Hipochonder blog

Sikeres az első pénisztranszplantáció

2015. április 09. 09:38 - behrens

Egy dél-afrikai orvoscsoport nemrégiben bejelentette, hogy a világon elsőként sikeres pénisz transzplantációt hajtott végre. 2014. december 11.-én egy fiatalember donorpéniszt kapott egy kilencórás műtét során a Cape Town-i Tygerberg Kórházban.

Három hónappal később a transzplantált szerv mind szexuálisan, mind a vizeletürítés szempontjából tökéletesen funkcionált, bár az orvosok szerint a tökéletes érzékelés kialakulásához még némi időre van szükség.

„Azt vártuk, hogy a transzplantált pénisz kb. két év múlva funkcionál tökéletesen, ezért minket is meglepett a beteg gyors felépülése.”

- számolt be egy nyilatkozatban az orvoscsoport vezetője, Andre van der Merwe, a Stellenbosch Egyetem munkatársa.

„A szexuálisan aktív 21 éves recipiens a jövőben gyermeknemzésre is képes lesz. Három évvel ezelőtt a beteg egy centiméter híján a teljes péniszét elvesztette egy rituális körülmetélés után fellépő szövődmény következményeként. A rituális körülmetélés igen gyakori a Xhosa törzs tagjainál. Dél-Afrikában nagyobb szükség van az efféle beavatkozásra, mint bárhol a világon, mivel évente sok fiatalember veszti el péniszét a hagyományos körülmetélési rituálé okozta komplikációk miatt. Korábbi becslések szerint az országban évente mintegy 250 péniszamputáció történik.”

– ecsetelte a műtét jelentőségét Andre van der Merwe.

A kutatók kezdetben sokat küzdöttek a donorszerv megszerzéséért, melyhez végül úgy jutottak, hogy az elhunyt donor péniszét a család kérésére egy bőrdarabbal helyettesítették._81634485_penis.jpg

A műtét egy pilot tanulmány része, melynek célja a dél-afrikai kórházi műtőkben kivitelezhető pénisz transzplantációs eljárás kidolgozása. Az orvoscsoport az első arc transzplantációhoz fejlesztett technikát alkalmazta, így mikroszkopikus sebészeti technikát is, melynek segítségével a pénisz apró, kb. 1,5 mm átmérőjű ereit és idegeit csatlakoztatták.

„Ez hatalmas áttörés. És mi bebizonyítottuk, hogy meg lehet csinálni. Olyan szervet adhatunk egy betegnek, ami majdnem ugyanolyan jó, mint amilyen a sajátja volt.”

- jelentette ki Frank Graewe a Stellenbosch Egyetem kutatója. A tanulmány részeként a jövőben további kilenc betegnél hajtanak végre pénisz transzplantációt.

Ez legalább a második alkalom, amikor ilyen műtétet kíséreltek meg, és az első, amikor a műtét sikeres volt. 2006-ban egy kínai beteg alig 10 nappal a transzplantáció után a donorszerv eltávolítását kérte az orvosoktól. Bár a transzplantátum fizikailag sikeres volt, a lelki megrázkódtatás vélhetőleg túlságosan megviselte a beteget.

(BBC)

Ezeket olvasta már?

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr547352602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batyuné Helyesi Imola (törölt) 2015.04.09. 17:57:25

Nahát, a férjem is be kéne egy ilyenre nevezni.

MJános 2015.04.09. 19:00:40

@batyuné Helyesi Imola:
Egy afrikai donor kéne gondolom... :D
Amúgy meg baromság az ilyen műtét. Nem létfontosságú szerv.

m.t. 2015.04.09. 20:50:45

"a pénisz apró, kb. 1,5 átmérőjű ereit és idegeit csatlakoztatták"

1,5 mi? milliméter? mikrométer?

maxvall bircaman szerkesztő (törölt) 2015.04.09. 21:47:52

Nekem csak kloakám van, az minek számít?
süti beállítások módosítása