Hipochonder blog

A vércsoport befolyásolja a memóriát?

2014. október 31. 07:30 - behrens

Egy új kutatás szerint a ritka vércsoportba tartozó embereknél nagyobb a későbbi életkorban jelentkező memóriaproblémák kockázata. A  Neurology szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint az AB vércsoportúaknál legalább kétszeres a kognitív zavar kialakulásának valószínűsége a többi vércsoporthoz képest.

A kutatók korábban már azonosították a vércsoport és a vaszkuláris egészség közti összefüggést. Néhány tanulmány például megállapította, hogy a 0 vércsoportúaknál alacsonyabb a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázata. Mindkét betegség növeli a későbbi életkorban jelentkező memóriaveszteség és demencia kockázatát.

A Vermont Orvosegyetem kutatói Dr. Mary Cushman vezetésével lépésről-lépésre megvizsgálták a vércsoporttípus és a kognitív zavar incidenciája közti kapcsolatot. A tanulmányhoz a kutatók több mint 30 000 fekete és fehérbőrű amerikai adatait analizálták, akiket korábban a REGARDS (Reasons for Geographical and Racial Differences in Stroke) tanulmányba vontak be.blood620.jpg

A kutatók 495 olyan személyt azonosítottak, akiknél a tanulmány három és fél éve alatt kognitív zavar alakult ki. Ezután összehasonlították ezeket az alanyokat egy 587 főből álló hasonló csoporttal, akiknek nem voltak memóriaproblémáik.

Megállapították, hogy a kognitív zavarban szenvedők 6 százaléka ritka, AB típusú vércsoporttal rendelkezett, ami magasabb az USA teljes népességének 4 százalékos arányánál. Az életkor, etnikai hovatartozás, lakóhely és nem szerinti korrekciót követően a többi vércsoporthoz képest az AB típusúaknál 82 százalékkal nagyobb volt annak valószínűsége, hogy az életkor előrehaladtával memória, beszéd és koncentrációs problémák alakulnak ki. Bár ezek a demenciára nézve indikatív problémák, a tanulmány nem vizsgálta a demencia kialakulásának kockázatát.

A vércsoport vizsgálata mellett a kutatók megvizsgálták a faktor VIII vérrög protein koncentrációját is. Megállapították, hogy a faktor VIII magasabb koncentrációja szintén fokozza a kognitív zavar kialakulásának kockázatát. Továbbá, a faktor átlagos szintje magasabb volt az AB vércsoportúaknál a 0 vércsoportúakhoz képest.

Ezek az eredmények nem feltétlenül meglepőek, tekintve, hogy a korábbi kutatások bebizonyították, hogy az AB vércsoportú személyek vérrögképződési karakterisztikája olykor megváltozik. Mi több, a kutatók korábban megállapították, hogy az AB vércsoport a stroke magasabb kockázatával társul. A faktor VIII magasabb koncentrációja fokozza a vérrögképződés valószínűségét és ennélfogva a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát.

„Tanulmányunk a vércsoportokat és a kognitív zavar kockázatát vizsgálja, de számos tanulmány kimutatta, hogy az olyan tényezők, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és diabetes fokozza a demencia és kognitív zavar kockázatát.”

– mondta Cushman egy sajtóközleményben. A vércsoport más vaszkuláris problémákhoz is kötődik, mint például a stroke, tehát az eredmények rávilágítanak a vaszkuláris problémák s az agy egészségi állapota közti kapcsolatra.

Bár a kutatás eredménye érdekes, egyetlen összefüggés nem bizonyítja, hogy az AB vércsoport okozza a kognitív zavar kockázatának fokozódását. Ennek tisztázásához további tanulmányok levezetése indokolt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr116843239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása