Hipochonder blog

Híres szifiliszesek

2015. március 16. 16:48 - behrens

A szexuális úton terjedő nemi betegségeket (bujakór, szifilisz) kezelték gyógynövényekkel, higannyal és megelőzték kondom használatával is.

A bujakór története

A szexuális úton terjedő betegségeket sokféle névvel illették, bujakórnak, vénuszi nyavajának, francos (francia) betegségnek, szifilisznek (A betegségről mindent megtudhat a WEBBetegen). A fertőzések terjedési módja mindig azonos volt, a gyógymódok viszont eltértek a különböző történelmi korokban.

Ma már több mint húszféle nemi betegséget ismerünk, azonban ezek elkülönítése csak a XX. század technikai és tudományos eredményei alapján volt lehetséges. Az ókori kultúrák a lepra egyik változataként kezelték ezeket a fertőzéseket.

Az ősi Egyiptom ránk maradt írásos forrásaiból kiderült, hogy az egyiptomiak nagyon jó megfigyelők voltak, pontos leírást adtak a nemi betegségekről. A Kleopátra idejében készült Ebers-papírusz foglalta össze a legkimerítőbben a szülészeti-nőgyógyászati megbetegedések tüneteit, lefolyásukat és azok gyógymódjait. A papírusz fejlett intim higiénéről és testkultúráról tanúskodik, többek között megemlíti az öblítés, füstölés, különféle kenőcsök és illatanyagok használatát. A por-, kenőcs-, vagy folyadékszerű anyagok hüvelyi alkalmazása különböző speciális eszközökkel történt. A gyulladásos eredetű hüvelyfolyásokra fokhagyma, acantus gyanta, tehénszaru és különféle növényi magvak őrleményét használták vízzel és olajjal összekeverve, amit egy kis szivacsdarabra kenve helyeztek fel a hüvelybe.

A férfiak nemi szervének tisztán tartására és a nemi betegségek elkerülésére a körülmetélést alkalmazták.

A görög-római orvosok közül Hippokratész és Galénosz is számos helyen foglalkozik a nemi betegségekkel. Megelőzésként a nőknek gyakori hüvelyöblítést a férfiaknak pedig az aktus utáni olajos tisztogatást ajánlották.

Halálos szex - a szifilisz

Az 1490-es években Európa több országát érintve súlyos járvány szedte áldozatait, amelyet szifilisznek neveztek el. A betegségről azt tudták, hogy nemi úton terjed és halállal végzôdik.

A galénoszi iskolán nevelkedett orvosok tehetetlenül álltak a szifilisz előtt, más eszközük nem lévén a járvány ellen társadalmi fellépést sürgettek, s a megoldást kizárólag a kór terjesztőinek tartott örömlányok és idegenek elkülönítésében látták.

A szifilisz járványos terjedése a későbbi korokban sem válogatott, ugyanúgy érintett koronás főket, katonákat, koldusokat, nőket és férfiakat egyaránt. I. Miksa német-római császár, VI. Sándor pápa egész családjával vagy II. Ulászló magyar király is ebben a betegségben szenvedett, illetve halt meg.

A terápia kezdetben a középkori lepra hasonlósága miatt lepraellenes szerek használatán alapult, mint például a kénes víz, violaolaj, mínium, majd a keleti tapasztalatok alapján alkalmazták a szifilisz gyógyszereként a higanyt.

Gyógynövényekkel a bujakór ellen

Mivel a szifiliszt a XV–XVI. században Amerikából származó betegségnek tartották sokan, a bujakórt is az onnan származó gyógynövényekkel kívánták gyógyítani. Az egyik ilyen gyógynövény 1508 körül került Európába Amerika déli részéről, ez volt a guaiacfa, vagy szent fa. Hatóanyagaga kesernyés ízű gyantájában volt. A bujakór elleni gyógykezelés másik fontos gyógynövény a sarsaparilla (szárcsgyökér) főzete volt. A harmadik fontos, szintén amerikai eredetű növényt, a sassafrast a XVI. század közepétől ismerték és használták Európában. A babérfélékhez tartozó növény gyökerét, fáját, kérgét egyaránt használták gyógyszerként. Hatóanyaga az illóolajban található.lues.JPG

Ezek a növények ugyan megfeleltek a bujakór méregtelenítési elvének, melyek izzadást, vizelethajtást, hasmenést okoztak, de a szifilisz terjedését e gyógyszerek sem tudták megakadályozni. Az Amerikából érkezett növényi csodaszerek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt.

A higany a megoldás?

A keleti gyógymód fontos alkotóelemét, a higanyt csak óvatosan alkalmazták, mivel a görög-római hagyományok alapján erős méregnek tartották. A higany belsőleg történő alkalmazását a törökök honosították meg Európában. I. Szulejmán tengerészetének admirálisa Barbarossza adta először a későbbiekben róla elnevezett higanyos pirulát megbetegedett katonáinak. Ez az úgynevezett Barbarossza-pirula sikeresnek bizonyult, hála az arab orvostudománynak. A gyógyszer illatanyaggal és gyümölcsliszttel összekevert, citromlével higított higanyt tartalmazott.

Vénuszi kesztyű, avagy az óvszer

A szilfilisz elleni védekezés másik fontos lehetősége az óvszer használata volt, melyről először 1564-ben olvashattunk Fallopius tollából. Könyvében leír egy 1100 emberrel végzett kísérletet, akik az óvszer használata következtében nem fertőződtek meg. Ezt a kis segédeszközt nevezték Vénusz kesztyűjének, az angolok francia levélnek, a franciák angol csuklyának.

