Hipochonder blog

Figyelmeztet az okos-karkötő, ha túl sok időt töltünk a napon

2015. június 22. 12:40 - behrens

A legújabb hordható okos eszközök egyike segít abban, hogy a napsütést biztonságban élvezhessük: a karkötő ugyanis figyelmeztet, ha túl sok ideje vagyunk a napon.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a káros UV sugarak okozta bőrráktól való félelem miatt az emberek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban, ami viszont megfosztja őket a létfontosságú D-vitamintól.

A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. A táplálkozással felvett mennyiség nem olyan jelentős. A D-vitaminról mindent megtudhat a WEBBetegen.

Ezen a problémán segít az olcsó műanyag karkötő, melyet olyan festékkel láttak el, ami eltűnik, ha a felhasználó túllépte a napon tartózkodás maximálisan javasolt időtartamát.

A brit kutatók által kifejlesztett potenciálisan életmentő eszköz három változatban kerül a piacra, alkalmazkodva a különböző bőrtípusokhoz.

deanasunbath_pp.jpg

Dr. Davis Hazafy szerint az eszköz segít a D-vitamin hiány problémájának kezelésében. A karkötő főleg azoknak ajánlott, aki a lehetséges veszélyek ellenére szeretnék jól érezni és biztonságban tudni magukat.

A karkötő a nap UVB sugárzását méri – ez okozza a bőrrákos esetek 80% -t. A karkötő egy festék segítségével utánozza a folyamatot, ahogy az ember bőre elnyeli a napfényt. A festék fokozatosan tűnik el, amint a karkötő viselője eléri a bőrgyógyászok által ajánlott maximális napsugárzásnak való kitettséget.

A szülők további védelmet nyújthatnak gyermekeiknek azzal, hogy naptejet tesznek a karkötőre, ami így utánozza azt, hogyan reagál a bőr a napra, ha bekentük naptejjel.

Dr Hazafy elmondása szerint a napfény sajtója manapság meglehetősen negatív. Az emberek egyre inkább félnek a bőrráktól, így nem töltenek elegendő időt a szabadban, ez pedig D-vitamin hiányhoz vezet. Márpedig a megfelelő D-vitaminhoz napfényre van szükségünk.

A karkötő egy éjszaka alatt képes újratöltődni, mivel a festékanyagát a napsütés pusztítja el véglegesen. Az eszköz vízállóvás tehető, és üzenetet küld a viselőjének, ha a napozás maximális mennyiségét elérte.

A készülék előreláthatólag jövő nyárra kerül piacra, ára pedig várhatóan 5-10 angol font körül lesz.

(dailymail)

Ezeket olvasta már?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr227563650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ficzmardom 2015.07.02. 07:38:05

Ennél sokkal jobb MAGYAR fejlesztés van már most piacon :) A SolarFun :)
süti beállítások módosítása