Hipochonder blog

Az orvostudomány legnagyobb sarlatánjai

2014. november 15. 07:30 - behrens

Az orvoslás célja az idők kezdete óta az emberek gyógyítása és szenvedéseik enyhítése, ám mindig akadtak olyan önjelölt álorvosok és minden ésszerűséget nélkülöző kuruzslók, akik a legjobb szándékuk ellenére is ártottak a betegeknek. Korábbi posztunkban foglalkoztunk már egy kuruzslóval, most ismerjük meg az orvostudomány történetének legnagyobb sarlatánjait.

 Paul Chamberlen (1635-1717)

Chamberlen azt állította, hogy az általa feltalált nyaklánc enyhíti a kisgyermekek fogzási, és a kismamák szülési fájdalmait. A 18. században rendkívül magas volt a csecsemőhalandóság aránya, és mivel a csecsemők fejlődése során többször jelentkező fogzás olykor lázzal és rossz közérzettel járt, az akkori emberek azt gondolták, hogy a fogzás maga a betegség vagy halál oka.chamb660.jpg

Chamberlen azért érdemli meg, hogy ezen a csúfos listán szerepeljen, mert kihasználta a szerencsétlen szülőket, akiket folytonos rettegésben tartott azzal, hogy gyermekük a nyaklánc nélkül biztosan nem éri meg a felnőttkort. Hihetetlen, de ilyen nyakláncokat a mai napig árulnak, a hatékonyságot igazoló bizonyítékok abszolút hiánya ellenére.

Albert Abrams (1863-1924)

A dinamizáló nevű diagnosztikai eszköz feltalálója a műszere segítségével bármilyen betegséget képes volt felismerni. Ehhez mindössze egy papírcsíkra itatott vércseppre volt szüksége, de ha ez valamilyen okból nem állt rendelkezésre, a páciens kézírás mintája is elegendő volt a diagnózis felállításához, úgy hogy közben a betegnek meg sem kellett jelennie a vizsgálaton.

A minták behelyezése után a dinamizálót egy asszisztens homlokához csatlakoztatták elektródák segítségével, majd a derékig meztelen asszisztens alhasát kalapáccsal ütögették, miközben arcát gyenge megvilágítás mellett nyugat felé fordították. Az orvos az asszisztens alhasának vibrációjából állapította meg a betegséget. A kétkedő kollégák egy alkalommal kakasvér mintát küldtek az orvos egyik gyakornokának, aki a vércseppből a dinamizáló segítségével szifiliszt, cukorbetegséget és tumort diagnosztizált.

Bernard Jensen (1908-2001)

A híres amerikai kiropraktikus és iridiológus, a test valamennyi lappangó betegségét az íriszen keresztül azonosította, annak ellenére, hogy az írisz semmilyen lényeges változás alatt nem megy keresztül az ember élete során. Jensen elmélete szerint, az írisz különböző területei a test más-más részeit és szerveit reprezentálták, és az íriszen látható sötétebb foltok jelzik a hozzájuk rendelt testrész problémáját. jenssen640.jpg

A jobb és bal szem elszíneződéseit különbözőképp kell értelmezni. Például, ha a jobb szem íriszében sötét pöttyöket fedezett fel, akkor a paciens jobboldali veséjében halálos betegséget diagnosztizált.

Dinshah Ghadiali (1873-1966)

Ghadiali találmánya a különböző színű fényt kibocsátó Spectro-Chrome nevű eszköz, amit azért alkotott, mert szilárdan hitt benne, hogy a csonttörés kivételével minden egyes betegség gyógyítható különböző színű fényekkel.

A teória alapja az volt, hogy a különböző színek különböző elemeknek felelnek meg, így például a kék az oxigén, a piros a hidrogén színe. És mivel a betegségeket ezen elemek hiánya okozza, Ghadiali logikája szerint, a megfelelő színű fényterápia pótolhatja a hiányzó elemeket. Módszerét olyan hatékonynak tartotta, hogy szerinte még fényexpozícióra sincs feltétlenül szükség, és az is elegendő, ha a páciens a megfelelő színű üvegből iszik.

