Hipochonder blog

Híres dadogók

2015. február 18. 11:19 - behrens

A legtöbb dadogó ember általában megpróbál észrevétlen maradni, félve attól, hogy beszédhibájukat mások is észreveszik, idegesnek vagy butának tartják őket. A dadogók a szívük mélyén arra vágynak, hogy ők is megmutathassák képességeiket, ám sokszor úgy érezhetik, hogy beszédhibájuk ezt lehetetlenné teszi.

Akadnak azonban olyan dadogók, akik egészen máshogy tekintenek a problémára, sőt beszédhibájukat előnnyé tudták változtatni. A következő 10 híres dadogó, sikeresen vette kezébe sorsa irányítását, és a többi beszédhibás ember számára mai napig inspirációt nyújtanak.

James Earl Jones

James Earl Jones amerikai színész, akit leginkább a Star Wars filmek Darth Vader vagy az Oroszlánkirály Mufasa nevű figurájának hangjaként ismerhetünk, 5 évesen annyira dadogott, hogy egyáltalán nem mert hangosan megszólalni. 20110216-james-earl-jones-600x339.jpg

Később, amikor a michigani Brethren-be költözött, egyik általános iskolai tanára segített neki a dadogás enyhítésében, ennek ellenére, önkéntes némasága egészen középiskolás koráig tartott. A mai napig hálás Donald Crouch-nak, középiskolai tanárának, aki felfedezte a költői vénáját, mellyel sikerült kiszabadulnia kínzó, néma világából. Tanára kérésére az osztály előtt minden nap felolvasott egy-egy verset, így lassanként a gyötrő szorongás is elillant gondolataiból.

Egy interjúban ezt nyilatkozta:

"Igen, dadogtam…, még beszélni sem tudtam. Elsős koromtól egészen középiskolás koromig a némaságba menekültem.”

Bruce Willis

A híres színész szülei 1972-ben váltak el és a család széthullása annyira megviselte a kamaszkorú Willist, hogy dadogni kezdett. A középiskolában emiatt sokszor csúfolták, osztálytársai még a Buck-Buck gúnynevet is ráragasztották. A fiatal Willis azonban rájött, hogy a színpadi szereplés kitűnő módja az önkifejezésnek, és még dadogásán is segít. Iskolai színdarabokban kezdett játszani, és végül oly népszerűvé vált, hogy még a diákönkormányzat elnökévé is megválasztották. Kitartását és küzdelmét siker koronázta, hiszen az egykor dadogós kamasz nevét ma már Hollywood legnagyobb csillagai közt emlegetik.bw600_1.jpg

Somerset Maugham

Miután szüleit korán elvesztette, az ifjú Somerset nagybátyja, a falusi lelkész,Henry MacDonald Maugham gyámsága alá került. A nagybácsi azonban hideg és kegyetlen természetű ember volt. Akkor kezdett dadogni , amikor a Canterbury-i King's School bentlakásos iskola diákja lett, és ez a probléma élete végéig elkísérte, így lehetetlenné vált számára az egyházi pálya, hiszen egy dadogó lelkész nevetségessé tette volna a családot.sommerset.jpg

Mivel dadogása miatt gyakran pellengére állították, védekezésül tökéletesítette azon képességét, hogy becsmérlő megjegyzéseket tegyen azokra, akiktől sérelmeket szenvedett. Ez a mesteri gúnyolódás későbbi munkáiban is megfigyelhető. Lelkész ugyan nem vált belőle, de még a súlyos dadogás sem tudta megakadályozni abban, hogy korának legnagyobb írói közé emelkedjen, sőt végül az 1930-as évek egyik legjobban fizetett írója lett.

Lewis Carroll

Lewis Carroll angol író-költő, testvéreihez hasonlóan dadogott. Beszédhibája egész életében gyötrelmet okozott számára, ám ennek ellenére mindig készen állt arra, hogy tehetségével a közösség javát szolgálja.lewis-carroll.jpg

Caroll idejében az éneklés és szavalás még elvárt társasági képességek voltak, és az ifjú Carroll kitűnő szórakoztatónak bizonyult, mert jól énekelt és nem riadt meg a közönségtől sem. Sőt, buzgósága és lelkesedése itt nem ért véget, hiszen az Aliz Csodaországban címmel papírra vetette a gyermekirodalom egyik legnagyobb klasszikusának tartott művét.

