Hipochonder blog

Alkoholista írók, költők

2015. június 01. 16:23 - behrens

A huszadik század sok nagyszerű írójának és költőjének akadtak problémái az alkohollal. Sokan úgy vélik, az ital hozzájárult nagyszerű művészi tevékenységükhöz, míg mások szerint az ivás csak gyógyírként szolgált életük egyéb problémáira.

Hunter S. Thompson

Hunter Stockton Thompson, amerikai író és újságíró, a gonzó újságírás kiemelkedő alakja. Leghíresebb műve a Félelem és reszketés Las Vegasban, melyből film is készült Johnny Depp főszereplésével. 1981-ben, Aspenben Thompson nem állt meg egy stoptáblánál, majd veszekedni kezdett a hatósági közeggel. Visszautasította az alkohol tesztet is. Ezután bezárták, de a tárgyalás során ejtették az ittas vezetés vádját, mivel alaptalan volt.

Raymond Chandler

Raymond Thornton Chandler, amerikai krimiíró. Stílusa nagy hatással volt a modern krimire. Leghíresebb karaktere, Philip Marlowe sok karakter alapjaként szolgált. Chandler egész írói pályája során az alkoholizmus foglya volt.rchand.jpg

John Cheever

John William Cheever, amerikai novellista. Gyakran a ”külváros Csehovja”és az „Ossinigi Ovidius” néven is emlegették. 1979-ben Pulitzer-díjat nyert. Cheever amellett, hogy alkoholista volt, képtelen volt megbirkózni saját biszexualitásának tudatával. Egy terapeuta így beszélt róla: „Egy neurotikus férfi, narcisztikus, egocentrikus, magányos és annyira elmerült defenzív illúziói közt, hogy kitalált magának egy mániákus depressziós feleséget.” Cheever végül leszokott az alkoholról.

O. Henry

William Sydney Porter, egyik legismertebb írói álnevén O. Henry, amerikai író. Négyszáz rövid története a szellemességről, a szójátékokról és a rafinált befejezésekről híres. Tékozló és meggondolatlan élete végén alkoholistaként, nyomorban halt meg.

Tennessee Williams

Tennessee Williams, amerikai drámaíró, sok jelentős színházi díj jutalmazottja. Az egyik leghíresebb műve, a Macska a forró bádogtetőn sok önéletrajzi elemet mutat be, beleértve az író homoszexualitását, mentális instabilitását és alkoholizmusát is.tw600.jpg

Dylan Thomas

Dylan Marlais Thomas, walesi költő és prózaíró. Sokak szerint a legnagyobb hatású huszadik századi író volt. A Csöndben ne lépj az éjszakába át és az A mi erdőnk alján című művei talán a leghíresebbek. Tőle származik az idézet, hogy „Az alkoholista az az ember, aki ugyanannyit iszik, mint te, csak nem kedveled.” Viszonylag fiatalon végzett vele alkoholizmusa. 39. születésnapja után pár nappal esett kómába, majd meghalt.

Dorothy Parker

Dorothy Parker, amerikai írónő, kritikus és költő. Gúnyos szellemességéről, aranyköpéseiről volt híres. Átélt három házasságot és sok öngyilkossági kísérletet, miközben egyre inkább az alkohol függőjévé vált. Bár ő úgy vélte, nem volt tehetséges alkotó, mégis irodalmi munkássága és szikrázó humora méltán maradt fenn halála után.

Edgar Allen Poe

Edgar Allan Poe, amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus volt, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője. Leginkább rejtélyes és borzongató meséiről volt híres. A legelső detektívregényeket ő írta. Halálának oka vitatott, de sokan úgy vélik, alkoholmérgezés vagy delírium tremens végzett vele.1poe.jpg

Amit az alkoholizmusról tudni kell


Ugyanazon mennyiségű alkohol a különböző személyeknél más-más fokú ittasságot-részegséget okoz, köszönhetően az egyéni toleranciának. Nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat. A WEBBetegen mindent megtudhat az alkoholizmusról.

 

Truman Capote

Truman Capote, amerikai író, forgatókönyvíró. Legismertebb művei az Álom luxuskivitelben és a Hidegvérrel, amit ő non-fiktív műként fémjelzett. Amíg ezt a történetet írta, dupla martinit ivott minden ebéd előtt, egy duplát közben és egy stinger koktélt ivott utána. Miután ittas vezetésért letartóztatták, elvonóra ment és három-négy hónapra abba is hagyta az ivást.610_capote_intro.jpg

Jack Kerouac

Jack Kerouac amerikai író, költő és művész. Annak az írói és baráti körnek volt a tagja, amely az általa kitalált „beatnemzedék” néven vált leginkább ismertté. 1969-ben halt meg, miután komoly hasi fájdalommal szállították kórházba. Belső vérzés okozta halálát, májcirrózis miatt, amit egy egész életnyi kemény ivás alakított ki nála.

William Faulkner

William Faulkner Nobel-díjas amerikai író, költő, forgatókönyvíró, egyike a 20. század legnagyobb hatású szerzőinek.  Bár egész életében alkoholproblémái voltak, Faulkner családja és barátai is tanúsíthatták, hogy alkotás közben sohasem ivott, és nem hitt az alkohol kreativitást növelő hatásában. Úgy tartják, a szerző egyfajta menekülési útnak használta az alkoholt a mindennapok problémáitól.williamfaulkner.jpg

Charles Bukowski

Henry Charles Bukowski költő, író. Az írásai hangulatára nagy hatással volt Los Angeles városa. Édesapja verbálisan és fizikailag is bántalmazta egész gyerekkorán át. Talán ez volt az oka, hogy Bukowski már 13 évesen inni kezdett, és egész életére alkoholista lett.

F. Scott Fitzgerald

Francis Scott Key Fitzgerald, az irodalomtörténet szerint a 20. század egyik legjelesebb modernista regény- és novellaírója volt. Főiskolai éveiben vált alkoholistává, a húszas évekre hírhedt volt, mivel különösen sokat ivott, és a harmincas évekre ezt már meg is sínylette egészsége. 1940 decemberében egy infarktus utáni nap összeomlott a szervezete és meghalt.

James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce, ír költő, író, kritikus. Fő műve az 1922-ben megjelent Ulysses, amely az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 1936-ig be volt tiltva. Sok éven át élt Dublinban, ahol rengeteg tivornyában nagyon sokat ivott. Gyakran kocsmai verekedésekbe is keveredett.james-joyce.jpg

Ernest Hemingway

Ernest Miller Hemingway, amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró. Papa néven becézték már a húszas éveiben, az „Elveszett nemzedék” tagja volt. Egész életében sokat ivott, de kései éveiben egyre jobban engedett az alkoholizmusnak, ahogy fizikai és mentális problémái komolyodtak. ’61-ben, súlyos depresszióval kezelték, majd miután hazatért, öngyilkos lett. ernesthemingway2.jpg

Kiegészítéskénz jöjjön a Kötve-fűzve blog listája a teljesség igénye nélkül, ide kattintva nézze meg a teljes névsort:

Szergej Jeszenyin

A fekete ember és más versek költője kurta életének – mindössze 30 évet élt – utolsó két évét folyamatos delíriumban töltötte. A korábbiakban sem vetette meg az alkoholt, így elsősorban zaklatott magánéletével (öt házasságából négy gyereke született) és alkoholfüggőségével szerzett magának hírnevet nyugaton. Utolsóelőtti felesége a híres amerikai táncosnő, Isadora Duncan volt, akit állítólag meg is ütött részegségében, ahogy erről írtak a korabeli lapok.jesenin.jpg

Bohumil Hrabal

Kedvenc cseh írónk, a Sörgyári capriccio, a Táncórák idősebbeknek és haladónak és a Szigorúan ellenőrzött vonatok szerzője – ahogy azt remekműveiben is megörökítette – kora gyerekkorától szoros barátságba keveredett a csehek nemzeti italával. (Talán ennek egyik oka az lehet, hogy egy sörgyár mellett nőtt fel.) Idejét legszívesebben a prágai Arany tigris sörözőben töltötte italozgatva. A későbbiekben komplex elméletet dolgozott ki a másnapossággal kapcsolatban.

Weöres Sándor

Nem igazán közismert, hogy a máig egyik legnépszerűbb költőnk igen szoros és egész életre szóló barátságot ápolt az alkohollal. Némi utánajárással legendás történetek sejlenek fel kedvenc gyerekverseink szerzőjéről, miszerint felesége szekrénybe zárta, hogy ne juthasson szeszhez, kötelezvényt íratott alá vele, hogy napi fél liter bornál nem iszik többet és még folytathatnánk a sort.weores1kis.jpg

Krúdy Gyula

Szindbád legendás alakjának megteremtője nagyra értékelte a jó borokat és az ínycsiklandó ételeket. Nála érzékletesebben senki sem tud megjeleníteni egy amolyan régi fajta, komótos étkezést, szinte látjuk, ahogy rezeg a velő a velőscsontban. Természetesen némi bor is dukál hozzá. Krúdy nevéhez egy fröccsfajta megalkotása is fűződik, ami olyan tömény, hogy a fröccs elnevezés inkább a vicc kedvéért van ráaggatva, a méretek pedig egyszersmind Krúdy örök szomjáról is tanúskodnak. A róla elnevezett fröccsben ugyanis 9 deci bort kell 1 deci szódával keverni.

Pilinszky János

A mélyen vallásos, sziklaszilárd tartású Pilinszkyről előbb gondolná az ember, hogy következetes absztinens volt, mint hogy részeges. Pedig nem vetette meg az italt. Igazi szenvedélye azonban a cigaretta volt: napi 30-40 szálat is elszívott. Élete vége felé alkohol helyett inkább az altató-feketekávé kombinációval próbálta beállítani bioritmusát.pilinszky-janos-01.jpg

Ezeket olvasta már?

(listverse, kotve-fuzve.blog)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr407509440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxtrotty 2015.06.02. 11:42:42

Nem a műveikről híresek, de feltehetjük az "Akikre büszkék vagyunk" táblára Martin Schulzot és Jean-Claude Junckert is

Tittikém 2015.06.02. 12:41:52

"ejtették az ittas vezetés vádját, mivel alaptalan volt" - alaptalan? Az index főoldalán "HAmingway"?

gentry 2015.06.02. 12:56:33

Jaj, ez az alkoholistázás... Inni jó, és ha az ember ettől nem lesz másokkal szemben agresszív, akkor semmi baj vele. Én olyan harminc éve iszom napi szinten, de nincs semmi problémám az alkohollal, teljesen jól érzem magam így.

ubu1 2015.06.02. 13:00:48

Szerintem nekik nem az alkohollal, hanem az élettel akadtak problémáik. Nagy különbség! Csak az nem világos, hogy a munkásság és a vele járó hírnév hogyan függ össze az alkoholizmusukkal. Vajon a hírnév hozta az alkoholizmust vagy fordítva?

Prinzessin Erbsen 2015.06.02. 13:12:44

@ubu1: szerintem nincs összefüggés: szerencsére olyan volt a munkájuk - kötetlen munkaidő és a munkavégzés sem igényelte a józanságot, mint egy kamionsofőrnél. ezért a szenvedély betegség nem akadályozta őket a tevékenységükben.
Akkor írtak, amikor józanok, vagy kevésbe részegek voltak. Egy színésznek 7 kor felmegy a függöny, muszáj megállnia lábán, de ha ők hibáznak, majd a szerkesztő meg a korrektor javítja, nincs nagy vész. A könyv az már nem büdös, nem jön róla a pia szag, nem huggyozik maga alá, szóval ezek tudtak hosszú ideig inni, míg másoknak, akik közösségben dolgoznak azoknak nem tolerálják a remegő kezet, a megbízhatatlanságot.
Nem a hírnév hozza, hiszen vannak normális írók, költők, művészek.

balfa 2015.06.02. 13:19:30

@gentry: hmm, lehet, hogy másnak viszont van (csak te nem vetted észre, mert másra nem, csak magadra figyelsz)

gyedmaroz 2015.06.02. 15:07:20

Mielőtt Pilinszky-ről írod a primitív degradáló megjegyzésedet töröld meg a mocskos szádat.
Másrészről ezek az emberek nem ezen gyöngeségeik miatt váltak ismertté, hanem művészi teljesítményük miatt, ezekkel a szövegekkel Hemingway és a többi nagy író képét piszkítod össze, amit megmutattak magukból a műveiken keresztül azt szánták a közönségnek, nem azt hogy remegett a kezük a fröccsért.
Ócska kis senkik szoktak a nagy emberek hibáiból hasznot (lájkot/kattintást/nézettséget) szerezni. Ez az elvtelen popularitást hajszoló mentalitás tökéletesen látszik a bulvársztárok világában: Győzikén, VVAurelón meg a többi nevenincs szerencsétlenen. Szegény Párkányi Évi élete ez miatt ment tönkre, bár sose tette volna be a lábát semelyik reality -be.
Ez a förmedvény ebbe szellemi vonulatba tökéletesen beleillik.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.06.02. 15:46:01

Jim Morrison.. Ha jól tudom, utolsó éveiben már elsősorban költőként tekintett önmagára.

cardiobascuralis 2015.06.02. 15:52:22

@gyedmaroz:
Hol írnak Pilinszkyről degradálót?
Az meg nem kérdés és nem titok, hogy valóban ivott, láncdohányos volt és gyógyszerezett.
Mindez semmit nem von le a művei értékéből.

gyedmaroz 2015.06.02. 15:58:31

"....Ha vakok volnátok nem volna bűnötök, de Ti azt mondjátok: látunk! Ezért megmarad a bűnötök..."

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.02. 16:38:51

Graham Chapman?
Ő bele is halt. :(((

FélszeműKalóz (törölt) 2015.06.02. 16:44:59

utolsóelőtti az külön te fogyatékos

Túrós (törölt) 2015.06.02. 17:33:45

váó, az emberiség 99.99%-a piás ... mindjárt leesek a székről megdöbbenésemben ...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.06.03. 00:19:39

Az összes francia szimbolista (abszint)..

lezsír (törölt) 2015.06.03. 02:25:05

@gentry: egyetértek, aki inni akar az tegye
Ugyanígy vagyok a drogokkal. Teljes liberalizáció kell. Igen, a kokaint és heroint is legálissá kellene tenni.
Én akkor se nyúlnék hozzájuk, de aki alar az miért ne árthatna magának!?
Pár megkötés: járművezetés, veszélyes tevékenység, fegyverviselés tilos bódult állapotban valamint gyerekre se vigyázhat addig, meg a munkáltató előírhatja, hogy a munkavállaló tiszta legyen.
ja és a saját hibából eredő betegségeket közpénzből nem kezelünk: májzsugor, gégerák, tüdőrák stb. Legyen magánbiztosítása mindenkinek.
süti beállítások módosítása