D. D. Palmer (1845-1913)

A modern kiropraktika atyja szerint a humán betegségekleggyakoribb oka a gerinc eltéréseiben keresendő, tehát annak kezelésével a betegségek is megoldódnak. Tudományos módszerét két betegének esetére alapozta: egyik alkalommal úgy elverte egy süket házmester gerincét egy könyvvel, hogy pár nap múlva a férfi azt állította, már jobban hall, másik alkalommal pedig állítólag a gerinc kezelésével gyógyította meg egy betegének szívpanaszait.ddPalmer660.jpg

Elmélete szerint létezik egy folyékony „belső intelligencia”, amely a testben áramolva képes bármely betegséget meggyógyítani, és a folyadék áramlása a gerinc manipulációjával elősegíthető. A kiropraktika napjainkban meglehetősen népszerű, ezért Palmer munkásságának megítélése máig nagy vitákat kavar.

William J. A. Bailey (1884-1949)

Nos, ő egy valódi önjelölt orvos, aki soha még az orvosi egyetem környékén sem járt, mégis fenntartások nélkül dobta piacra a Radithor nevű kotyvalékát, mely állítása szerint felélénkíti a kimerült betegeket.

Egyik leggazdagabb és legnagyobb vevője egy Eben Byers nevű gazdag gyáros volt, aki 1400 palackkal rendelt a csodavízből, ami nem volt más, mint rádiummal kezelt közönséges víz. A hűséges vásárló egészen addig fogyasztotta a vizet, amíg a sugármérgezés miatt gyakorlatilag leesett az állkapcsa és meghalt. Boncolásakor kiderült, a rádium a koponyáján és agyában is - szó szerint - lyukat ütött. A praktikus szemléletű Bailey egy hordozható radioaktív övcsipesszel és papírnehezékkel is megörvendeztette kimerültségtől szenvedő vásárlóit.

John Harvey Kellogg (1852-1943)

A listán szereplő kevés valódi orvos egyike Coraghessan Boyle „The Road to Wellville” című könyvéből vált ismertté. A könyvből később filmet is készítettek, melyben Anthony Hopkins játszotta Kellogg szerepét. A gabonapehely mágnás Will Kellogg fivére az úgynevezett „egészség-mozgás” különc és monomániás híve volt.kelogg570.jpg

Betegeit különböző mazochista kezelések alá vetette, előírta például a teljes szexuális absztinenciát, mivel szerinte a szex minden betegség forrása, joghurtos beöntéseket végzett a szervezet megtisztításáért, az emésztés elősegítése érdekében pedig a betegeknek evés-ivás közben folyamatosan menetelniük kellett. A nők maszturbációját a klitorisz szénsavas kezelésével próbálta megelőzni, és előszeretettel alkalmazta a rádiummal kezelt jeges fürdővíz-terápiát is.

John R. Brinkley (1885-1942)

Ha valaki, akkor J. R. Brinkley mélyen átérezte a „vén kecske is megnyalja a sót” közmondás lényegét. Több száz műtétet hajtott végre egykori férfiasságukat visszanyerni vágyó, kissé élemedett korú férfiakon, méghozzá úgy, hogy herezacskójukba saját heréjük mellé kecskeheréket implantált. A herék közt semmilyen összeköttetés, fúzió, graft vagy artériás kapcsolat nem volt, Brinkley mégis állította, hogy a kecskeherék tesztoszteronja új életre kelti az idősödő urak kissé berozsdásodott szerveit.brinkley660.jpg

A legenda szerint az ötlet akkor pattant ki Brinkley elméjéből, amikor egy vágóhídon dolgozott, és feltűnt neki a hím kecskék hatalmas szexuális teljesítménye. Ezt látván, impotens betegeinek viccesen a kecskeherét ajánlotta, mire azok kétségbeesve könyörögtek, hogy ültessen be tüzes kecskeheréket megfáradt férfiasságú testrészükbe. Brinkley az unszolásnak engedve több mint 16 000 kecskehere transzplantációt hajtott végre, és szolgáltatásait - a világon elsőként - még egy rádiós talkshowban is reklámozta. Életéről sok mindent megtudhatunk Pope Brock „Sarlatán, avagy Amerika legveszélyesebb házalója” című könyvéből.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr616894021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaskala 2014.11.15. 14:24:50

Azt hittem, hogy a mai magyar csodadoktorok, táltosok lesznek felsorolva.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2014.11.15. 14:30:28

Az utolsó úgy néz ki mint Ákos. Mondjuk hasonlóan nagy sarlatán.

