Hipochonder blog

A legőrültebb másnaposság elleni praktikák

2014. december 29. 14:12 - behrens

Közeleg az év vége, jöjjön az ilyenkor szokásos másnaposságról szóló poszt. Tippek Németországtól Mongóliáig. A poszt szerzője szerint a buli ivászat közbeni folyamatos és bőséges vízfogyasztással mérséklődnek a másnaposság tünetei.

Az ókori Róma

Az ókori rómaiak imádták a masszív, italozással teli orgiákat. Ám a” kutyaharapást szőrivel” módszer helyett idősebb Plinius az olajban sült kanárit ajánlotta. Bár a vita a mai napig zajlik arról, hogy a madarat lefejezték és megnyúzták az étkezés előtt vagy egészben, „szőröstül-bőröstül” ették meg, egy dologban mindenki egyet ért: azok a ropogós csontocskák igazi ínyenc falatok lehettek.roma640.jpg

Namíbia

Egy görbe éjszaka után a namíbiaiak bivalytejet isznak. Ennek különlegessége, hogy ami hiányzik belőle, az a bivalytej. Ez az ital nem más, mint tejszín (tehéntejből), sötét rum illetve fűszeres rum, likőr és zsíros tej. Bár az összetevők hallatán úgy vélheti az ember, hogy ebből a mixből egyetlen pohár is elég a rosszulléthez, az alkohollal teli gyomornak a tejtermékkel és cukorral teli ital megkönnyebbülést hoz.

Puerto Rico

Puerto Ricóban a kicsapongás előestéjén fognak egy citromot vagy lime-ot, majd azzal bedörzsölik annak a karjuknak a hónalját, mellyel majd inni fognak. Ez a kis szertartás szerintük megelőzi a kiszáradást. Bár a szokás ismert gyógymódként van elkönyvelve, a legtöbb helybéli - a saját elmondása szerint - sosem próbálta ki. Jobb csak helyi legendaként kezelni, amiből arra következtethetünk, hogy csak vicc az egész, amit valaki csak azért talált ki, hogy megnézze, az idióta barátja elhiszi-e. Vagy talán csak büdös volt az illető, és azt akarták, hogy jó illata legyen a közös esti ivászat előtt.

Japán

Túl sok szaké után a japánok általában umeboshi-t esznek, ami nem más, mint sós, savanyított, szárított ume. Ez hasonló a szilvához vagy sárgabarackhoz, viszont érdekessége, hogy, egészen torokégetően savanyú. Vannak, akik zöld teába mártják fogyasztás előtt, ezzel enyhítve a koncentráltságát, ám ettől függetlenül még mindig hihetetlenül savanyú: az enyhébbnek számító szárítatlan verziót is nehéz lenyelni.ume640.jpg

Ennek hátterében az áll, hogy a só a szilvában valóban segít visszanyerni az elvesztett ásványi sókat. De valami savanyút küldeni az így is savakkal teli, háborgó gyomorba? Bizarr.

Németország

Kínozza a macskajaj? Csillapítsa rosszullétét a németek másnaposság elleni reggelijével! Egy tál nyers ecetes hering, hagyma és ecetes uborkaköret üres gyomorra - ezt nevezik a németek a „macskák bánatának”.dscf0005.jpg

Kanada

A kanadaiak az utolsó kör után maguk elé vesznek egy tányér sajttal megkoronázott hasábburgonyát, amit egy kis szósszal és kevés frissen őrölt borssal bolondítanak meg.sajt640.jpg

Szicília

Három szó: szárított, bika, pénisz. Bizarr, de régen a szicíliaiak a jó öreg bika szárított tökéhez fordultak másnaposan. Azt gondolták, hogy ez majd helyreállítja az elvesztett férfiasságot.

Haiti

Egyes haiti voodoo-hívők a másnapossággal „legjobb védekezés a támadás” alapon szállnak szembe: 13 darab fekete végű gombostűt szúrnak annak az üvegnek a dugójába, amelyiktől rosszul lettek.

Ókori Görögország

Az ókori görögöknek a bárány tüdőből illetve két darab bagolytojásból álló, a másnaposság kezelésére szolgáló különleges reggelivel.sikerült felülmúlniuk kanári evő kortársaikat. A bagolytojás még érthető: hiszen a tojás az tojás. Ám a tüdő nehezen emészthető, így jogos a kérdés, hogy mit kereshet egy amúgy is háborgó gyomorban?

Írország

Az ír legenda szerint, a legjobb a másnapossággal való megküzdésre az, ha nyakig betemetjük magunkat nyirkos folyami homokkal. Írországot a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük meleg országnak, tehát a folyóból nyert homok eléggé hideg - valószínűleg a hatás egy hideg zuhannyal is elérhető. Tutira felébreszt, és gyorsítja a véráramlást is a testben, de nincs semmilyen orvosi bizonyíték arra, hogy mindez gyógyítja a fejfájást és a hányingert.

Vietnám

Vietnámban másnap sokan rinocérosz agyart őrölnek, ezt az őrleményt forró vízzel keverik és megisszák. Szerintük ettől elmúlik a másnaposság, az allergia vagy a rák. Ennek következtében nagyon sok rinocéroszt vadásznak le csak az agyarukért.orrsz640.jpg

Egyesült Államok

Nyers tojás – A préri-osztriga névre hallgató gyógyír nyugaton őshonos. Sokféleképp készítik, de az állandó összetevők közé tartozik például a Worcester szósz, valamilyen csípős szósz, só, bors illetve egy egész nyers tojás. Opcionális adalékként pedig következők mehetnek bele: egy kupica vodka, ketchup, ecet, illetve paradicsomlé.

Izzadság nyalogatás - Néhány ősi amerikai kultúra szerint el kell menni futni egyet, hogy jól megizzadjunk, majd le kell nyalni az izzadságot a kezekről, és alaposan gargalizálni vele. Bár a testmozgás jó mód arra, hogy az izzadással a toxinok kiürüljenek a szervezetből, de lenyalni?

Másnaposok mennyországa - Las Vegasban van egy különleges reggeli busz, amit a másnaposok mennyországaként (Hangover Heaven) is emlegetnek. Aki felszáll a fedélzetre, azt a személyzet azonnal különböző italokkal, vitaminokkal és egyéb, a ”túlélést” segítő kiegészítőkkel kínál, amik segítenek a túlélésben. Vegast sok mindenért el lehet ítélni, de a másnaposok mennyországa biztos nem tartozik eme dolgok közé.

Nyúl tea – Annak idején, a vadnyugaton a cowboyok a nyulak egy bizonyos részéből készült teára esküdtek másnaposság ellen: ez nem más, mint tea nyúlürülékből. Ha kipróbálná, csak fogja a nyúlbogyókat, áztassa forró vízbe, és már ihatja is…

Mongólia

A gyomorforgató, másnaposság elleni praktikák győztese minden kétséget kizáróan Mongólia. Egy hosszú átvedelt éjszaka után a mongolok egy igazi ínyenc koktéllal rázzák fel magukat, ami paradicsomléből és savanyított, ecetes bárány szemgolyóból áll. Ecetes. Bárány. Szemgolyó. Kettő is. Ráadásul paradicsomlével összekeverve. Nincs mit hozzáfűzni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr867019179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teshow 2014.12.30. 11:34:53

Jól írja a postoló a felvezetőben: a másnaposság egyetlen ellenszere a VÍZ! Sok-sok víz, és ha már beköszöntött, akkor lehet gyógyvíz is. Mira, Hunyadi, "büdös" Parádi - ki mit bír (szerintem az utóbbi a legjobb)!
Nehezen hihető, de ha a gyomor háborog, jó lehet a csípős leves, de vigyázat, csak IGAZI paprika (zöld vagy chili) lehet benne, NO erőspista és konzervipari társai, és TILOS a bors, annak ugyanis más a hatóanyaga (nem kapszaicin) és iszonyatos méreg a gyomornak!

¿Qué tapas hay? 2014.12.30. 20:53:56

A vietnámi diétával kapcsolatosan csak az az érdekes, hogy Vietnamban az orrszarvúk a kétezres évek végére kihaltak. És egy kicsit másképp néztek ki (csak egy szarvuk volt), mint a képen látható fehér orrszarvúak (amelyek ek. Dél-afrikában élnek).

Sword 2014.12.30. 22:36:38

Igazából, ha lenne ellenszere a másnaposságnak, akkor sokkal több alkoholista lenne :)
Bár az elméletemnek némileg ellentmond, hogy állítólag a kor előrehaladtával egyre enyhébbek a másnaposság tünetei.
Az én receptem ennyi: ivás előtt kaja (lehetőleg valami zsírosabb), csak egyféle ital, közben rengeteg alkoholmentes kísérő, italozás végén kaja és rengeteg víz, esetleg egy szem fájdalomcsillapító, ami még véletlenül sem paracetamol tartalmú. Igaz én különösen nehéz eset vagyok, mert egy 1-2 pohár rövidet megiszok sör, vagy bor mellé és a következő nap kis és nagy Vuk estig. :)
süti beállítások módosítása