Az általánosan használt kondom elnevezés egyesek szerint a latin condere-ből (megóvás) származik, mások szerint egy francia város lehetett a névadó. De Sade márki és Casanova nemcsak mint fogamzásgátlót használták, hanem kifejezetten a nemi fertőzés megakadályozása érdekében is.condoms.JPG

1701-ben Londonban már külön üzlet forgalmazta a kondomot. Az óvszer előállítására használták a halhólyagot, valamint a borjú vagy a juh vakbelét. Ezekbôl az anyagokból azonban csak korlátozott mennyiséget lehetett előállítani, a tömeges termelésre a gumi felfedezése adta meg a lehetőséget.

Évszázadok teltek el, míg megoldották a három nemi betegség: a lágyfekély, a kankó és a szifilisz elkülönítését. A ragadós nemi betegségek gyógyítására azonban csak a XX. század közepén találtak megoldást, amikor is Fleming 1942-ben felfedezte a penicillint.

Híres szifiliszesek

  • Munkácsy Mihály (1844–1900) fiatalon kapta el a kórt, és ebben is halt meg.
  • Bicsérdy Béla (1872–1951) természetgyógyász, életreformer, a róla elnevezett vegetarianizmus speciális formájának a bicsérdizmus gyógy- és életmódnak a népszerűsítője. 20 évesen kapta el a kórt, kigyógyította magát belőle és közel 80 éves koráig élt.
  • Semmelweis Ignác (1818–1865) az újabb vizsgálatok valószínűsítették a korábban kizárt szifiliszt, amit szinte bizonyosan boncolás közben, sebfertőzés útján kapott el. (Különösen veszélyeztetettek voltak a sebészek-szülészek, kórboncnokok, fogászok.)
  • Al Capone (1899–1947) amerikai gengszter
  • Cesare Borgia (1475–1507) Valence hercege, politikus
  • Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) francia festőmûvés
  • Giacomo Casanova (1688–1764) velencei kalandor, hivatásos csábító és író
  • Charles Baudelaire (1821–1867) francia költő
  • Guy de Maupassant (1850–1893) francia író
  • Vlagyimir Iljics Lenin (1870–1924) orosz államférfi
  • Ady Endre (1877–1919) Mihály Rozáliától kapta el a szifiliszt, bár nem ebbe halt bele. Tüdőgyulladást kapott, mert a kór legyengítette a szervezetét.

Ezeket olvasta már?

(Forrás: Gulyás Gabriella Anna, DRportal.hu)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr207275343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bbogas 2015.03.17. 14:49:59

Cesare Borgia nem Velence, hanem Valence hercege volt.

mollymook 2015.03.17. 16:54:04

1. Az Ebers tekercs mindenféle orvoslással foglalkozik, nemcsak a szifilisz orvosságaival.
ageac.org/hu/a-kutatok-beszelnek/az-ebers-papirusz/
2. Mária Teréziáról is azt tanultuk, hogy "kedves", kicsapongó, de általa istenített férjurától elkapta. Aztán, mikor "életünket és vérünket, de nem a zabunkat" ajánlották a magyar nemesek a - a csúnya "PR" fogásként, az eseményt megörökítő festmény szerint is kisbabával megjelent- királynő fogait nem láthatták: egy sem maradt neki, kendővel fedte el az arcát...nem tett neki túl jót a higany....www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1741_szeptember_11_a_rendek_felajanljak_eletuket_es_veruket_maria_terezianak/

I. Közbiztonság Szilárd 2015.03.21. 22:04:33

Ha ennyire szarul fordítasz, talán fel kéne vele hagyni.

tehénszaru? - talán tehénszarv, baromka
szárcsgyökér - szárcsagyökér, baromka
ragadós nemi betegségek - talán fertőző, baromka
festőművés, ja, te meg ökör

A helyesírás-ellenőrző az F7-tel indul.

A szifilisz gyógymódjaként pedig már 1909-ben kitalálta a Salvarsant Paul Erlich, szóval ha Ady vagy Lenin ebben szenvedett volna, meg tudták volna gyógyítani, nem kéne minden ökör mendemondának (hülyébbeknek városi legenda) felülni.

Legalább az anyanyelveden tanulj meg elfogadható szinten, mielőtt írni kezdesz, te szerencsétlen.

Egy Hun Hunniából 2015.03.21. 22:38:08

@I. Közbiztonság Szilárd: "A szifilisz gyógymódjaként pedig már 1909-ben kitalálta a Salvarsant Paul Erlich, szóval ha Ady vagy Lenin ebben szenvedett volna, meg tudták volna gyógyítani, nem kéne minden ökör mendemondának (hülyébbeknek városi legenda) felülni."

Tényleg?

A szappant is feltalálták, és gyártják évszázadok óta, a szádat mégse mosták ki vele eléggé! Pedig ráférne!

Szóval leninbácsi jóbácsi gyakorlatilag inkább egy k*rvapecér volt. Mé' nem vagyok meglepve!

I. Közbiztonság Szilárd 2015.03.21. 22:50:14

@Egy Hun Hunniából:
Ja, az óvszert is, és anyádnak is használnia kellett volna, akkor nem szart volna világra egy hozzád hasonló barmot.

alfacharlybravo 2015.03.21. 22:59:13

@I. Közbiztonság Szilárd: Hát a Salvarsan elég gázos dolog volt a wiki szerint, de jobb volt mint a higanyos kezelés.

en.wikipedia.org/wiki/Arsphenamine

karemi (törölt) 2015.03.28. 01:14:14

Lenin és Ady tényleg szifiliszesek voltak. Attól, hogy volt már Salvarsan még nem gyógyult meg mindenki. Főleg akinek már idegrendszeri károsodása is volt.
süti beállítások módosítása