Hipochonder blog

Az "okosító" pirulák valójában butítanak?

2015. április 28. 09:41 - behrens

Az úgynevezett okosító pirulák, melyeket a diákok a vizsgaidőszakban szednek az eredményeik fokozására, épp az ellenkező hatást váltják ki – figyelmeztet egy új vizsgálat.

A tanulmány készítői azt tapasztalták, hogy azoknál az egészséges diákoknál, akik egy jól ismert, úgynevezett okosító tablettát szedtek, romlott a teljesítmény a szer hatására. Ezeknek a diákoknak lassabb volt a reakcióidejük, és kevésbé kreatívan tudtak gondolkodni, mint társaik – noha az általános teljesítményük javult.

A számok arra utalnak, hogy minden ötödik diák használ valamiféle teljesítmény fokozó szert a vizsgaidőszakban, hogy növeljék a vizsga sikerének esélyét. Noha eme tabletták jelentős része segíti a diákot abban, hogy tovább ébren maradjon, növelik a koncentrálóképességet és a memóriát, aggasztó mellékhatásaik lehetnek. Ezek közül a leggyakoribbak a fejfájás, ingerlékenység, hányás, irracionális viselkedés, remegés, szívdobogás és alvászavar.1414238512603_wps_15_woman_at_desk_surrounded.jpg

A tanulmányban, melyben 32 egészséges résztvevő szedett okosító tablettát, míg 32 placebót kapott, azt vizsgálták, hogyan hat a szer, mikor nem kell pontosan vagy időre válaszolni egy kérdésre. Az eredmény pontosan az ellenkezője volt annak, amit vártak.

A résztvevőket mind a Hayling Sentence Completion Test névre hallgató neuropszichológiai feladatnak vetették alá. Ez a mindössze 5 perces teszt kétszer 15 mondatból áll, melyekből hiányzik az utolsó szó. Az első körben gyorsan és pontosan kell kiegészíteni a mondatokat, míg a második 15 mondatot oda nem illő szóval kell befejezni.

A kutatás kimutatta, hogy mikor a feladat azonnali reakciót igényelt, a vizsgált okosító szer csak a reakcióidőt javította, a kognitív teljesítményt azonban nem. Az eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokat, melyek azt tapasztalták, hogy az okosító szerek használata gátolja a kreatív gondolkodást és válaszadást, különösen, ha a megszokott sémán kívül kell gondolkodni.

Ugyanakkor azoknál, akik egyébként sem különösebben kreatívak, a szer hatására javult a kreatív problémamegoldó készség. Mindez alátámasztja ama korábbi kutatási eredményeket, mely szerint az okosító szerek javítják a kevésbé jó képességűek memóriáját és problémamegoldó képességét, míg ront azok teljesítményén, akik különben tudományosan jól, az intelligenciájuk optimális szintjén teljesítenek.

A jelenlegi tanulmányt vezető kutatók szerint ezek a szerek csak azokon segítenek, akik kreativitás terén valamiféle hiányosságban szenvednek, míg a különben jó képességűeknél akár el is nyomhatják a laterális gondolkodást, akadályozhatják őket. A kutatók szerint, ha valaki jó képességű, és optimális szinten teljesít, akkor nagyon nehéz tovább fokozni ezt a teljesítményt.

Mivel a kamaszok agya még fejlődésben van, számukra a tanulási folyamatok eredménye a másokkal való közös tanulással, egészséges étrenddel és éber meditációval fokozható.

A tanulmány a PLOS ONE című lapban jelent meg.

Ezeket olvasta már?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr127405066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2015.04.28. 15:58:34

Talán érdemes lenne kifejleszteni homeopátiás okosító szereket is, mivel azoknak nincsenek mellékhatásai. Lehet, hogy jobbak lennének, mint a káros vegyszerek.
Ja, persze! Tudom, tudom! A homeopátia tudománytalan és be akarják tiltani. Minden hagyományos gyógyszergyártó cég ezen dolgozik, nem sajnálva a pénzt a kellemetlen konkurencia lejáratására, kinyírására. Mert micsoda vérlázító szentségtörés már, hogy egy gyógyszer hatóanyag nélkül is működik! Ekkora pofátlanságot a természet részéről! Gyorsan foglaltassuk törvénybe, hogy a homeopátiás szerek legalább olyan veszélyesek, mint a kábítószerek! Aki gyártja vagy szedi, kerüljön börtönbe vagy kivégző osztag elé!
Aki egyetért, leteheti az egyik kezét!
süti beállítások módosítása