Hipochonder blog

A balzsamozás öt fázisa

2015. június 16. 16:01 - behrens

A balzsamozás kissé morbid, ám fölöttébb érdekes téma. És bár nem minden országban előírás, a családtagok gyakran igényt tartanak rá, hiszen szeretnék, hogy elhunyt szeretteik a „lehető legjobb formában" hagyják el a földi világot. (A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas képeket tartalmaz!)

A balzsamozóra felelősségteljes és egyáltalán nem egyszerű feladat hárul. Lássuk hát, hogyan dolgoznak azok, akikkel az elhunyt utoljára kerül kapcsolatba, és bár ez a kapcsolat meglehetősen egyoldalú, minden korábbinál jóval „bensőségesebb”.

Előkészítés

A halál beálltakor, ha a balzsamozó megkapja a felhatalmazást a család és az orvosok részéről, nekilát, hogy helyrehozza a testet. A balzsamozási jelentésben feljegyzi az ékszereket és az egyéb jegyeket, például a test elszíneződését, vágásokat, horzsolásokat, stb., és dokumentálja a balzsamozás során használt módszereket és vegyi agyagokat. Ezek az adatok nagyon fontosak lehetnek, ha például a későbbiek során a hozzátartozók kártérítési perrel fenyegetik a ravatalozót.1111.jpg

Ezután eltávolítják a holttest ruházatát, intravénás tűket, katétereket és hasonlókat, majd erős fertőtlenítő spray-vel befújják a bőrt, a szemgolyót és a testnyílásokat. Ha beállt a rigor mortis (a halál utáni izommerevség) izommasszázzsal fellazítják a végtagokat és a fejet. Ha az elhunyt férfi, akkor általában megborotválják. A borotválkozás közbeni sérülés, amitől úgy tűnik, még a halál sem menthet meg bennünket, kevésbé valószínű az artériás vegyszerrel történő kezelés előtt, mivel az megkeményíti az arcbőrt.

Még a nők és a gyermekek arcáról is leborotválják a finom pehelyszőröket, hogy az alapozó a szőrszálakon ne csomósodjon össze.

Az arc és a holttest beállítása

A következő lépés a test elhelyezése abban a pozícióban, ahogy a koporsóban majd elhelyezik. Ez azért szükséges az artériás balzsamozás előtt, mert a formaldehid megszilárdítja a szöveteket.

A szemek lezárása nagy gondosságot igényel. A hagyományos módszer során pamut szemfedőt helyeznek a szemgolyó és a szemhéj közé, mivel a halott szeme gyakran besüllyed a szemgödörbe. A szemfedőt egy kevés krémmel itatják át, hogy elkerüljék a szemhéj kiszáradását. A közhiedelemmel ellentétben a szemhéjakat nem varrják le, de olykor leragasztják, hogy ne nyíljanak szét.2222.jpg

Az ajkakat az állkapocs összekötésével, vagy egy speciális injektor pisztollyal zárják le. A varratmódszer során görbe tűvel, egy darab sebészcérnát fűznek át az alsó állkapcson az íny alatt, ezután keresztüldöfve a felső állkapcsot, a cérnát a jobb orrcimpába fűzik, átfűzik az orr szeptumán keresztül a bal orrcimpába, majd visszavezetik a szájüregbe. A két varratvéget gondosan, de nem túl szorosan összekötik, így megmarad a természetes megjelenés.

Az ajkak lezárása után sokszor ajakformálót is használnak. Ez hasonló a szemfedőhöz, mivel van egy texturált oldala, ami megtartja az ajkakat. A kiszáradás és az ajkak elmozdulásának megelőzésére egy kevés krémet is használnak. A szájüreget tömítésként mézgával töltik fel, ami tovább javítja az arc megjelenését.

Artériás balzsamozás

Balzsamozó folyadékot injektál egy artériába, miközben a vért lecsapolják egy közeli vénából vagy a szívből. A kétgallonnyi folyadék rendszerint formaldehid és víz keveréke. Rákbetegségek, diabetes vagy a halál előtt szedett bizonyos gyógyszerek esetén a szövetek degenerálódása már korábban elindult, ezért erősebb vagy víz nélküli, koncentráltabb oldat szükséges. A vegyi anyagokat a test más részeibe injekciókkal juttatják be.3333.jpg

Amint a balzsamozó folyadék beáramlik az artériás rendszerbe az egész vascularis
rendszer nyomás alá kerül. Ez segít, hogy a folyadék elérjen a test minden részébe és behatoljon a szövetekbe. Ennek látható bizonyítéka a vénák felfúvódása. A normál esetben zárt jugularis dréncsövet időnként megnyitják, hogy lehetővé tegyék a vér távozását és megelőzzék a vascularis rendszer túlnyomását, ami a holttest felduzzadásához vezethet. A vért közvetlenül a csatornarendszerbe vezetik, ami meghökkentően hangzik, de valójában ennél sokkal rosszabb dolgokat is leeresztünk a lefolyón.

A folyamat befejezésekor az arteriális és jugularis csövet eltávolítják, az ereket lekötik, a bemetszéseket egy speciális vegyi agyaggal lezárják és eltömítik.

Testüregek balzsamozása

Az arteriális folyadék főleg a bőrt tartósítja, de a szervekben lévő anyagok, vizelet, epefolyadék, stb. bomlásnak indulnak. Gázok és baktériumok keletkeznek, melyek puffadást, bűzt és testváladékokat termelnek.

Ezek a baktériumok gyakran átterjednek a test más részeire még az arteriális balzsamozás után is, ami bizony sokszor a hozzátartozók és a temetkezési vállalkozó közti perpatvarhoz vezet.4444.jpg

A testüregek kezelése aspirációval indul, vagyis a hasi és mellkasi szervekből leszívják a folyadékot. Szúrcsappal átdöfik a gyomrot, a hólyagot, a vastagbelet és a tüdőt. Ezután üregfolyadékot (koncentráltabb formaldehid) injektálnak a holttestbe. A szivárgás megelőzésére az anust és a vaginát gézzel tömítik, vagy szorosan illeszkedő plasztik alsóneműt használnak.

Ezeket a lépéseket csak olyan holttesten alkalmazzák, amit nem boncoltak. Boncoláskor ugyanis a belső szerveket eltávolítják, majd visszarakják vagy elhamvasztják. A ravatalozóban a balzsamozó mester eltávolítja a zsigereket és egy zsigertasaknak nevezett nylonzsákba teszi, és üregfolyadékba áztatja. A belső testüreget ezután egy speciális eszközzel leszívják, majd bevonják balzsamozó géllel és/vagy balzsamozó púderrel. A kezelt szerveket ezután visszahelyezik a testbe vagy a zsigerzsákot a koporsó végében a holttest lábához rejtik.

Utóbalzsamozás

A hajat még egyszer megmossák, a testről lemossák a vér és vegyi anyag maradványokat, majd megszárítják. Most következik a kozmetika és a sebek,
horzsolások leplezése. Alapozót hordanak fel a nyakra, arcra és a kézfejre. Normál esetben áttetsző, bőrelszíneződés esetén opál alapozót használnak. A körmöket levágják, a hajat befésülik, amit nem ritkán fodrász vagy borbély végez.

5555.jpg

A halottat felöltöztetik a család által választott ruhába. A holttesten mindig van alsónemű, cipő és zokni is. Boncolás esetén a helyzet bonyolultabb, mert a szivárgás elkerülése végett mindenképpen szükség van plasztik alsóneműre.

Végül, a testet a megfelelő pozícióban elhelyezik a koporsóban. A család ekkor tekinti meg a holttestet, és dönti el az esetleges változtatásokat. A megtekintés során, ami néha napokig eltart, a balzsamozó rendszeresen ellenőrzi a testen a bomlás jeleit, és ha kell, elvégzi a szükséges korrekciót.

Hogyan zajlik a biológiai bomlás? Miért lesz zöld színű a holttest? Mi az a koporsószülés? Hogyan lehet tartósítani egy holttestet? És mindenekelőtt: mennyire veszélyes hat évig egy halott társaságában élni? Erről az Index írt átfogó érdekes cikket.

(listverse)

Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr377549090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása