Hipochonder blog

Mi a baja Barack Obamának?

2014. december 08. 10:25 - behrens

A torokfájásra panaszkodó amerikai elnök december 6-án alapos orvosi, egyebek között egy száloptikai és egy CT-vizsgálaton esett át. Ronny Jackson, a haditengerészet kapitánya, az elnök személyes orvosa szerint Obama reflux elleni kezelést kap gyomorsava csökkentése céljából.

Az elnök 28 percet töltött a bethesdai Walter Reed Országos Katonai Egészségügyi Központban. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint a vizsgálatot nem altatásban végezték, ezért nem volt arra szükség, hogy Obama a hatalom gyakorlását ideiglenesen átadja Joe Biden alelnöknek. Biden ennek ellenére felkészült a feladatra. Jackson kapitány az elnökön májusban elvégzett általános felülvizsgálat után "kitűnőnek" ítélte meg az Obama egészségi állapotát - írja az MTI.barack640.jpg

Mi a reflux?

A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) betegség tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.

Savas reflux időnként egészséges emberekben is jelentkezhet, ám egészséges egyénben jól működnek a savas vegyhatást közömbösítő, védő mechanizmusok. Ilyen védőfunkciót jelent a nyelőcső féregszerű (perisztaltikus) mozgása, amely a visszaáramlott savas gyomortartalom szinte teljes mennyiségét képes rövid idő alatt visszaterelni a gyomorba. Védőszerepet tölt be a nyál is, amely fokozatosan semlegesíti a savas vegyhatást, illetve védi a nyálkahártyát a mirigyek által termelt lúgos vegyhatású nyák is, amely a nyelőcső belső felszínét borítja.

Ha ezek a védő tényezők nem működnek megfelelően és a savas reflux hetente többször is jelentkezik, akkor a maró sav károsítja a nyelőcső kevésbé ellenálló belső felszínét. Az így kialakuló állapotot nevezzük gastroesophagealis reflux betegségnek, azaz angol nevének rövidítése alapján GERD-nek.

Mi az oka a reflux kialakulásának?

Normális működés esetén a szájüregben falattá formált táplálék a nyelőcsövön keresztül egy záróizom - a gyomorszáj (cardia) - megnyílása után a gyomorba kerül. Az izomgyűrű alaphelyzetben zárva van, csak a lenyelt étel átengedése idejére nyílik meg, majd utána rögtön újra bezárul, ezzel akadályozva meg a gyomor savas tartalmának visszaáramlását a nyelőcsőbe. (A reflux kialakulásának okairól itt olvashat.)539x339xreflux1_jpg_pagespeed_ic_otqf6btgolz8agj578qc.jpg

Milyen tünetek utalnak refluxra?

A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.

A gyomorégés a szegycsont mögött keletkezik, és az érzés a mellkas, illetve nyak felé sugárzik. Leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után egy órán belül lép fel, és akár 1-2 óráig is eltarthat. Az étkezés, a fekvő testhelyzet vagy az előrehajlás fokozhatja a tüneteket.

A gyomorégés mellett gyakran egyéb panaszok is jelentkeznek. Ilyen lehet a torokban jelentkező maró érzés vagy a savanyú íz a szájban. Néha horkolást, nyelvégést, fokozott nyálképződést okoz a betegség, illetve sok refluxos beteg panaszkodik böfögésre, csuklásra, émelygésre, hányingerre is, mások számára pedig a korai teltségérzés és a hasi puffadás jelent gondot - írja a WEBBeteg.

Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak.

Az alkati adottságon kívül bizonyos élelmiszerek is nagyban befolyásolják a záróizom működését. A nagy volumenű, zsírdús ételek, a koffein, a csokoládé, a túlfűszerezett, a túl erős-savanyú vagy akár a mentolos ételek és ételféleségek elernyesztik ezt a záróizmot, és elősegítik a betegség kialakulását.

