Hipochonder blog

Amit mindenki rosszul tud a magas vérnyomásról

2014. október 10. 17:00 - behrens

Szeptember utolsó vasárnapja a Szív Világnapja. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal.

Eloszlatunk néhány mítoszt a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő felelősével, a magas vérnyomással kapcsolatban.

"A magas vérnyomás nem veszélyes"

Tévedés – bár a hypertonia nem mindig jár panasszal, fájdalommal, ijesztő tünetekkel -, a kezeletlen magas vérnyomás hosszú évek során alattomosan szívelégtelenséghez vezethet, fokozza az érelmeszesedés kialakulását, így a szélütés, infarktus kockázatát, károsítja a vesét. A célérték alatt tartott, megfelelően beállított vérnyomásértékekkel, a stroke előfordulása 45 százalékkal, az infarktusé 21 százalékkal csökkenthető. Hirdetések Az életkor emelkedésével megengedhető a magasabb vérnyomás Régi tévhit, hogy a normális szisztolés vérnyomást úgy kapjuk meg, ha az életkorunkhoz hozzáadunk 100-at. Ez azonban helytelen, a vérnyomás felső értéke a legtöbb esetben 140/90 Hgmm, vesebetegek, cukorbetegek, érbetegek esetén az érték alacsonyabb, 130/80Hgmm, akár 125/75 Hgmm is lehet. mv600.jpg

"A magas vérnyomást nem lehet megelőzni"

A magas vérnyomás kialakulásában valóban szerepet játszanak megváltoztathatatlan, örökletes tényezők, azonban nagy jelentőségük van az életmódbeli faktoroknak is. A mozgásszegény életmód, a kalóriadús táplálkozás, az ezek következtében kialakuló elhízás, mind kedvez a magas vérnyomás kialakulásának. Napi 30 percnyi rendszeres testmozgással, az optimális testsúly megtartásával, a dohányzás abbahagyásával, az alkoholfogyasztás mérséklésével, megfelelő diétával, a magas vérnyomás kialakulásának kockázata csökkenthető.

"Az orvosnál magas a vérnyomásom, de ilyenkor izgulok"

Az orvosi vizsgálat miatti félelem, idegesség megemelheti átmenetileg a vérnyomást. A rendelőn kívüli értékek megítéléséhez kezelőorvosa vérnyomásnapló vezetését, otthoni vérnyomás-mérést kérhet Öntől, illetve beutalhatja 24 órás vérnyomásmérésre (ABPM vizsgálatra). Abban az esetben, ha ezek alapján normális tartományban van a vérnyomás, nincs szükség kezelésre, de a megfigyelések alapján, az ún. fehérköpeny-hypertoniás betegek esetén, nagyobb valószínűséggel alakul ki később tényleges magas vérnyomás-betegség, a megelőzésre ilyenkor is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Van még pár mítosz a fejekben, itt találja meg a többit.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr376731077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.21. 12:48:02

Pár mítosz: az egyik, hogy az ú.n. vérnyomásmérők pontosak is lehetnek.
Másfél éven át az őrületbe kergettem az orvosomat, mert ahány fajtát kipróbáltam, annyiféle értéket kaptam. És nem mérési hibából, mert adott típus ismételhetően normális vagy magas systolés értéket mért. A diastolés érdekes módon egyforma volt bármivel mértük.
Olyan szintű eltérés, hogy a kb. 80 éves doktorbácsi a saját, manuális, fonendoszkópos verziójával 120/80-at mért, én meg másfél percre rá, a sajátommal, a másik karomon 190/90-et, ha jól emlékszem. (a 190 biztos, a "per" nem)
És nincs ember aki meg tudná mondani, melyiknek lehet hinni a sok közül. Én ott adtam fel, mikor már a harmadik orvos mért meglepően alacsony értéket ahhoz képest, hogy pszichésen indokolt lett volna a 160-180 is, ők meg legrosszabb esetben is 140/90-et, de akkor már nagyon ki voltam akadva :)

briggancs 2014.11.05. 22:29:04

@szigetipotyautas: Ha a két kar között 20 Hgmm, vagy több vérnyomáskülönbség észlelhető, akkor akár érszűkület is okozhatja ezt az anomáliát, vagy rendellenes eredésű/lefutású artéria...csak mondom. Nem akarom a 80 éves doktobácsit leszólni, de biztos jól hallotta a fonendoszkóppal azt a bizonyos első és utolsó bedobbanást az értékek mérésekor? A digitális vérnyomásmérők pedig nagyon érzékenyek, pl. a használatuk közben nem ajánlott beszélni, mivel ez befolyásolhatja az eredményt. A 24 órás ABPM-et mondjuk nem igazán befolyásolja az elég pontos. Esetleg érdemes lenne egy ilyen vizsgálatot megcsináltatni.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.11.05. 22:57:20

@briggancs: már sokszor leírtam... annak az egy, idős dokibácsinak önmagában talán nem hittem volna, de a háziorvosom is normális értékeket szokott mérni és amikor pár hónapja kardiológián jártam, ott is normális értéket kaptam. Az új Omronom szerint sincs gond. A régi szerint van.
Végigjártam pár boltot, ahol ingyenes vérnyomásmérést végeztek. Ahol az újhoz hasonlóval mértünk, ott az új mérőmmel közel azonos értéket kaptam, ahol sikerült kifognom M4-I-t vagy nem Omron gyártmányú, olcsóbb mérőket, ott szinte kivétel nélkül magasabb értékek jöttek elő.
A vicc, hogy nem csak rajtam, hanem pl. patikus néni is megmérte négyszer egymás után a sajátját és az M4-I következetesen magasabb értékeket mutatott rajta is, rajtam is, mint az M6.
süti beállítások módosítása