Hipochonder blog

Elektro-érzékenység: veszélyes a Wi-Fi?

2014. november 28. 16:30 - behrens

Csak Angliában mintegy 3 millió ember gondolja úgy, hogy elektro-hiperérzékenység szindrómában szenved (EHS). Közéjük tartozik a 63 éves Mary Coales is, aki így nem mehet színházba, étterembe, repülőtérre sem. Ha kórházba kell mennie, akkor az utolsó pillanatig az épület előtt vár, és a bevásárlásokat is villámgyorsan kell intéznie.

Az utcán való sétálás is komoly, éles fájdalmat okoz a szájában, ez az oka annak, hogy valahányszor elhagyja a lakását, egy különleges, Németországban gyártott, polyamidból, úgynevezett Aaron Shield-ből készült felsőt visel. Szerinte az egyetlen módja annak, hogy megóvja magát a Wi-Fi és a mobiltelefonok okozta sugárzástól. Meg van győződve róla, hogy betegségét azok az elektromos eszközök okozzák, melyek nélkül manapság már elképzelhetetlennek tartjuk az életet. Tünetei első jelentkezésekor arra gondolt, azokat a lakásban használt tűzbiztonsági szigetelésben található kemikáliák okozzák, ezért kicseréltette azt.

A tünetek azonban ezt követően is minden alkalommal jelentkeztek, mikor a laptopját, mobilját vagy a TV-t használta. Az orvosa pszichológiai terápiát javasolt, de mivel ez nem csillapította a valós fájdalmakat, a hasonló sorsúak felkutatása után tőlük kért tanácsot. A speciális anyagú felső viselése mellett ma már halogén izzókkal világít, mivel azok sugárzása alacsonyabb, Wi-Fi helyett pedig kábeles internetet használ. A fogaiban lévő fémtöméseket is kicseréltette, és nagyon egészségesen táplálkozik.coales630.jpg

Mást is érint

A brit lakosság 5%-a (több, mint 3 millió ember) véli úgy, hogy valamilyen mértékben elektro-érzékenységben szenved. Ez nem más, mint egyfajta allergia a különféle elektromos eszközök által kibocsátott elektro-és mikrohullámokra. Ezek közé az eszközök közé tartozik a mobiltelefon, TV, de még a lámpaizzó is. Noha eme eszközök sugárzása alacsony, az EHS beteg szerint már ez az alacsony sugárzási szint is káros, és ezt okolják az olyan tünetekért, mint a fejfájás, letargia, hányinger, légzési nehézségek, és a paralízis. Mindemellett attól tartanak, hogy ez a fajta sugárzás hosszú távon rákot, autoimmun betegségeket és neurológiai problémákat is okozhat.

Mary elmondása szerint 2012 óta szenved a betegségben, noha korábban az említett eszközök használata semmiféle gondot nem okozott a számára. Manapság azonban komoly kihívást jelent egy olyan életmód megszervezése, ahol nincs kitéve semmiféle Wi-Fi vagy mobiltelefon okozta sugárzásnak. Nyilvános helyre nem nagyon járhat, hiszen a Wi-Fi ma már mindenhol jelen van, a barátait is csak úgy tudja meglátogatni, ha előtte azok mindent lekapcsolnak.

Nem újdonság, de ellentmondásos

A meglehetősen ellentmondásos ötlet, miszerint az elektromágneses mezők egészségkárosítóak, nem újkeletű. A 60-as években Robert O. Becker, amerikai orovs vetette fel legelőször, mikor az elektromos villanyoszlopok ellen kampányolt. Ha Ön is úgy érzi, veszélyeztetve van, üljön legalább 1m távolságra a routertől, illetve sose használja a laptopját az ölében!

Az elmúlt években a telekommunikációs iparág fejlődésével párhuzamosan a megnövekedett elektromágneses mezők általi sugárzástól való félelem is jelentős mértékben növekedett. A Wi-Fi elől azonban ma már szinte lehetetlen elmenekülni, és mobiltelefon szerződés is több van, mint ahány ember!

