Hipochonder blog

A csókolózás vezető kockázata lett a fej-nyaki daganatoknak

2015. augusztus 06. 14:57 - behrens

A csókolózás megelőzte a dohányzást és az alkoholfogyasztást is, mint a fej-nyaki daganatok kifejlődéséért felelős kockázati tényező. A HPV vírus a csókkal is terjed, és Dr. Mahiban Thomas, a Royal Darwin Kórház Száj-, fej- és nyaksebészeti klinikájának vezetője szerint ez a vírus a felelős a fej-nyaki rákos megbetegedések 70%-áért.

Dr. Thomas elmondása szerint a HPV ha elfertőződik a garatban, a fej-nyaki rák kialakulásának kockázata 250-szer magasabb, mint azoknál, akik nem fertőzöttek a vírussal. Noha a HPV vírus leggyakrabban a méhnyakrákkal társított, egyaránt érinti a nőket és a férfiakat is. Jelenleg több, mint 100 fajtája ismert a vírusnak, de ebből csak 8 nagy kockázatú törzs okozhat garatrákot.

Bővebben A fej és a nyak daganatai - okok és tünetek a WEBBetegen

A legújabb kutatások arra utalnak, hogy az orális HPV orális szex, illetve a nyitott szájjal történő, úgynevezett francia csók által terjed. A lakosság 7%-ban található meg az orális HPV, de csak 1% fertőzött a garatrákban megtalálható orális HPV típussal.682573-a9a14764-3407-11e5-9c51-4520141d2fae.jpg

A legújabb vizsgálatok szerint a HPV szexuális aktus nélkül, pettinggel is terjed, a fertőzés pedig 250-szeresére növeli a fej-nyaki daganat kialakulásának kockázatát! Dr. Thomas szerint a HPV vírus a felelős a fej-nyaki rákos esetek egyre gyakoribb előfordulásáért.

Elmondása szerint a HPV vírusfertőzés kockázata minden alkalommal nő, mikor másik partnerrel csókolózik, és sajnos az emberek többsége alábecsüli az orális szex-szel járó kockázatokat. Szakértők ezért is javasolják a 12-13 éves lányok mellett a fiúknak is a HPV oltást, mely nem csak a méhnyakrák, de egyes szeméremtesti – és végbéldaganatok ellen is véd.

Bővebben Vastagbélrák és végbélrák - A tünetekről a WEBBetegen

Bővebben A szeméremtest daganatos megbetegedéseiről a WEBBetegen

Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr757685920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása