Hipochonder blog

I. világháborús orvosi találmányok

2014. december 15. 16:33 - behrens

Száz éve annak, hogy kitört az 1914-18 között milliónyi emberéletet követelő I. világháború. Bár a legtöbb szemtanú már nincs közöttünk, a Nagy Háború máig érezteti a hatását.

Számos, mai napig megbízható életmentő találmány és módszer született a háború alatt, hiszen a sebészeknek gyors választ kellett találniuk a rengeteg potenciálisan halálos sérülésre. Persze akadnak megmosolyogtató, sőt elborzasztó találmányok is.

korhaz.jpgAmerikai sérültek ellátására a háború idejére kórházzá alakított templom

A vértranszfúziót épp a háború kitörése előtt kezdték használni, de az eljárás valódi próbatételére a háború alatt került sor.

vt640.jpgNémet transzfúziós szerelék a 20. század elejéről.

A kórházakban gyakran előforduló szepszist az antiszeptikumok feltalálása szorította vissza. A megfelelő kórházi higiéniát is az I. világháború során vezették be, ami kitűnő prevenciós stratégiának bizonyult. A penicillint 1928-ban, egy évtizeddel a háború után fedezték fel. Ennek ellenére az I. Világháborús orvosoknak még antibiotikumok nélkül is sikerült felszámolniuk az orvostudomány „sötét középkorát”.

parap.jpgKórházban ápolt I. Világháborús paraplégiás katonák

Az I. világháborús katonák számára az egyik legszörnyűségesebb fegyver a mustár, klór és foszgén gáz volt, ezért fejlesztették ki a gázmaszkot. A gázmaszk egy korai verziója látható a fényképen lévő katonákon és lovakon.gazalarc.jpg

A háború utolsó évében kitört a spanyolnátha járvány. A járvány világszerte 50 millió ember életét követelte, vagyis több áldozattal járt, mint a 35 millió ember halálát okozó I. világháború.

spanyoln.jpgSpanyolnáthás betegekkel zsúfolt kórterem 1918-ban

Akadtak furcsa I. világháborús „orvosságok” és gyógyászati segédeszközök is. Itt van például az alábbi képen látható rádium szappan, amely a gyártó állítása szerint amellett, hogy tökéletesen ártalmatlan, a „férfiasságot” is helyreállítja.radium.jpg

A rádiumot 1898-ban fedezte fel Marie Curie, és néhány évvel később sikerült is izolálnia. 20. század elején szinte mindenhez használtak rádiumot a fogkrémtől a gyermekjátékokig, sőt, az amerikai és francia nagyvállalatok állították, hogy a rádium a legkülönfélébb betegségek gyógyítására is felhasználható.

A következő fotón egy sor bizarr szett látható 1919-ből, melyet eredetileg Nikola Tesla talált fel 1893-ban. A kütyü lényegében egy sarlatán eszköz, melyről azt állították, hogy bármit képes meggyógyítani. A szerkezet „alacsony frekvenciájú rádióhullámokon keresztül továbbított ultraibolya fény és ózon” használatával dolgozik, és akkoriban egyetlen valamirevaló orvos rendelőjéből sem hiányozhatott.tesla.jpg

A beöntésre szolgáló francia fejlesztésű irrigátor, amit Injecteur Americaine néven dobták piacra:irrig.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr66985061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szumi 2014.12.16. 17:36:18

Tudom, hogy én még ennyit sem szedtem össze, de nem is kanyarítottam cikket róluk. Ez így gyenge, ne haragudj.

fordulo_bogyo 2014.12.17. 16:40:54

"képen látható rádium szappan," - kepen olvashato felirata szerint szappan, hanem vegbelkup
süti beállítások módosítása