Az élelmiszereken túl bizonyos gyógyszerek is csökkentik a záróizom tónusát, mint például az asztmaellenes szerek, bizonyos szívgyógyszerek, vagy a nyugtatók. Közismert az is, hogy a stressz állapot is fokozhatja a betegség tüneteit. (Tudjon meg többet a hajlamosító tényezőkről a WEBBetegen.)

A reflux kezelési lehetőségei

A reflux-betegség terápiájának a célja, hogy a tünetek megszűnjenek, a gyulladás eltűnjön, és ne alakuljanak ki szövődmények. Mindez a tartós gyógyulás érdekében hosszú távú kezelést igényel.

Az úgynevezett savlekötők - mint arra a nevük is utal - lekötik, semlegesítik a gyomorsavat, ezáltal enyhítik a reflux (GERD) tüneteit. Ezek a vény nélkül kapható gyógyszerek önmagukban nem gyógyítják meg a gyomorsav által megrongált begyulladt nyelőcsövet, ezért elsősorban az alkalmanként előforduló gyomorégés esetén használatosak. Egyes savlekötők túlzott használata mellékhatásokkal is járhat - általában hasmenést vagy székrekedést okoznak.

Ha a panaszok miatt idejében fordulunk orvoshoz, akkor a reflux betegség bizonyos gyógyszercsoportok segítségével meggyógyítható. Ha azonban a betegség előrehaladott állapotban van, és a gyógyszeres kezelés nem jár sikerrel, akkor sebészi beavatkozás válhat szükségessé. Műtétet indokolhat például vérzés vagy a nyelőcső szűkülete. Az operáció célja a szövődmény megszüntetése, illetve a nyelőcső záróizom funkciójának visszaállítása.

Minden a refluxról

Reflux, nyombélfekély, a reflux tünetei, savcsökkentők, diagnosztika, gyomorfekély,szövődmények, az élet reflux-szal, a reflux kezelése, rizikófaktorok, terhesség és reflux - minden, amit a refluxról és a gyomorfekélyről tudni érdemes, a WEBBetegen megtalálja.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr96966423

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Obama két kamasz lánya túltolta a ribancjelmezt a hivatalos protokoll-eseményen 2014.12.08. 18:22:50

Kilógott a csunyája a két kiskorúnak a szoknya alól a Fehér Házban tartott Hálaadás-napi ünnepségen. Bocsánatot kérnie mégis a ribancfelvonulást csípős stílusban véleményező republikánus szóvivőnek kellett. Pedig nem is ő, hanem a két csitri pózolt úgy...

Trackback: Ezt üzeni Andre Goodfriend a magyaroknak 2014.12.08. 18:20:49

Diplomáciai mentessége mögé bújva hazudozik, rágalmaz és mutogatja felfelé tartott középső ujját kifelé az USA budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Kapjátok be, csicskák! A törvényeiteket meg feldughatjátok a s*ggetekbe a Bécsi Egyezménnyel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.08. 18:34:30

A CT minek kellett?

A gyomortükrözés nem volt elég?

A nagyeszű világ ura nem érte fel ésszel, hogy vegyen magának savlekötőt, oszt ha mingyá megszűnnek a panaszai, akkor refluxos? Rohant azonnal sugaraztatni magát a CT-re?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.12.08. 18:39:53

"Az úgynevezett savlekötők - mint arra a nevük is utal - lekötik, semlegesítik a gyomorsavat, ezáltal enyhítik a reflux (GERD) tüneteit. Ezek a vény nélkül kapható gyógyszerek önmagukban nem gyógyítják meg a gyomorsav által megrongált begyulladt nyelőcsövet, ezért elsősorban az alkalmanként előforduló gyomorégés esetén használatosak."

Alacsony hatóanyagtartalmú protonpumpa-gátlót is adnak ki recept nélkül, ami a gyomorsav túlzott termelődését, azzal a nyelőcső irritációját csökkenti. A magasabb hatóanyagtartalmú viszont vényköteles.
süti beállítások módosítása