005-ös Ironman Triatlon résztvevői közt a verseny előtt kérdőíveket osztott szét. A kérdőív azt vizsgálta, hogy mennyire ismerik a sportolók a koffeint, milyen módon kerül a szervezetükbe, mit tapasztalnak koffeinfogyasztás hatására és szándékukban áll-e fogyasztani koffeint az előttük álló verseny során.

A kérdőívekre 15 ország 140 sportolója válaszolt. 73%-uk úgy vélte, hogy a koffein ergogén, azaz természetes teljesítményfokozó anyag, és 84%-uk hitte, hogy javítja a verseny alatti koncentrációt. A sportolók a legjobb hatást a kólaféleségnek (65%) illetve a koffeintartalmú géleknek (24%) tulajdonították.

Burke megjegyzi, hogy a koffeinfogyasztás hatásaival kapcsolatban a sportolók leginkább a saját tapasztalataikra (16%), a sportolótársak beszámolóira (15%), magazinok (13%) és újságcikkek (12%) információira hagyatkoztak. 124 (89%) atléta tervezte, hogy koffeint fogyaszt a verseny során, egynegyedük azonban továbbra sem volt tisztában azzal, hogy a koffein használata a sportolók számára megengedett-e.

A koffeinhasználatra vonatkozó doppingellenes szabályok ismerete összefüggött a sportolók koffeinfogyasztásával. A koffeinbevitel dózisa nagyobb volt, ha a sportoló tudta, hogy az megengedett anyag: jellemzően 222 mg koffeint fogyasztottak azok, akik nem tudták, hogy a sportolók számára a koffein legális, és 415mg-ot azok, akik ismerték a WADA koffeinnel kapcsolatos szabályozását.

„Elméletileg, a sportolóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy mi a koffeinbevitel társadalmilag elfogadható, erkölcsi határokon belüli és nem utolsó sorban egészségügyi szempontból biztonságos mértéke. A gyakorlatban azonban ez nem teljesen így van, így a sportolók koffeinhasználata továbbra is problémát jelent.”

– foglalta össze tapasztalatait Burke.

(humankinetics.com)

Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr917730860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása