Hipochonder blog

2015 legújabb trendje méregtelenítésre és haspuffadás ellen

2014. december 18. 19:30 - behrens

Hogy a méregtelenítésnek van-e értelme, mindenki maga döntse el. A frissen facsart zöld levek nem az egyedüli csodaszerek a szervezet méregtelenítésre. 2015-ben a legújabb trend a káros anyagoktól való megszabadulásra a szén. Az aktív szén olyan, számtalan pórussal rendelkező finom szénpor, mely mágnesként viselkedik a szervezetben. A negatív töltésű szén oxidálószerrel kezelve vonzza a szervezet pozitív töltésű méreganyagait, majd a széklettel kiüríti azokat - a zöldségben található permetszer maradványoktól a levegőben lévő neurotoxinokig – a testből.

Az aktív szenet a toxinok gyors felszívódását elősegítésére évek óta használják a sürgősségi osztályokon gyógyszer-túladagolásos esetekben illetve nagy mennyiségű kemikáliának való kitettség esetén. Emellett használják puffadással és gázképződéssel járó emésztési zavarokra is. Ezen kívül egyes állítások szerint fehéríti a fogakat, javítja az arcbőr állapotát, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza az energiát és a másnaposság megelőzésére is jó.act600.jpg

A természetes méregtelenítés hívei gyümölcslében oldva vagy tabletta formájában használják a szervezet méreganyagainak kiürítésére.

Túl szép, hogy igaz legyen

Egyes kutatások szerint a túlzott szénbevitelnek is megvannak a maga mellékhatásai. Mivel a szénpor válogatás nélkül számos anyagot felszív, bizonyos gyógyszerek és tápanyagok beépülését is megakadályozhatja. Ráadásul, ahogy az októberben, az Amerikai Gasztroenterológusok Philadelphiában tartott éves gyűlésén elhangzott, a szén alapú étrend-kiegészítők ellentétben azzal a meggyőződéssel, hogy kezelik a gyulladásos bélbetegségeket, akár colitist (erről a betegségről a WEBBetegen olvashat) is okozhatnak.

Gerard Mullin gasztroenterológus és a Johns Hopkins University gyógyszerész karának docense szerint a bélrendszer mikrobiológiája bonyolult, és bárminemű gyors „méregtelenítés” hatása általában rövid életű. Elmondása szerint az emberek mindenféle méregtelenítő szertartásnak vetik alá magukat, hogy megszabaduljanak a felhalmozott toxinoktól, pedig ehhez sokkal szofisztikáltabb módszerre lenne szükség, mint az ilyen jellegű purgálás. Mivel az aktív szén képes megkötni a gyógyszereket és tápanyagokat is, a szakember ellenzi annak ilyen jellegű felhasználását.charcoal-tablet640.jpg

A túl sok szén emellett székrekedést okozhat – ami nem igazán az a hatás, amit egy méregtelenítés során várnánk. Noha időről időre meg lehet próbálni a használatát a túlzott gázképződéssel és puffadással járó esetekben, mindenképp kérje ki orvosa véleményét, mielőtt alkalmazná, különösen, ha valamilyen gyógyszert is szed.

Inkább figyeljünk oda az egészségünkre

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a szervezet rendelkezik a méregtelenítéséhez szükséges eszközökkel – többek között erre van a májunk. Ha méregteleníteni akarja a testét, fogyasszon sok vizet, csökkentse a feldolgozott- és gyorsételek bevitelét, valamint egyen sok magas rosttartalmú zöldséget, gyümölcsöt (pl. spenót, kelkáposzta, cékla, répa, narancs, alma, málna) és teljes kiőrlésű gabonát, zabot, árpát, quinoát.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr206994383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2014.12.19. 22:15:24

Kedves blogszerző!

Ha az orvosi-tudományos megközelítést akarod kifejteni, akkor semmilyen formában nem elfogadott a méregtelenítés mint fogalom, tehát ne is használd kérlek.

Gyakorló természetgyógyászok szerint megfelelő étrenddel kiegészítve, a szén alkalmas komolyabb problémák kiegészítő terápiájára is, amit méregtelenítésnek szokás hívni.

A fő probléma a vezető szakorvosok véleményével az, hogy nincsenek megalapozva klinikai kutatásokkal, se a személyes tapasztalatukkal , se pro se kontra!!!

Mivel ezekkel a természetes anyagokkal és eljárásokkal anyagi okok miatt semelyik gyógyszercégnek sem érdeke foglalkozni, ezért várhatóan nem is fognak ilyen kutatásokat végezni.
Nem összeesküvés elméletre gondolok, hanem arra, hogy nem lehet licenszet bejegyezni ezekre a gyógyhatású anyagokra(vegyületekre), emiatt soha nem térülne meg az az óriási összeg, amibe egy ilyen jellegű tudományos vizsgálat-kutatás-engedélyeztetés kerülne.

Összefoglalva:
Az orvosok a nemlétező kutatások miatt tartják haszontalannak/veszélyesnek pl, a szén komoly betegségekkor (méregtelenítésre) történő használatát, miközben empírikus bizonyítékok állnak rendelkezésre az ezt használó komplementer terápiát folytatók körében.

nemjogasz 2014.12.20. 01:13:44

@Bambusznyárs:
szépen megfogalmazott bullshit.
persze, adja magát a töklaikusnak jól hangzó párhuzam, hogy ha ezt adják akkut mérgezésre, akkor biztos jó "méregtelenítésre" is. Csakhogy nem, tekintve, hogy az egész méregtelenítés dolog toxikológiai szempontból értelmezhetetlen, márpedig a mérgekkel a toxikológia foglalkozik.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2014.12.20. 01:59:10

@nemjogasz:
A méregtelenítés csak egy műszó, amit arra használnak az "igazi" természetgyógyászok, hogy a szervezet öngyógyító folyamatait támogató, elsősorban az emésztést végző szervekről a terhet időlegesen levevő intenzív diétás eljárásokat leírják.
Ezeket egészítik ki különböző olyan természetes anyagok használatával mint a szén, vagy különböző gyógyteák.
Ezek a "méregtelenítő" módszerek bevezetői egy életmódváltásnak, ami sok krónikus és súlyos betegség esetében a tünetek komoly részét eltünteti.

A jogi szabályozások hiánya miatt, sajnos csaló sarlatánok eltérítették ezt az értelmezést, és emiatt van az, hogy a méregtelenítés egy agyonhasznált marketingduma lett, amivel sok haszontalan és akár káros terméket is el lehet adni.
A probléma gyökerét a természetgyógyászat és ehhez kapcsolódó termékek nem megfelelő szabályozottságában, és a klinikai vizsgálatok hiányában látom, ami az előzőleg említett finanszírozási okok idéznek elő.

Ha nem lenne se démonizálva se misztifikálva a természetgyógyászat, akkor véleményem szerint a beteg emberek a modern orvosi ismeretek és diagnosztikai eljárások segítségével megállapított, krónikus, életet és állapotromlást nem kockáztató esetekben rengeteg segítséget kaphatnának hozzáértő természetgyógyászoktól.
süti beállítások módosítása