Scatman John

A szintén dadogással küzdő John szívesen nyilatkozta, hogy a zene számára nem más, mint: "eszköz, melynek segítségével a legnagyobb problémámat a legnagyobb előnyömmé változtattam". John Paul Larkin, akit leginkább Scatman John-ként ismerünk, amerikai jazz zenész és költő, megalkotta a "scat" éneklés és a dance zene fúzióját, melynek legismertebb példája 1994-es "Scatman" című slágere. Nagyon súlyos dadogástól szenvedett, ami gyötrelmessé tette gyermekéveit. 12 évesen kezdett zongorázni, és a zenetanulás közben rájött, hogy a művészi kifejezésmód kompenzálhatja beszédhibáját.scatmans_001.jpg

Egy 1996-os interjújában így nyilatkozott:

"a zongora beszélt helyettem… a hangszer mögé bújtam, mert féltem megszólalni."

A félénk zenész végül több millió lemezt adott el világszerte, Japánban és Németországban az EchoAwards a „Legjobb Új Művész” címet is neki ítélte.

Sir Anthony Hopkins

"Teljesen magányos voltam, de nem jókedvemből. Egyszerűn nem tudtam, hogy mi a francot mondjak az embereknek. Szégyenlős voltam. Dadogtam, selypítettem, hebegtem-habogtam."

anthony-hopkins-composer-1323441714-hero-wide-0.jpgHopkins ráadásul diszlexiás is volt, iskolaévei ezért meglehetősen eredménytelenül teltek, így a tanulás helyett inkább a művészetek segítségével próbálta megvalósítani önmagát. Tizenöt éves volt, amikor Richard Burton hatására és bátorítására döntött úgy, hogy színész lesz, és napjainkra az egyik legnagyobb filmes legendává vált. Dr. Hannibal Lecter-ként nyújtott 1992-es alakításával még egy Oscar-díjat is bezsebelhetett.

Claudius Cézár

Claudius az elbeszélések alapján gyermekkorában fogyatékkal küzdött, ami miatt családja még a nyilvános közhivatal gyakorlástól is elzárta, egészen addig, míg unokaöccsével Caligulával együtt konzuli rangra nem lépett. Dadogott és beszéde zavaros volt, ráadásul ezen tünetek düh vagy stressz hatására rosszabbodtak, ennek ellenére jó ügyintézőnek bizonyult, és végül a Római Birodalom negyedik uralkodója vált belőle. Uralkodása időszámításunk szerint 41. január 24-től haláláig, időszámításunk szerint 54-ig tartott.

Winston Churchill

Bár a Churchill-központ határozottan cáfolja, hogy Churchill dadogott volna, rengeteg 1920 és 1940 közötti, különböző szerzőktől származó nyomtatott kiadvány említi, hogy az államférfi bizony dadogott. Churchill erről úgy nyilatkozott, hogy akad némi nehézsége a beszéd terén, ám ezt a hiányosságát folyamatosan igyekszik leküzdeni.winston_churchill.jpg

Churchill jellemének szilárdságát egyebek közt az is bizonyítja, hogy beszédhibája ellenére minden idők egyik legnagyobb szónokává vált. Churchill beszédei a háborús időkben hatalmas inspirációt jelentettek az angolok számára. Az Amerikai Dadogás Alapítvány Churchill fényképét honlapjának főoldalán szerepelteti, a sikeres dadogók illusztris példájaként.

Mózes

A Talmud tolmácsolásában úgy olvashatjuk a Biblia verseit, hogy Mózes dadogott, és izzó széndarabokat helyezett a szájába, hogy beszéde „lassúbb és tétovább” legyen.(Exodus 4, v.10.) A Korán szerint Mózes még Isten segítségét is kérte, hogy megszabadulhasson beszédhibájától (SuraTa Ha 20:25.). Mózes zűrzavaros korszakban élt, amikor nem volt könnyű feladat a tömegek élére állni és vezetőnek lenni, főként egy beszédhibás embernek. Ám briliáns és hatékony szónoki képességeinek köszönhetően Mózes végül igazán inspiratív vezetővé vált.mozes_csoda.jpg

Démoszthenész

Az ókori Athén prominens államférfija és szónoka, Démoszthenész, gyermekkorában beszédhibákkal küzdött, kiejtése artikulálatlan volt és dadogott. Plutarkhosz szerint, amikor Démoszthenész először az emberek elé állt, kinevették különös és faragatlan stílusáért, melyet

"elnehezítettek a hosszú mondatok, megkínoztak a formális érvelések és a megcáfolhatatlan túlzások".

Amikor első alkalommal csüggedten hagyta el az athéni eklézsiát, egy Eunomos nevű öregember avval vigasztalta és bátorította, hogy előadásmódja Periklész stílusához hasonlatos.

Örökös riválisa, Aeschines viszont heccelte, és beszédeiben a "Batalus" gúnynéven emlegette - az ókori Athénban így nevezték a dadogókat. Démoszthenész beszédhibái ellen keményen küzdött: kavicsokat tartott a szájában, futás közben verseket szavalt és a tengerparton hangjával próbálta legyőzni a hullámok morajlását.

A bizánci Arisztophanész és a szamoszi Arisztarkhosz nevével fémjelzett Alexandriai Kánon Démoszthenész-t a 10 legnagyobb attikai szónok egyikének tartotta. Longinus szerint Démoszthenész

"tökéletesítette a terjengősséget, az élő szenvedélyt, a bőséget, aktualitást és sebességet beszédeinek hangnemében".

Cicero "a tökéletes szónok"-nak nevezte, akiből egyszerűen semmi nem hiányzik. Quintilianus úgy hivatkozott rá, mint „a szónoklás etalonja”("lexorandi") és azt állította róla, hogy „egyedülálló az összes szónok között” ("interomnesunusexcellat").

A dadogásról

A beszédzavarok egyik leggyakrabban jelentkező formája a dadogás, melyre jellemző egyes hangok, szótagok, szavak akaratlan ismételgetése, hangok elnyújtott ejtése, illetve a beszéd folyamatosságának váratlan megszakadása. Ezek a problémák nem jelentkeznek éneklés, versmondás, suttogás, mondatok ismétlése közben, valamint olyan helyzetekben, amikor állathoz, gyerekhez beszél az illető. A dadogás kialakulásáról, kezelési lehetőségeiről mindent megtudhat a WEBBetegen.

Ezeket olvasta már?

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr917185165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyallampolgar 2015.02.18. 22:00:02

Őze Lajos. Aki számomra többet adott művészetével mint a fenti listán akárki.

Zsíros Bödön 2015.02.18. 22:14:41

@Egyallampolgar: baszom szájba azt az elitista, mindenkinél magasabbrendűnek tűnni akaró, kockássálas, szövetkabátos, szipkával cigizős, kávéházas kurva anyádat.

Terézágyú 2015.02.19. 08:06:42

Bocsesz, de rengeteg hiba van ebben a cikkben: helyesírási, stilisztikai, félrefordítási:

"Amikor első alkalommal csüggedten hagyta el az athéni eklézsiát"

Az eklézsia magyarul egyházközséget jelent. Démoszthenész, és kollégája Aiszkhinész (akit így irunk, és nem Aeschines-nek, ha már Démoszthenész is így íratik, és nem Demosthenesnek) az ekklésziában szónokolt, ami nem más mint a népgyűlés.
stb.

Arcade Macho 2015.02.19. 09:12:16

http://hu.wikipedia.org/wiki/Claudius_római_császár

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.19. 09:13:13

és mekkora, hogy a die hard 3ban willis piszkálja az ellenfelet, hogy dadog. :D
süti beállítások módosítása