Hipochonder blog

Miért hasonlítunk jobban az apánkra, mint az anyánkra?

2015. március 06. 15:12 - behrens

A legújabb kutatások szerint, noha mindkét szülőnktől ugyanannyi gént öröklünk, sokkal több apai DNS-t használunk. Ez a magyarázat arra, miért van, hogy legtöbben sokkal jobban hasonlítanak az apjukra, mint az anyjukra.

A szülőktől örökölt génmutációk határozzák meg, hogy kik vagyunk – és annak ismerete, hogy kitől mit örököltünk igencsak fontos bizonyos betegségek (pl. rák, szívbetegség, diabétesz) kialakulása és kezelése esetén.

Ha például egy betegségre való hajlamot az anyukánktól örököltünk, az jelentheti azt, hogy nem fog olyan erősen érvényesülni, mintha azt az édesapánktól örököltük volna.apa.JPG

Az ezzel kapcsolatos tanulmány vezetője, Fernando Pardo-Manuel de Villena az Észak-Karolinai Orvosi Egyetem munkatársának elmondása szerint kutatásuk az első, mely bizonyítja, hogy genetikailag jobban hasonlítunk az apánkra, mint az anyánkra. A kutatás eredménye új megvilágításba helyezi az eddigi genetikai ismereteinket.

Azt tudjuk, hogy 95 gén van, melyre kihat a szülői eredet. Ezek fontos szerepet játszanak a betegségek kialakulásában, attól függően, hogy a génmutációt az apától vagy az anyától örököltük. Mindemellett most fedezték fel, hogy több ezer más olyan gén is van, melyekre hatással van a szülői származás.

A leggyakoribb örökletes betegségek a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, a skizofrénia, az elhízás és a rák.

A kutatáshoz három különböző egértípust használtak, különböző génálománnyal. Ezeket az egereket úgy tenyésztették, hogy 9 különböző típusú utódot hozzanak létre, melyek mindegyike egy újabb generáció apjaként vagy anyjaként lett felhasználva. Az utódok felnőtté válása után a kutatók négy különböző szövetből vizsgálták a génjeik expresszióját, majd számszerűsítették, hogy mennyi genetikai információt örököltek az anyától és mennyit az apától.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az utódok sokkal inkább használják az apai géneket, mint az anyait. Ez azt jelenti, hogy teljesen más következményei vannak bizonyos géneknek, attól függően, hogy az anyánktól vagy az apánktól örököltük azt. A kutatás eredményeit a Nature Genetics című szaklapban jelentették meg.

Ezeket olvasta már?

(dailymail)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr1007245627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.07. 07:36:43

Mert a spermában van a fontosabb örökítő anyag, míg a petesejt csak burok.

Netuddki. 2015.03.07. 09:44:01

@maxval bircaman szerkesztő: Buzi birka! Hozzá akartam szólni, de a baromságod kiverte (hehe) nálam a biztosítékot. Dögöjj meg te álát!

2015.03.07. 11:52:44

Ez a cikk azért jó, mert kiderül belőle, hogyan üthetsz az apádra anélkül, hogy családon belüli erőszak elkövetője légy (de az ANYÁDRA NEM, ahogy egy hírhedt női énekes is eldalolja: "De téged NEM!!!)

2015.03.07. 12:37:14

@maxval bircaman szerkesztő: Ez provokáció, vagy valóban így hiszed?:)

[megmondoember] 2015.03.07. 14:19:01

"Miért hasonlítunk jobban az apánkra, mint az anyánkra? "
Azért, mert a férfiak esetében sokkal nagyobb hatásfokkal működik a természetes szelekció, mint a nők esetében. A nőket nem küldjük háborúba, megengedjük számukra, hogy ruhákkal, sminkkel, ékszerekkel, hajviselettel elfedjék genetikai hibáikat. És a férfiak egyébként sem válogatnak annyira szigorúan közöttük, mint a nők a férfiak között.

Így a nők genetikai állomány alapján nem szelektálódnak olyan erősen, mint a férfiak. Sőt, gyakorlatilag egyáltalán nem szelektálódnak - leszámítva az életképességüket és/vagy a szaporodóképességüket közvetlenül befolyásoló genetikai jellemzőket leszámítva.

Ilyen körülmények között pedig az a populáció és az a génvonal lesz evolúciós szempontból előnyben: az fejlődik gyorsabban, illetve abban nem terjednek el a degeneratív genetikai elváltozások, amik a férfiak örökítőanyagát nagyobb előnyben részesítik, mint a nőkét.

Ez a magyarázata a fenti jelenségnek.

Jottó 2015.03.07. 19:50:45

Én se anyámra se apámra nem hasonlítok. Az öcsém viszont tiszta anyu. 7 unokatesóm van, mindenki a női ágra hasonlít. A férjem tiszta anyja. Valószínűleg mind genetikai hibásak vagyunk.

verkli 2015.03.07. 22:20:21

@[megmondoember]:

A kutatást egereken végezték. Elméleted alapján a nőstény egerek ékszerekkel és sminkkel fedik el a hibáikat. Így születnek a nagy eszmék, meg a Macskafogó.

igazi hős 2015.03.07. 22:27:10

@dr kotász: Nyugi, ő valóban ennyire hülye.

2015.03.08. 10:19:16

@igazi hős: Igen, némileg ismerős a kórtörténet. Viszont ez, hogy a kora középkorban elterjedt tévhittel alázza a női nemet... :) Kíváncsi lennék mit lépne egy olyan poszt esetében, ami az égitestek alakját tárgyalná. A föld csakazé is lapos?:))

[megmondoember] 2015.03.08. 11:29:05

@verkli: Látom, a szövegértés, a genetika és a logika nem az erősségeid. Ezért magyarázzuk most el neked kicsit szájbarágósabban is, hogy te is megértsd: nem az a lényeg, hogy egér, ember vagy kutya, hanem az, hogy hogyan alakul egymáshoz képest az egyes nemeken lévő szelekciós nyomás. Mert utóbbi határozza meg azt, hogy melyik szülő genetikai állományának érdemes nagyobb arányban érvényesülnie az öröklődésben - mindegyik és bármelyik fajban.

Az, hogy a szóban forgó genetikai nyomás hogyan fejeződik ki, fajonként eltérő lehet. Az egér nyilván nem sminkeli magát - de ettől még az egér esetében is igaz, hogy a hímek versengenek a nőstényekért, és nem viszont. Ezért a szóban forgó nyomás embereknél és az egereknél is a nőstényeknél lesz kisebb és a hímeken nagyobb. A tanulmány csak megerősítette az egyébként magától értetődőt.

Ha ez neked túl magas, akkor javaslom nézd továbbra is a Macskafogót! Az talán nem lesz az. Mindenesetre ne beszélj bele a nagyok dolgába, amihez nyilvánvalóan lövésed sincs!
süti beállítások módosítása