Noha nincs konkrét bizonyíték a mobil technológia és bizonyos megbetegedések kapcsolatára, bizonyos kutatások eredményei aggodalomra adhatnak okot. Egy 2011-es kutatás eredménye szerint Wi-Fi sugárzás jelenlétében a vizsgált tanulók agyának tevékenysége csökkent a figyelemért felelős területeken. Ugyanezt támasztja alá egy másik, 2010-ben végzett amerikai kutatás eredménye is. Nem véletlen, hogy az Európa Tanácsban fontolgatják egy olyan intézkedés meghozatalát, mely korlátozná az iskolákban a Wi-Fi elérhetőséget és a gyerekek mobiltelefon használatát.router630.jpg

Szkeptikus szakértők

Az EHS-t ma még csak Svédországban tekintik egészségügyi problémának – ott a betegségre egyfajta rokkantságként tekintenek. Ugyanakkor egyre több orvos nyilatkozik úgy, hogy tekintetbe véve az emberi szervezet sejtjeinek érzékenységét olyan energiahullámokra, mint a hang vagy a fény, az lenne a legmeglepőbb, ha a rádióhullámokra nem lennénk érzékenyek. Az elektro-érzékenység valós betegség, és remélik, hogy mihamarabb komoly problémaként fognak tekinteni rá.

Más szakértők továbbra is szkeptikusak. Elmondásuk szerint a Wi-Fi okozta sugárzás 100 000-szer kisebb, mint a mikrohullámú sütő használatával járó sugárterhelés. Szerintük, ha az elektro-érzékenység valós probléma lenne, már 100 évvel ezelőtt jelentkezett volna, mikor az első rádiók megjelentek. Szerintük a tüneteket leginkább az emberek technológiától való félelme váltja ki. Ennek ellenére, az elektro-érzékenységben szenvedők csoportjának ma már több, mint 1000 tagja van, köztük például a Dawid Bowie és Iggy Pop mellett gitározó Ricky Gardiner is, aki szintén meg van győződve arról, hogy a 80-as évektől jelentkező tüneteinek oka a zeneszerzésre használt számítógép.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr846938033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2014.11.29. 18:29:21

A Földnek természetes háttérsugárzása is van.... ennyit erről.

különvélemény2 2014.11.29. 18:33:33

"Egy 2011-es kutatás eredménye szerint Wi-Fi sugárzás jelenlétében a vizsgált tanulók agyának tevékenysége csökkent a figyelemért felelős területeken. Ugyanezt támasztja alá egy másik, 2010-ben végzett amerikai kutatás eredménye is."

Egy 2013-as kutatás szerint minden második H-betűvel kezdődő blogot mutáns marslakók írnak.
Egy másik 2014-es, friss tanulmány szerint a wifi férfiaknál növeli a pénisz méretét, valamint ugyanilyen hatása van a nőknél a mellméretre.

cso zsi 2014.11.29. 19:33:19

Oké, korlátozzák. Mekkora gyerekeknél, azaz milyen kategóriájú iskolában?
A fiam általános iskolájával szemben van egy főiskola.
Onnan minimum 8 darab wifi jelet fogni az ált.isk. folyosóján.

paráznabillegető 2014.11.29. 19:42:17

nekem is a wifi állandóan zavarta a szíriusziak által beéptett csipet a fejemben. kibaszottul zúgott, már aludni is alig tudtam.
de mióta alufóliából formált csúcsos sapkát viselek, minden oké. igaz, sajnos a szíriusziak radarjáról is eltűntem, de legalább tudok róluk álmodni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.29. 20:37:27

"üljön legalább 1m távolságra a rootertől"

Mi az a rooter?

paráznabillegető 2014.11.29. 21:05:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az pont olyan mint a cikkíró. {root = gyökér}
csak nincs rajta csúcsos alufólia sipka.

2014.11.29. 23:22:35

Kár, hogy senki nem ért ahhoz, amiről ír, se a poszt szerzője, se a T. hozzászólók.
Egyáltalán nem biztos, hogy igaz a cikkben leírt jelenség, de...
A régi rádiók a 100kHz...30MHz frekvenciatartományban adtak.
Később az URH rádiózás 66-108 MHz között, az analóg TV adás 50-890MHz között folyt.
Aztán a katonák, meg a műholdas kommunikáció felment a GHz-es tartományba.
A mobiltelefonok 850,900,1800,1900MHz környékén rádióznak, a mikró 2450MHz-en sugároz, a Wifi 2,4 és 5GHz-en rádiózik.
Ami az elmúlt 20-30 évben változott az az, hogy manapság sok rádióadó működik a közvetlen közelünkben GHz-es frekvenciatartományban, több W kisugárzott rádiófrekvenciás teljesítménnyel. Korábban ilyen nem volt, mert főleg csak vevőkészülékük volt az embereknek, kisebb frekvenciákra, míg most már adás is folyik, magasabb frekvenciákon, néha jelentős teljesítménnyel. Azt tudni lehet fizikából, hogy minél magasabb a frekvencia, annál nagyobb a kisugárzott elektromágneses sugárzás energiája. Lehet, hogy egyes emberek erre tényleg érzékenyek, de ha csak pár százalék a létszámuk, nehéz lesz bebizonyítani...

2014.11.29. 23:46:46

Amúgy meg a Föld háttérsugárzását, meg az univerzumból jövő kozmikus(röntgen, gamma, stb.) sugarakat ne keverjük már ide, egész más frekvenciatartomány és hatásmechanizmus.
hu.wikipedia.org/wiki/Elektrom%C3%A1gneses_sug%C3%A1rz%C3%A1s
Avagy divat a hülyeségünket reklámozni, kedves kommentelők?

Rodolfo63 2014.11.29. 23:52:32

a poliamid egy speciális, igen nagy ellenállóképességű műanyag, jól bírja a hideget, meleget, napsugárzást, savakat, olajokat

de az elektromágneses sugárzás simán átmegy rajta, nincs semmilyen "elektromágneses pajzs" tulajdonsága

¿Qué tapas hay? 2014.11.30. 12:03:36

Szóval, először is Aaronia-shield. Ez egy vékonyszövésű (0,7 mm rácsméretű) ezüstháló, amit poliamid hordozóanyagba zárnak. Tulajdonképpen egy hordozható Faraday-kalicka. (bár, hogy menet közben hogy földelik, az már egy másik kérdés). Mondjuk, hogy használható legyen, a nénit tetőtől talpig bele kéne burkolni, mint egy muzulmán nőt.

Az esetleírás alapján a néni fogaival lehetett leginkább baj, de azt már orvosolták. A többi inkább pszichoszomatikus tünet lehet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.30. 14:26:57

@¿Qué tapas hay?:

"bár, hogy menet közben hogy földelik, az már egy másik kérdés"

Nem szükséges földelni.

VogelZsigmond 2014.11.30. 22:01:33

@1234567890987654321: "Azt tudni lehet fizikából, hogy minél magasabb a frekvencia, annál nagyobb a kisugárzott elektromágneses sugárzás energiája. Lehet, hogy egyes emberek erre tényleg érzékenyek, "

Igen. Valoban lehet. De akkor valami nagyon furcs allergia lehet. A cikkben szereplo neni alig megy vasarolni, meg ki az utcara a wifi meg elektromos jelek miatt. A korhazba is csak az utolso pillanatban rohan be egy gyors ellenorzesre, mert allergias a modern technikara. Persze ez otthon semmilyen korulmenyek kozott nem jon elo... Nyilvan. Otthon a ket fal kozott nem megy at legalabb 20 wifi jel, es gondolom aramot sem hasznal, tv-t sem nez. Vagy otthon ez az allergia elmulik neki ?

Tompika27 2014.12.06. 10:16:42

Arról is van már kutatás, hogy ahol az emberek nem hallottak még wifi-érzékenységről, ott nincs ilyenje senkinek. Vidám oktatófilm a nocebo hatásról (amikor valamiről annyira elhisszük, hogy árt, hogy tényleg tüneteink vannak): www.youtube.com/watch?v=O2hO4_UEe-4
süti beállítások módosítása