Hipochonder blog

Hogyan forradalmasítja a Google az egészségügyet?

2015. június 10. 10:28 - behrens

A Google a világ 3. legértékesebb márkája. Az 1995-ben, a Stanford Egyetemen alapított cég mai napig örökös újító, és bizonyosan forradalmasítja az egészségügyet is.

A link-generátorként induló Google Kutatási és Fejlesztési részlege olyan technológiákkal rukkolt elő, ami sok beteg életét változtatta meg. Kezdeti platformja a Cleveland Clinic-kel együttműködő Google Health volt. A cég többek között egy glükóz-tesztelő kontaktlencsét is kifejlesztett a cukorbetegek (a diabéteszről mindent megtudhat a WEBBetegen) számára, míg a vezető nélküli autó a fogyatékkal élők segítését szolgálja.

A Wall Street Journal értesülései szerint 2014-ben a Google kockázati tőkéjének több mint harmadát fordította egészségügyi fejlesztésre. Lássuk, milyen forradalmian új egészségügyi innovációk kapcsolódnak a Google nevéhez:

Google Genomics

A Google egyik legcsodálatosabb vállalkozása az lehet, hogy az orvosi kutatások segítése érdekében több millió genomot igyekeznek összegyűjteni és összehasonlítani. Az emberi adattárolás versenyében az IBM, Amazon és a Microsoft is részt vesz, ám a Google egy olyan cloud-alapú konzorciumot akar létrehozni, mely az egészségügy legkatasztrofálisabb betegségeinek és a rák kezelésének legújabb módszereit mutatja be.google-genomics-te-permite-almacenar-tu-adn_112609-592x333.jpg

A Google jelenleg évi 25 dollárért tárolja az Ön genomjának másolatát. Ennek előnye, hogy több millió másik genommal hasonlítják össze, ami jelentős eredményeket hozhat az orvosi kutatásban – legalábbis ezt remélik.

Google rákkutatás

A Google azt is kutatja, hogyan lehet a rákot még a tünetek jelentkezése előtt felismerni. Jelenleg egy rák-észlelő pirula fejlesztésén dolgoznak, melyet a Wired szerint olyan nanorészecskékkel töltenek meg, amik a véráramban mágnesesen kapcsolódnak a rákkal kapcsolatba hozható molekulákhoz, miközben egy csuklón hordható eszköz figyelmezteti a beteget a problémáról.

Ehhez a Google létrehozott egy fizikusokból, kémikusokból és biológusokból álló multidiszciplináris szakértői csoportot, ám sajnos évekbe telik, mire az ötletekből a piacra kerülő termék lesz. A nanorészecskéket még nem tesztelték embereken, a prototípust tesztelése eddig csak mesterséges emberi végtagokon történt.

Google szemüveg

A Google szemüveget nem kizárólag az egészségügyben felhasználható eszközként hozták létre. Eredetileg fogyasztói hordozható eszköznek indult, mely olyan ötvözete a mini számítógépnek és szemüvegnek, ahol közvetlenül a látóterünkben jelennek meg az információk és képek, illetve dokumentálhatók a felhasználó élményei. Az eszköz ama képessége azonban, hogy kézi irányítás nélkül, hangvezérléssel képes az adatok rögzítésére, valamint az internethez való kapcsolódásra, kívánatossá tette az olyan orvosi területeken is, mint például a sebészet.googleglass.jpg

Az eszköz egyik legkorábbi klinikai „felfedezője” Dr. Raphael Grossmann, aki arra használta, műtéti eljárást közvetítsen vele orvostanhallgatók számára. Ma a Google szemüveget kísérleti program keretében már számos egészségügyi intézményben alkalmazzák, mint tanítási- és telekonferenciára alkalmas eszközt.

Google kontaktlencse

2013-ban a Google összeállt a Novartissal, hogy egy olyan okos kontaktlencsét fejlesszen ki, mely nyomon tudja követni viselőjének vércukorszintjét. A prototípusban apró szenzorokat és mikro-vékony rádió antennákat használtak a vércukorszint követésére. Ez az információ mobil eszközre tölthető, és a beteg valamint az orvos által is követhető. A Google kontaktlencséje a maga nemében az első ilyen jellegű betegségkezelő és népegészségügyi eszköz.novgoo.jpg

Google diagnosztika

Tavaly a Google a Quest Diagnostics-sal kötött partnerszerződést a betegek és orvosok közötti fokozott kommunikáció elősegítésére azáltal, hogy biztonságos elektronikus hozzáférést biztosított a betegek számára a diagnosztikai laboratóriumi adataikhoz. Ez több mint 100 000 orvost érintett. A Quest Diagnostics olyan megoldások fejlesztésével foglalkozik, melyek a betegek számára - az orvosaikon keresztül - könnyen használható, biztonságos elektronikus hozzáférést biztosítanak a diagnosztikai eredményekhez.

Google Health + Fitness app

Manapság már szinte mindenkinek van valamilyen fitnesz alkalmazása és a viselhető fitnesz vagy egészségügyi eszközök piacán is egyre nagyobb a kínálat. Az Apple HealthKit-re válaszul a Google megalkotta a Google Fit-et. Ezen a platformon a felhasználók rögzíthetik és nyomon követhetik fitnesz céljaikat.google-fit-e1403765347400.jpg

Google Search

A Google kidolgozott egy módszert az influenza trendek követésére a releváns keresési kifejezések megfigyelésével.

Összegezve, ha a tudás hatalom, akkor a Google-nak sok van. Ami pedig az újításokat illeti, azt, hogy melyik lesz történelmi és melyik merül feledésbe, az idő dönti el. Addig is íme, néhány érdekes tény a Google-ről:

  • A Google eredeti neve „BackRub”. Még 1996-ban Sergey Brin és Larry Page nevezte így, a web összekapcsolási modellre utalva a névvel.
  • A Google egy szójáték, mely a „googol”-ból ered. Brin és Page 1997. szeptemberében jegyeztette be a „Google” domain nevet. Ez a „googol” matematikai kifejezésre utal, mely egy számot, majd az utána következő 100 nullát jelöli. A név arra utal, hogy végtelen mennyiségű információt kódoltak az új keresőmotorba.

(nicolaziady)

Ezeket olvasta már?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr427531120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cardiobascuralis 2015.06.12. 13:14:23

Lehetne egy Google helyesírás nevű projekt is, ami a cikkíróhoz hasonló tudású félanalfabétákat letiltaná a netről, amíg meg nem tanulnak írni.
Mindenkinek jobb lenne.
süti beállítások módosítása