Hipochonder blog

Fél év alatt háromezer halott - Mit kell tudni az eboláról?

2014. október 10. 10:10 - behrens

Kevés olyan fertőző betegség van melynek halálozási rátája 50% fölött van, az ebolafertőzés ilyen. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Honnan kapta a nevét a betegség?

Az Ebola-folyóról, mely a Kongói Demokratikus Köztársaság (egykor: Zaire) területén található. Az első járvány itt tört ki 1976-ban, innen a név. Egyébként ez az 1976-os járvány volt a "leghalálosabb": a 318 fertőzöttből 280-an haltak meg.

Milyen típusai vannak az ebolavírusnak?

A DRportal szerint a kórokozónak öt altípusa van: zairei, a szudáni, a restoni, az elefántcsontparti és a budibugyói ebolavírus.

Hány megbetegedést regisztráltak eddig összesen a világon?

Pontos számot természetesen nem lehet tudni, körülbelül 12 ezren lehetnek, közülük 6221-en haltak meg a WHO adatai szerint, ez 52%-os halálozási arányt jelent.

Mi a helyzet a mostani ebolajárvánnyal?

A mostani, nyugat-afrikai járvány az egyik legpusztítóbb, a WHO adatai szerint 8033 beteget regisztráltak, közülük 3865-en haltak meg október 8-ig. A legújabb jelentések szerint Nigériában és Szenegálban sikerült megállítani a járványt, azonban Sierra Leone, Libéria és Guinea területén egyre rosszabb a helyzet.

ebola600.jpg
Fotó: Jerome Delay/AP

Mi vagy ki a vírushordozója a betegségnek?

A természetes hordozó kiléte még nem ismert bizonyosan, a zairei 1976-os járvány valószínűleg gyümölcsevő denevérektől indult ki, de főemlősökben, antilopokban és sünökben is leírták már a vírust.

A fertőzés módja

A vírus közvetlen érintkezéssel tud fertőzött vadállatokból emberbe jutni, majd fertőzött testnedvekkel (vér, vizelet, izzadság, ondó, anyatej) emberről-emberre terjedni. A lappangási időszak 2-21 nap között van. A fertőzöttek lázas állapotban és a betegség későbbi stádiumában is képesek a vírust átadni, akár halál után is, például temetési szertartások során a holttesttel történő közvetlen érintkezéssel.

Milyen tünetekkel jár az ebolafertőzés?

A fertőzést követően a tünetek a betegek többségében 8-9 napon belül megjelennek: hirtelen kialakuló, magas láz, gyengeség, torok-és fejfájás, valamint erős hányás és hasmenés. A súlyosabb tünetek (orr-, száj-, valamint bőrvérzések) 1-2 napon belül kifejlődhetnek. Veseelégtelenség, többszervi elégtelenség is fellépéhet. Azok a betegek, akiknél a súlyosabb tünetek megjelennek, általában 8-9 napon belül meghalnak. Azoknál, akik az első két hetet túlélik, valamivel jobb a prognózis.

Kezelhető az ebolafertőzés?

A mai ismereteink szerint nincs hatásos kezelés az ebolavírusok ellen. Támogató kezelésre korlátozódik a terápia: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót adnak a betegnek, már, ha tudnak, az ebolával fertőzött területeken sajnos a legalapvetőbb egészségügyi és infrastrukturális feltételek sem adottak. Az ott élő népek, népcsoportok sokszor el sem fogadják az ebola létezését, megtagadják rokonaik kezelését is, ez pedig megnehezíti a jelenlegi járvány megállítását.

Nincs védőoltás ebola ellen?

3-5 ebolavírus ellen hatékonynak ígérkező vakcina áll fejlesztés alatt világszerte, melyek közül az első 2016-ban válhat elérhetővé a WHO véleménye alapján. Egy másik lehetséges eszköz lehet, az ebolafertőzésen átesett betegek vérében illetve plazmájában lévő antitestek használata, de a kísérleti gyógyszerek hatásosságát humán vizsgálatokkal még nem igazolták.

Mit tegyen, aki ebolafertőzéssel érintett országba utazik?

Ha valaki ennyire meggondolatlan kalandvágyó, annak itt egy jó infografika a WHO-tól.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr366727797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása