Hipochonder blog

A herpesz hasít Norvégiában, Mississippi államban szifilisz a leggyakoribb...

2015. május 16. 05:15 - behrens

...egészségügyi keresőszó. A nemi betegségek az egyik legkellemetlenebb témák közé tartoznak, amiről az emberek nem szívesen beszélnek, ha elkapták. Azonban a Google keresések analizálása segít felfedni, mely területek lehetnek a leginkább érintettek a nemi betegségekkel.

Globálisan messze a legkeresettebb ilyen jellegű kifejezések a HIV és az AIDS, melyeket a herpesz és a méhnyakrákot okozó HPV követ.2822b38f00000578-3059539-the_map_above_shows_the_countries_in_europe_with_the_highest_and-a-3_1430312837670.jpg

A térkép azokat az országokat mutatja, ahol fejenként a legtöbb, illetve második legmagasabb számú a különböző nemi úton terjedő betegségekre való keresés. Az adatokat a Google Trends segítségével állították össze.

A térkép azokat az országokat mutatja, ahol fejenként a legtöbb, illetve második legmagasabb számú a különböző nemi úton terjedő betegségekre való keresés. Az adatokat a Google Trends segítségével állították össze.

Nagy-Britanniában úgy tűnik, a chlamydia miatt aggódnak a legtöbben, és a hivatalos adatok szerint is ez a leggyakrabban diagnosztizált nemi betegség. Ezzel ellentétben az USA-ban a herpeszre kerestek a legtöbben, akárcsak Grúziában, ahonnan a legtöbb keresés érkezett a betegségre.

Az Egyesült Államokban különben Mississippi állam tűnik a nemi betegségekkel leginkább fertőzöttnek, mivel a gonorrhea, szifilisz és chlamydia szavakra is innen jött a legtöbb keresés. A HPV-re New York államban, míg a HIV/AIDS után DC-ben olvastak a legtöbben. A HIV fertőzöttek aránya különben ténylegesen itt a legmagasabb az országban.2822b39d00000578-3059539-image-a-6_1430312872022.jpg

Európa

Ami Európát illeti, Norvégiában a herpesz ad a legtöbb okot aggodalomra, akárcsak a betegségre keresők számában őket követő Montenegróban. Az oroszok leginkább a gonorrheáról érdeklődtek, míg a chlamydiára Finnországból kerestek a leggyakrabban. A szifilisz európai központja a keresések alapján Svájc, míg a HPV a horvátokat érdekelte leginkább. A HIV és AIDS kulcsszóra Albániából érkezett a legtöbb keresés.

A nemi úton terjedő betegségek terjedésének figyelemmel követése meglehetősen nehéz, hiszen a betegek félnek az állapotuk miatti megbélyegző stigmától, így sokan csak vonakodva végeztetik el a tesztet, vagy vallják be a fertőzést.

A nemi betegségekre való online keresés analizálását a Superdrug’s Online Doctor service végezte el, mely orvosi támogatást és tanácsot nyújt a neten.

Az ötletet az a feltételezés adta, hogy a keresések egyfajta képet adnak a nemi betegségek terjedésének trendjéről és kezeléséről. Például az antibiotikum rezisztens gonorrhea Kelet-Ázsiából terjedt Európába az elmúlt évtizedben, ami megmagyarázza, miért Oroszországból érkezett a legtöbb keresés erre a szóra.

Svájcban pedig 2010 óta nő a szifiliszesek száma, beleértve a cogenitális szifiliszt is, mely anyáról gyermekre terjed.

Miért keresnek rá?

A nemi betegségek után interneten történő keresésnek az is oka lehet, hogy nem mindenhol megfelelő a az egészségügyi rendszer támogató hálózata. Albániában például, ahonnan a legtöbb keresés érkezett a HIV/AIDS címszóra, a klinikák csak 2%-ban van lehetőség HIV teszt elvégzésére. Ukrajna – ahonnan a második legtöbb keresés érkezett a HIV kulcsszóra – az egyik legsúlyosabb AIDS gonddal küzd Európában.

A kutatás a szexuális diszfunkcióval kapcsolatos szavakra való keresést is elemezte, mely alapján a korai ejakulációra az olaszok kerestek a legtöbbször, a Viagra szóra pedig Európából a németek és az angolok kerestek a legtöbbször, míg az USA-ban leginkább Floridából érdeklődtek iránta.

A Superdrug’s Online Doctor képvielőjének elmondása szerint a szexualitással kapcsolatos témák megvitatása sokak számára kellemetlen, különösen, ha nemi betegségről vagy szexuális diszfunkcióról van szó. A csend mögött azonban ezek az adatok arra utalnak, hogy a világszerte rengeteg ember küzd a betegségek miatti rossz közérzettel és a megbélyegzéstől való félelemmel.

Ezeket olvasta már?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr757460990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lezsír (törölt) 2015.05.16. 16:08:45

Washington DC valóban egy HIV fertőzött válságövezet, a legális fegyvertartást ellehetetlenítették az "okos" politikusok, így a gyilkossági ráta is magasabb, mint máshol. Rengeteg a drogos is.
A feketék aránya is kiugróan magas, talán van is valami összefüggése ezzel a problémáknak.
Washington egy nagyon nagy szégyenfoltja az USA-nak.

fordulo_bogyo 2015.05.16. 20:02:49

Mintha a terkepen kevernek Ausztriat es Magyarorszagot. :-(

lezsír (törölt) 2015.05.17. 03:10:08

@fordulo_bogyo: tényleg! Az osztrákok majd biztos tiltakoznak ezért :) nehogy már a Balkánhoz sorolják őket...
süti beállítások módosítása