Hipochonder blog

Tények és tévhitek a fogszuvasodásról

2015. július 16. 16:41 - behrens

Fogszuvasodás, érzékeny fogak, fogápolás, fogcsikorgatás, tejfogak... A WEBBeteg összeállítása.

A cukor a fogszuvasodás fő oka – tévhit

Igazság szerint a szájban lévő baktériumok által termelt savak okozzák a fogszuvasodást. Ugyanakkor a baktériumok akkor termelnek savakat, mikor szénhidrát tartalmú élelmiszert fogyasztunk - a cukor pedig szénhidrát, akárcsak a krumpli, kenyér és a gyümölcsök.

A sav által a fogba vájt lyuk kiváló búvóhely a fogkefe és fogselyem elől a baktériumoknak, így tovább folytathatják a savtermelést, növelve a lyuk méretét.toothpaste-test.jpg

Nem az elfogyasztott szénhidrát mennyiségétől függ a fogszuvasodás, hanem attól, mennyi ideig van a fog kitéve annak. Tehát, ha ebédre szénhidrátot fogyaszt, az egyszeri, míg ha egész nap cukros üdítőt iszik, akkor folyamatos szénhidrát kitettséget jelent.

A savas ételek, mint a citrusfélék fogszuvasodást okoznak – tény

Az olyan savas ételek, mint a citrusfélék, az azokból készült gyümölcslevek és a szénsavas üdítők károsítják a fogzománcot, védelem nélkül hagyva az alatta fekvő dentinréteget, így fogszuvasodáshoz vezethetnek.

A gyerekek hajlamosabbak a fogszuvasodásra, mint a felnőttek – tévhit

A fluoridos víz és fogkrémek, valamint a rendszeres, megelőző vizsgálatok segítségével a gyermekkori fogszuvasodás aránya jelentősen csökkent az elmúlt 20 évben.

Ugyanakkor az idősebb korosztályban nőtt a fogszuvasodással küzdők aránya, mely hátterében a korosztályban jelentkező problémák állhatnak: bizonyos gyógyszerek csökkentik a nyáltermelést, pedig a nyál fontos szerepet játszik a savak közömbösítésében, a baktériumok szájból történő kiürítésében, illetve az ételmaradék foghoz tapadást is segít megelőzni.

A fog mellé helyezett aszpirin enyhíti a fogfájást – tévhit

Az aszpirint le kell nyelni ahhoz, hogy enyhítse a fájdalmat! Mivel az aszpirin savas, a fog mellé helyezése gyulladást, tályogot okozhat a fogínyben!

A fogtöméseket időnként cserélni kell – tévhit

Az amalgám, illetve a vegyes fogtöméseket cserélni kell, ha elhasználódtak, újabb lyuk keletkezik mellettük, vagy a fog sérül. Más esetben a tömések cseréje szükségtelen, bár élettartamuk függ a beteg szájhigiéniájától is. Amennyiben naponta kétszer, fluoridos fogkrémmel mos fogat, naponta használ fogselymet és szájvizet, kevesebb szuvas foga lesz, és a fogtömés is tovább tart!

Ha lyukas a foga, azt megérzi – tévhit

Az enyhe, kismértékű fogszuvasodás általában tünetmentes. A fájdalmas lyukas fog már olyan előrehaladott állapotú, hogy az idegekben is kárt tesz – ezért érezzük a fájdalmat. Ráadásul, ha egy fog elkezd szuvasodni, a folyamat magától már nem fog megállni, sőt, eljön a pillanat, mikor már nem is tisztítható. Ha a lyuk eléri a fogzománc alatti dentin réteget, ott tovább nő. A korai felismerés érdekében fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzésre járás!

Még több mítoszért kattintson!

Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr597633076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása