Hipochonder blog

A D-vitamin kevéssé ismert hatásai

2016. november 11. 09:34 - behrens

Az ezredforduló óta intenzíven kutatott terület a D-vitamin (más néven D-hormon vagy cholecalciferol) emberi szervezetben betöltött szerepe. Legismertebb funkciója a csontképződés és a kalcium felszívódásának elősegítése, azonban ennél sokkal több folyamatra van nagy hatással a jelenléte. Milyen egészségügyi hatásai lehetnek a D-vitamin hiányának?

Tovább
Szólj hozzá!

A legtöbb vitamin felesleges, ám vannak olyanok, melyeket szedni kell

2016. november 03. 09:34 - behrens

Az egészséges életre vonatkozó régi tanács, miszerint egyél zöldséget, mozogj és szedj vitamint, úgy tűnik, mégsem teljesen helytálló.

Évtizedes kutatások sem találtak semmilyen szilárd bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a vitaminok és étrend-kiegészítők használata jelentős előnnyel járna. Sőt, a legutóbbi vizsgálatok épp az ellenkezőjére mutatnak rá, miután megállapították, hogy bizonyos vitaminok károsak is lehetnek. Több vitamint is összefüggésbe hoztak bizonyos rákos megbetegedések számának növekedésével, míg mások a vesekő kialakulásának kockázatát növelik. Íme, azoknak a vitaminoknak és kiegészítőknek a listája, melyeket feltétlenül ajánlott szedni, és azoké, amiket jobb, ha elhagy.

Tovább
2 komment

Svéd tudósok a pedofilok kémiai kasztrálásával kísérleteznének

2016. április 21. 10:43 - behrens

Közösségi finanszírozással szeretnék lehetővé tenni pedofil hajlamú férfiak kémiai kasztrálásának tesztelését a Karolinska Intézet szakemberei. Az ókorban általánosan elfogadott volt, ma Magyarországon nem büntetőjogi kategória – a pedofíliáról röviden.

Tovább
16 komment

Mit tanultak a 19. századi sebészek?

2015. december 02. 10:10 - behrens

A XIX. században, jóval a multimédia kora előtt a sebészet szabályait és gyakorlatát illusztrálni kellett, hogy segítsék a tanulásban és az informálódásban azokat, akik ezen a területen kívántak a későbbiekben elhelyezkedni. A különböző sebészeti technikákról, a használt eszközökről és gépekről, és az eljárás pontos leírásáról adnak tájékoztatást a korabeli grafikák.

Tovább
Szólj hozzá!

A 40-es éveinkben történő testmozgás lenne a hosszú élet titka?

2015. november 16. 15:00 - behrens

Sok fiatal edz annak érdekében, hogy karcsú maradjon, ám egy új tanulmány szerint a 40-es életévekben történő rendszeres testmozgás kritikus az öregedés megakadályozása érdekében. Már az alacsony intenzitású testmozgás is lassíthatja a középkorúak sejtjeinek öregedését, állítják kutatók, akik azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a testmozgás az emberek telomereinek hosszát.

Tovább
3 komment

A kontaktlencsét viselők többsége vakságot kockáztat...

2015. november 09. 09:31 - behrens

... a higiéniás szabályok be nem tartása miatt.

Egy új felmérés arra figyelmeztet, hogy a kontaktlencsét viselők 99%-a megszegi a hordásukkal kapcsolatos szabályok legalább egyikét, ami miatt fennáll akár a vakság kockázata is!

A felmérés eredménye azért is aggasztó, mert az utóbbi 20 évben jelentősen megnőtt a kontaktlencsét viselők száma, egyre többen választanak szemüveg helyett lágy lencsét.

A felmérésben számos aggodalomra okot adó, ám rendkívül gyakori szokásra derült fény, mint például a megfelelő tisztítás hiánya.

A viselők több, mint fele ismerte el, hogy szokott teljes éjszakát átaludni a kontaktlencsében, míg majdnem 90%-uk szunyókált a lencsét viselve.

A rossz szokások – mint például a kontaktlencse tároló folyadék feltöltése a kicserélése helyett súlyos szemfertőzésekhez, pl. szaruhártya-gyulladáshoz vezethet, amely vakságot is okozhat.

A viselők közel egyharmada elismerte, hogy kellett már orvoshoz fordulnia vörös és fájdalmas szempanaszokkal.

Ugyanakkor a tanulmány egyik legnagyobb gondja azon emberek száma volt, akik a kontaktlencséjüket víznek teszik ki – akár azáltal, hogy csapvízzel öblítik, vagy zuhanyzás esetleg úszás közben.

lense.jpg

A felmérésben résztvevők több, mint 80%-a vallotta be, hogy zuhanyzás közben viseli a kontaktlencséjét, és 60%-uk úszik vele. Több, mint harmaduk öblíti a lencsét csapvíz alatt, és 17% csapvízben tárolja éjszakára. Szakértők szerint ez nagymértékben növeli a fertőzések kockázatát, mivel a vízben élő mikroorganizmusokat a szembe juttathatja. Noha a háztartási csapvíz tökéletesen biztonságos az emberi fogyasztásra, nem steril, és olyan kórokozókat tartalmaz, melyek a kontaktlencsét megfertőzve szemgyulladást okozhatnak.

Ezek a fertőzést okozó kórokozók a csapvízben és az úszómedencékben is megtalálhatók, melyek aztán a lencsén keresztül a szembe juthatnak.

Szaruhártya gyulladást a köröm okozta sérülés is eredményezhet, mialatt behelyezi, vagy kiveszi a kontaktlencsét.

Mindezek mellett a lencseviselők fele vallotta be, hogy a kontaktlencsét az ajánlott időn túl is viseli, ahelyett, hogy időben lecserélné azt.

Szakemberek az alábbiakat javasolják a fertőzések kockázatának csökkentésére:

  • A kezeit mindig alaposan mossa meg szappannal, majd szárítsa meg, mielőtt hozzáér a kontaktlencséhez!
  • Mindig vegye ki a kontaktlencsét alvás, zuhanyozás vagy úszás előtt!
  • Minden alkalommal mossa át a kontaktlencséjét fertőtlenítő folyadékkal, mikor azokat kivette!
  • A kontaktlencse tárolót minden használat után mossa ki fertőtlenítő folyadékkal, majd tárolja azt fejjel lefelé, a kupak nélkül.

A kutatásból arra is fény derült, hogy azoknál, akik az interneten rendeltek kontaktlencsét, ötször gyakoribbak a fertőzések, mivel ezekhez kevesebb leírás jár arról, hogyan kell tisztán tartani.

(dailymail

Ezeket olvasta már?

1 komment
süti beállítások módosítása