Hipochonder blog

Csak szerencse kérdése, ki betegszik meg a Legionella baktériumtól?

2014. november 10. 13:34 - behrens

Négyre emelkedett a portugáliai legionárius betegségben elhunytak száma, a fertőzötteké pedig velük együtt elérte a 160-at - írja az Index. A fertőzés forrását továbbra sem ismerik. Az első megbetegedéseket péntek este jelezték a fővárostól, Lisszabontól mintegy 30 kilométerre lévő Vila Franca de Xirából. Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mit kell tudni a légionárius betegségről?

A Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul ahol pangó melegvíz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák.

legio650.jpg

Érintkezhetünk vele, csak a tüdőbe ne jusson. Ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.

A Legionella fertőzés tünetei

Tudta?

A légionárius betegség egy olyan nem tipikus tüdőgyulladás, amelyre például nem hat a penicilin. Tehát, ha az orvos nem veszi időben észre, hogy nem a hagyományos kórral van dolga és csak a megszokott kezelést alkalmazza, a beteg meghalhat.

A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású, észre sem vehető. Nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerését. Enyhe változata, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, spontán rendeződik.

Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé hasmenés is társul, a beteg aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri. A fertőzés megállapításának módjai

A Legionella baktériumot háromféleképpen lehet kimutatni: vérből, légúti váladékból, vizeletből.

A vizeletből egy gyors diagnosztikai teszt segítségével kapunk eredményt. A vizelet felszívódik a pálcára, majd azt a tesztbe helyezik. Ennek szűrőpapírján ellenanyag található, ami felszívja az antigént. Az előhívás 15 percig tart. Ha két csík jelenik meg, akkor az eredmény pozitív. A légúti váladék is árulkodik a baktérium jelenlétéről, de alig 10 mikroliter vérsavóból is kimutatható.

A legionellózist nem lehet megelőzni

1998 óta kötelezően bejelentendő fertőző betegség hazánkban a legionellózis. Nagyjából ötször, hatszor annyi a valódi beteg, mint a bejelentett. Nagyon fontos a klímaberendezések folyamatos ellenőrzése is, mert azok komoly járványokat okozhatnak. 1976-ban, egy ex legionárius gyűlésen 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, mert a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedett a Legionella.entr650.jpg

A kórház sürgősségi osztályának bejárata Vila Franca de Xirában. (Fotó: Bruno Colago)

Úgy tűnik, pusztán szerencse kérdése, ki betegszik meg a Legionella baktériumtól. Súlyos esetekben a terápiát leginkább az befolyásolja, hogy időben megkezdik-e a gyógykezelést. 2-3 hetes kezeléssel elérhető a gyógyulás.

A legionellózist megelőzni ugyan nem lehet, de egy kis körültekintéssel és odafigyeléssel a fertőzés veszélye csökkenthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr966883719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása