Hipochonder blog

Üdítőital fogyasztása fokozza a hasnyálmirigyrák kockázatát?

2015. január 14. 13:46 - behrens

Azoknál, akik hetente kettőnél több alkalommal fogyasztanak szénsavas üdítőitalt, közel megduplázódik a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztanak szénsavas üdítőitalokat - olvasható az Amerikai Rákkutató Társaság (American Association for Cancer Research) A rák epidemiológiája, biomarkerei és prevenciója (Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention) című szakmai folyóiratának egyik beszámolójában.

A hasnyálmirigyrák továbbra is az egyik legmagasabb halálozási aránnyal járó rákos megbetegedés. A diagnózist 5 évvel túlélők aránya mindössze 5%.

Hasnyálmirigy-daganat

A hasnyálmirigyrák előfordulása az elmúlt évtizedekben gyakoribbá vált a fejlett nyugati országokban, a vastagbélrák és a gyomorrák után az emésztőrendszer harmadik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganata. A hasnyálmirigyrák 40 évesnél fiatalabbakban igen ritka, 50 évesnél idősebb korban az életkorral párhuzamosan gyakoribbá válik, leginkább 65 és 80 éves kor között fordul elő és gyakrabban alakul ki férfiakban. A hasnyálmirigyrákról mindent megtudhat a WEBBetegen.

A tanulmány vezető szerzői, Mark Pereira, a Minnesota Egyetem Közegészségügyi Iskolájának (School of Public Health at the University of Minnesota,) kutatója és Noel Mueller elmondták, hogy a rendszeresen cukros, szénsavas üdítőitalokat fogyasztók viselkedésprofilja egészségügyi szempontból általában rosszabbnak mondható, azonban lehetséges, hogy az említett üdítőitalok sajátságos hatást gyakorolnak a hasnyálmirigyrákra.

„Az üdítőitalokban lévő nagy mennyiségű cukor növelheti az szervezet inzulin szintjét, ami véleményünk szerint hozzájárul a hasnyálmirigyrák sejtek proliferációjához.”

– mondta Pereira.

A jelenlegi tanulmányhoz a kutatók a Singapore Chinese Health Study (Szingapúr Kínai Tanulmány) 60 524 férfi és női résztvevőjét figyelték meg 14 éven át. Ez idő alatt 140 hasnyálmirigyrákos eset fordult elő. Azoknál, akik hetente két alkalomnál gyakrabban fogyasztottak üdítőitalokat (átlagosan hetente ötször), 87%-al növekedett a hasnyálmirigyrák kockázata az üdítőital nem fogyasztókhoz képest.drink.jpg

A gyümölcslevek fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kockázata között nem tapasztaltak összefüggést. Pereira szerint a szingapúri eredmények valószínűleg az Egyesült Államokban is érvényesek.

„Szingapúr jóléti ország, kitűnő egészségügyi ellátással. Lakóinak kedvenc időtöltése az evés és a vásárlás, tehát az eredmények más jóléti társadalmakra is alkalmazhatók.”

– állítja Pereira.

Susan Mayne, Ph.D., a Yale Rákkutatási Központjának (Yale Cancer Center) társigazgatója és a Yale Közegészségügyi Iskola (Yale School of Public Health) epidemiológus professzora szerint a tanulmánynak vannak bizonyos korlátai, melyeket minden értelmezés során figyelembe kell venni.

„Bár a tanulmány megállapított egy kockázatot, tisztázatlan, hogy ez okozati összefüggés-e vagy sem. Az üdítőital fogyasztás ugyanis Szingapúrban számos egyéb egészségügyi szempontból nem kívánt magatartásformával társul, mint a dohányzás vagy a vörös húsok fogyasztása, melyeket nem tudtunk pontosan kontrollálni.”

– mondta Mayne, A Rák Epidemiológiája, Biomarkerei és Prevenciója (Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention) című folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.

Ennek ellenére Pereira szerint az eredmények biológiailag kézenfekvők, érvényesnek bizonyultak a nem dohányzóknál is, hasonlóan alakultak más étrendi szokások figyelembe vételével, és egybehangzóak a kaukázusi populációnál megfigyelt eredményekkel.

A következtetés azonban számos hiányosságtól szenved: Először, túlságosan kevés volt a detektált esetek száma (140), ami korlátozza az eredmények statisztikai jelentőségét. Másodszor, az üdítőital fogyasztási szokások mintázatait a toborzáskor gyűjtötték be, és a rendszeres követés során a fogyasztási szokások változásaival nem foglalkoztak. Mindezek ellenére az eredmény további bizonyítékkal szolgál arra, hogy az üdítőital fogyasztás a hasnyálmirigyrák kialakulásának egyik kockázati tényezője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr367065005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása