Hipochonder blog

Grafén: új lehetőség a rák kezelésében

2015. március 18. 14:40 - behrens

A Manchesteri Egyetem kutatói úgy használtak grafént a rákos őssejtek célzására és semlegesítésére, hogy közben az eljárás nem károsított más sejteket. Ez az új fejlesztés lehetőséget nyit arra, hogy nem toxikus anyag felhasználásával előzzék meg vagy kezeljék a rákos megbetegedések széles körét.

Az Oncotarget című szaklapban megjelent írásukban a kutatócsoportot vezető prof. Michael Lisanti és dr. Aravind Vijayaraghavan azt mutatják be, hogy a grafén-oxid, a grafén módosított formája egyfajta rákellenes szerként viselkedik, mely szelektíven célozza a rákos őssejteket. A hagyományos kezelésekkel kombinálva az eljárás a daganat zsugorodását eredményezte, illetve megakadályozta a rák terjedését valamint kiújulását a kezelés után. Ugyanakkor több pre-klinikai és kiterjedt klinikai vizsgálatra van szükség, mielőtt az eljárást rendszeresítik.lisanti.jpg

prof. Michael Lisanti (Fotó: manchestereveningnews.co.uk)

Lisanti professzor, aki a manchesteri egyetem ráktudományi intézet sejtmetabolizmussal foglalkozó központjának igazgatója, a következőképpen magyarázta kutatási eredményüket:

„A rákos őssejteknek megvan az a képességük, hogy számos különböző típusú tumorsejtet tudnak erősíteni. Ezek felelősek a rák terjedéséért – metasztázisáért - a szervezetben, mely a rákos halálesetek 90 százalékáért felelős. Emellett döntő szerepet játszanak a daganatok kezelés utáni kiújulásában. Ennek oka, hogy a hagyományos sugárkezelés és kemoterápia csak a rákos sejtek bizonyos tömegét pusztítja el, de általában nem befolyásolják a rákos őssejteket.”

Dr. Vijayaraghavan hozzátette:

„A grafén-oxid vízben stabil és megmutatta, milyen lehetőségeket rejt orvosbiológiai felhasználás során. Könnyen bejut a sejtekbe, vagy azok felszínén kapcsolódik hozzájuk, ami lehetővé teszi, hogy célzottan juttassa be a gyógyszert. Ebben az esetben meglepő módon maga a grafén-oxid a hatásos rákellenes gyógyszer. A rák őssejtek kisebb sejttömörülést, úgynevezett tumor-gömböt alkotnak. A grafén-oxid pelyhek megakadályozzák az őssejteket eme formáció létrehozásában. Természetesen, mint minden új felfedezésnek, ennek is kiterjedt vizsgálatokon és kísérleteken kell átesnie, mielőtt terápiaként alkalmazzák. Reméljük, hogy ezek az izgalmas eredmények, melyeket laboratóriumi sejttenyészetekben értek el, ugyanilyen hatékonyak lesznek a rák valós terápiájában is.”

A kutatócsoport különböző grafén-oxid készítményekkel tesztelt hat különböző ráktípust (mell, hasnyálmirigy, tüdő, agy, petefészek, prosztata). A pelyhek mind a hat ráktípusnál gátolták a tumor gömbök kialakulását, ami arra utal, hogy a grafén-oxid hatékony lehet az összes, vagy legalábbis a rákos megbetegedések széles körének terápiájában azáltal, hogy blokkolja a sejtek felszínén végbemenő folyamatokat. A kutatók szerint a hagyományos rákkezelésekkel kombinálva jelentős sikereket hozhat a terápiában.graph.jpg

Dr Frederica Stogia, a tanulmány egyik társszerzője szerint a kutatásban elért eredmények azt mutatják, hogy a grafén-oxid akár műtétek során lemosásnál vagy öblítésnél is használható, a rákos őssejtek eltávolítására, vagy mint azokat célzó gyógyszer.

Elmondása szerint

„Az eredmények azt mutatják, hogy a grafén-oxid nincs toxikus hatással a többi sejtre, ami arra utal, hogy ez a típusú rákellenes kezelés kevesebb mellékhatással járhat.”

A grafén rengeteg eljárást forradalmasíthat, mivel könnyebb és erősebb, mint a rugalmas, hajlékony elektronika. A grafén-oxid felületi membránként is alkalmazható a korrózió elkerülése érdekében, de vízszűrésre is kiváló. A grafén figyelemreméltó tulajdonságainak felfedezéséért egy egyetemi kutatócsoport 2010-ben fizikai Nobel-díjat nyert.

(pharmanews)

Ezeket olvasta már?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr427280957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2015.03.19. 02:52:57

Minden értelmes ember izgul és várja az igazi áttörést a rákbetegségek megfékezésére.
Köszi a cikket ...

karemi (törölt) 2015.03.28. 01:29:20

@E.Katolnai: azért a rák nem olyan egységes betegség, ahogy azt hiszik sokan
A kezelése se lehet eredményes valószínűleg egyetlen csodaszerrel.
Bár ha az őssejt miatti metastasis a közös pont, akkor lehet, hogy tényleg innen kell kiindulni.
Orvos nem vagyok, de reménykedjünk.
süti beállítások módosítása