élhetetlen 2014.11.15. 15:11:45

Jézusom, ez a cikk arról szól, hogy mi volt anno? Miért nem arról, hogy az írisz diagnosztikát mai napig hirdetik, hogy minden megmond, hogy a cégem, ami tíz éve még elküldött EKG-ra, és nyaki ultrahangra, az később hőtérképes faszságra költötte a pénzt, ahol adott kolléganővel közölték, hogy lehet, hogy rákos, menjen el orvoshoz, mert ők nem azok, ráhozva feleslegesen a sok heti frászt? Hogy az OEP finanszíroz egy lézeres aranyérműtétet adott cégnél, ahova be is jelentkeztem, csak még időben elolvastam az interneten a műtöttek panaszait beszűkült kimeneti nyílásokról, amit már nem lehet helyrehozni, miközben a gyűrűzés teljesen veszélymentes?

élhetetlen 2014.11.15. 15:14:53

Végül is csak azt akartam mondani, hogy a sarlatánok ma, itt működnek legálisan köztünk, ellenünk.

spinat 2014.11.15. 15:18:49

és az a német pasi, aki a homeopátiát kitalálta?

Stenonis 2014.11.15. 15:55:43

@spinat:
Jaja.
Én is hiányolom Samuel Hahnemann-t a listáról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.15. 17:03:57

Én Fenyő Mártát, a Bioptron (leánykori nevén Evolite) lámpa "feltalálóját" hiányolom a listáról.

gizmo266 2014.11.15. 19:42:57

Nagyanyám Szabó Szigfrid hívő. Hozott is tőle valami büdös lötyöt, amivel kenegetnie kellett a nemtommijét.

gizmo26 2014.11.15. 19:55:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A Bioptron lámpákkal ne is idegesítsen.
Ha meglátok egy Zepterest, biztos orrbaverem.
Tele van a Vatera ezekkel használhatatlan a vackokkal.

Erre anyám 330-ért vett egy újat. majd mikor nem vett észre semmilyen látványos orvosi javulást, akkor felhívta őket, mire rá akartak sózni még mindenféle színes lencséket, hogy majd azok megváltoztatják a lámpa fényének hullámhosszát. Szerencsére akor már volt esze, és nem verte magát adósságba.

gizmo26 2014.11.15. 19:57:33

@kaskala: Szerintem azért nem írt a cikkíró a magyar sarlatánokról, mert azok sztárügyvédeket foglalkoztatnak.

Boka1 2014.11.15. 22:38:05

Az orvos nem gyógyít, hanem kezel. Többnyire azokat a tüneteteket, amiket a felírt gyógyszerekkel okozott. És kongresszusra jár.... Néha ilyen thaiföldi kongresszuson vízbefúl..... Amúgy Semmelweis Ignac is pár ezer nőt átsegített a másvilágra, mikor az akkori szokásnak megfelelően boncolás után levezetett néhány szülést.

Lordhell 2014.11.15. 23:37:36

@Boka1: Aztán rájött, hogy valami nem stimmel, és feltalálta a "kézmosást" :). Az antibitikum akkor tüneti kezelés vagy a bacik elleni szer, tehát gyógyító vagy csak a lázamra és köhögésemre jó ?
Tévedés azt hinni, hogy csak tüntetileg kezelnek, ez néhány esetben megáll, hiszen pl a cukorbetegség mai napig nem tudják gyógyítani, ellenben az ebolára most fejlesztettek ki új gyógyszert, de nem mondhatom minden betegségre, hogy csak tünetileg kezelnek.

horex · http://horex.uw.hu/ 2014.11.18. 00:00:26

@gizmo26: Nem tudom mire, milyen betegségre vette, de olvasgass az eredeti találmányrol
Sebgyógyitásban sok esetben bevált

Aztán került sarlatánok kezébe és ma már "megvan minden betegségnek a maga szinszűrője"
És micsoda felháborodás van, amikor egy hívő kommentjének ellentmond valaki
Multkorában valami arcüreggyulladásra ajánlott a javasaszony valami szint
3 napig kinlódott a hülye csaj mire orvoshoz ment. Ott meg kimosták az arcüregét annyira előrehaladott gyulladás volt, majd +tömték antibioval

gizmo266 2014.11.18. 01:30:01

@horex: Tulajdonképpen semmilyenre, csak rábeszélték, hogy mindenre jó, ő meg nem tudom hol hagyta az eszét.
Azt hallottam, hogy felszíni sebekre használható maximum, de ott sem szabad tőle csodát várni, max 10-20 %-al segíti elő a gyógyulást, vagyis gyakorlatilag a lámpa nélkül is meggyógyulna a seb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.18. 01:58:45

@gizmo266:

Ezért van az, hogy az USA-ban csak kozmetikai eszközként szabad árulni. Nálunk bezzeg bármit lehet hazudni róla, a hatóságok le sem szarják.
süti beállítások módosítása