Hipochonder blog

2014 orvosi rejtélyei

2015. február 02. 10:36 - behrens

A Medical Daily folyóirat egész évben beszámol a zavarba ejtő, megmagyarázhatatlan orvosi rejtélyekről. Lássuk a legmegdöbbentőbb eseteket.

Kisagy nélkül született nő

Teljesen érthető volt, amikor az orvosok koponya CT vizsgálatot végeztek a 24 éves nőn, akit szédülés és émelygés panaszaival vettek fel a kínai Shandong tartomány egyik kórházába. A beteg beszámolójából kiderült, hogy 4 éves koráig nem tudott felállni, és hat éves is elmúlt, mire érthetően meg tanult beszélni.shutterstock155318618.jpg

Egyensúlyproblémái miatt egész életében orvosról-orvosra járt. Elhanyagolhatónak tűnő egészségügyi problémái ellenére a nő férjhez ment, életet adott egy leánygyermeknek és évekig teljesen normálisan élt. Ezek után elképzelhető, mennyire megdöbbenhettek a vizsgálatot végző orvosok, amikor észrevették, hogy a nő kisagya teljes egészében hiányzik.

A soha meg nem szűnő muzsika

A dallamos melódiákat természetesen mindenki szereti, de ha a muzsika úgy befészkeli magát a fejünkbe, hogy soha nem szűnik meg, és minden egyes pillanatban ott cseng a fülünkben, az már korántsem kellemes. Az essexi Susan Root rejtélyes hallucinációi miatt négy éven át viselte el Patti Pages egyik dalát, és csak némileg javít a helyzetén, hogy ehelyett ma már Judy Garland „Somewhere over the Rainbow”című örök slágerét kénytelen hallgatni. Férje 40 éven át kiabálva társalgott a nejével, mivel az asszony a véget nem érő zenebonán kívül olykor semmi mást nem hallott.

A rejtélyes migrén

A migrén kétségtelenül több mint kellemetlen. A rohamok alatt az agyunkban lüktető fájdalomtól úgy érezzük, hogy a fejünk majd szétrobban, ami sokszor még a munkavégzést is lehetetlenné teszi. A migrén meglehetősen gyakori, ennek ellenére kóroki tényezője ismeretlen, bár jellegzetes családi halmozódása genetikai predesztinációra utal. Ha az egyik szülő kórtörténetében szerepel, akkor a gyermek nagyjából 40%-os eséllyel szembesül a migrénnel. (A migrénről részletesen a WEBBetegen).migr.JPG

Mindkét szülő érintettsége esetén megjelenésének esélye az utódokban 90%-ra emelkedik. A migrén kialakulásában mindemellett azonban néhány ismeretlen tényező is szerepet játszik, és akár klaszter, akár aurás, akár szabályos migrénről legyen is szó, továbbra is megmagyarázhatatlanul rejtélyes kórkép.

Az étvágytalan fiú esete

2013. október 14.-én Landon Jones arra ébredt, hogy egyáltalán nem éhes, és nem is szomjas. Az említett reggel óta a ma 12 éves fiú majdnem húsz kilót fogyott, mert egész egyszerűen soha nem éhezik vagy szomjazik meg, ezért elkeseredett szülei szó szerint erőszakkal beletukmálják az ételt és az italt, hogy a fiuk ne haljon éhen.

Bár szaglása és ízérzékelése sértetlen maradt, ezektől az érzékektől sem támad gusztusa egy frissen sült, szaftos csülökre, mint ahogy a legnagyobb nyári hőségben sem kívánja szomját oltani. Az orvosok tanácstalanul keresik a rejtélyes étvágytalanság okát, miközben balsorsú szülei mindent tőlük telhetőt megtesznek különös betegségben szenvedő fiuk életéért.

Az asszony, akinek megszűnt a pulzusa

Egy 40 éves floridai asszonyon végzett rutin császármetszés során a nő pulzusa átmenetileg leállt. Ez önmagában még nem lenne szenzáció, ám a nőnek nem kevesebb, mint 45 teljes percen át nem volt pulzusa. Orvosai a történteket nem tartották különösnek, és azzal magyarázták, hogy

„a műtét alatt a magzatburokból szivárgó folyadék a véráramba kerülve a szívben vákuumot hozott létre, ami leállította a tüdőfunkciót és a vérkeringést.”

Az viszont roppant furcsa, hogy miután a nőt magához térítették, az agy vérellátásának átmeneti hiánya csodálatos módon nem hagyott maga után idegi károsodást.

Tömeghiszti vagy veszélyes mellékhatás?

2014. május óta a kolumbiai El Carmen faluból több mint 200 tizenéves lány került kórházba émelygés, alhasi fájdalom és kézzsibbadás panaszaival. De vajon mi lehet az oka a hasonló tünetek tömeges megjelenésének? Bár sokak szerint egyszerű tömeghisztériáról van szó, a Medical Daily beszámolója szerint a columbiai falu lakosságát épp akkoriban oltották be humán papillomavírus (HPV) ellen. Azóta sem tudni, hogy az esetek valóban egyfajta pszichés járvány következményei, vagy esetleg az oltás egy ismeretlen mellékhatásával állunk szemben.

A rohamokat kiváltó popsztár

A 26 éves Zoe Fennessy epilepsziás rohamokat kénytelen elviselni… ám kizárólag akkor, ha a Grammy-díj várományos amerikai popsztár, Ne-Yo hangját hallja. A nőnek ezért nyilvános helyeken, például az utcán és üzletekben preventív céllal folyton fülhallgatót kell viselnie, nehogy véletlenül meghallja a sztár hangját. Fennessy hosszas betegség, kimerültség és stressz után 2006. újév napján szenvedte el az első rohamot, amikor meghallotta Ne-Yo és Pitbull „Give Me Everything” című közös szerzeményét. Bár a gyötrelmeit valóban Ne-Yo okozta, a nő állítja, hogy semmi baja nincs a popsztárral vagy zenéjével. (A WEBBetegen az epilepsziáról.)

Miért a fiúk?

A migrénhez hasonlóan most nem egy egyszeri különös esetet, hanem egy régóta magyarázatra váró orvosi rejtélyt veszünk górcső alá. Nevezetesen azt a megválaszolatlan kérdést, hogy a koraszülöttek közt miért van sokkal több fiú, mint lánygyermek?baby.JPG

Bár a kutatók úgy vélik, hogy a nemi diszparitás bizonyos biológiai forrásokból fakad, mindezidáig nem sikerült azonosítani egyetlen pontos vagy akár elfogadható okot sem. Az eseteket rendszerint homályos vagy bizonytalan fogalmakkal magyarázzák, de a koraszülések negyedénél az ok ismeretlen. Elkeserítő, de csupán annyi biztos, hogy évente 100 000 fiú újszülöttet veszítünk el koraszülés miatt.

A kóborló szív

Egy 48 éves olasz férfi motorbalesetben elszenvedett traumás sérülését követő röntgen és CT vizsgálat feltárta, hogy a férfi szíve a baleset után 90 fokkal jobbra fordult. Ebben az a különös, hogy mindeközben a férfi végig eszméleténél volt. Az orvosok szerint nem maga a baleset okozta ezt a furcsa fordulatot, hanem a szív valószínűleg az ütközést követő órában fordult el, amikor a kilyukadt tüdőből levegő került a mellkasba. Miután másnap elvezették a mellkasból a levegőt, a szívet sikerült visszafordítaniuk az eredeti helyére. Megdöbbentő módon, a szív sértetlen maradt.

Aki a kómából arra ébredt, hogy folyékonyan beszél kínaiul

Ha már képtelenek vagyunk elkerülni a traumákat és betegségeket, a szenvedésért legalább annyi kárpótlásban legyen részünk, hogy minden különösebb előképzettség nélkül folyékony idegennyelv-tudásra tegyünk szert. Egy autóbalesetet szenvedett ausztrál fickóval pontosan ez történt.

Miután Ben McMahon a balesetét követő egy hetes kómából magához tért, sajnálatos módon elfejtett angolul. Azonban kínai ápolónőjét mandarin nyelven szólította meg, sőt, kiderült, hogy folyékonyan beszéli a kínai eme változatát. Bár McMahon annak idején kínai nyelvleckéket vett a főiskolán és Sanghajban is járt már, a balesetet megelőzően korántsem büszkélkedhetett folyékony kínai nyelvtudással. mcm.JPG

A bizarr nyelvi váltás okát senki nem tudja biztosan, bár orvosai szerint a balesetben megsérülhettetek az angol nyelvvel társult hálózatok neuronális kapcsolatai, miközben a kínaihoz kapcsolódó hálózatok neuronális összeköttetései felerősödtek.

(quazoo.com)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr917132497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pörköltszaft 2015.02.03. 08:30:15

a kínais cucc egyértelmű reinkarnációs emlék, nem véletlenül vonzódott előtte is a kínaihoz, járt sánghájban, mert előző életében kínai volt.

Alick 2015.02.03. 09:12:49

@Pörköltszaft: igazából nem tippelni kéne, hanem kutatni... ami az egyik évszázadban megmagyarázhatatlan csoda, az a következőben már alkalmazott tudomány.

melee sc 2015.02.03. 10:08:26

Reinkarnáció a fenét. A hallott nyelvből ezer dolog rakodik le benned, csak nem olyan erős hogy használni is tudnád, ez egy furcsa esemény kapcsán felerősödött.

Én előző életemben egy bacilus voltam a hasadban 10 millió haverommal. Az előtt meg egysejtű. Az előtt meg egy sejt egy tigris szempillájában az volt ám király.

juan88 2015.02.03. 10:32:55

Az étvágytalan fiúhoz.Ha jól sejtem az amerikai orvosok jóval felkészültebbek mint én, de ez nem hipotalamusz diszfunkcióra utal? Gondolom organikus sérülés nincs, azt csak észrevették volna. Létezik, hogy az úriember pszichoszomatikusan véletlenül "kizárta a rendszerből" a hipotalamusz vonatkozó részeit? Tudom, hogy vad elképzelés, csak szöget ütött a fejemben

juan88 2015.02.03. 10:38:14

@melee sc:
Se a nyelvtanulás, se a reinkarnáció nem így működik ahogy lefesti. Ettől függetlenül abszurd gondolat, hogy a beteg "előző életében" kínai lett volna. Ráadásul itt a cikkben az exact magyarázat. Ez szerintem a legkevésbé izgalmas és érdekes a fenti esetek közül.

csoio csagasz 2015.02.03. 13:46:44

A bal fülem éveken keresztül szabványos morze adást vett. Sajnos nem vettem le mit ad, Ha még visszajön, megteszem, hátha értelme is van.

paráznabillegető 2015.02.03. 14:32:57

egyszer álmomban láttam egy lottósorsolást.
de sajnos csak három számra emlékszem...

Csak Norris 2015.02.03. 14:35:25

"A bizarr nyelvi váltás okát senki nem tudja biztosan, bár orvosai szerint a balesetben megsérülhettetek az angol nyelvvel társult hálózatok neuronális kapcsolatai, miközben a kínaihoz kapcsolódó hálózatok neuronális összeköttetései felerősödtek."

Aha. Nálunk meg a múltkor végigsöpört egy szélvihar, és pont egy hóembert sikerült felépítenie a leesett hóból, meg a répából és kavicsokból, amit a teraszon hagytam.

@juan88:

juan88 2015.02.03. 15:20:51

@Desmond77:
Ha a szóbanforgó vihar rendelkezik egy hosszú távú információ tárral (hipocampus), egy eszközzel amely ehhez képes hozzáférni és az ebben tárolt képzetekhez asszociációkat kapcsolni, és kódolni (Wernicke beszédközpont), egy olyan eszközzel amely képes akaratlagos mozgatásra, motorikára a kódolt információ alapján (Brocca beszédközpont), illetve a két központ között biztosított az összeköttetés, és a dekódolás (Vezetéses beszédközpont) akkor probléma nélkül meg tudja épiteni a hóembert.
Ha viszont valamelyik rész ssérül, praktikusan a kódoló egység, és "hóember" címszó alatt egy homokból épített hableány asszociációit találja, akkor a legnagyobb hóban is megkeresi a homokot, hogy megépítse. Mindemellett meg lesz róla győződve, hogy ő hóembert épített.
Nyílván nem ennyire egyszerű a beszédképzés, de nem szándékozok pszicholongvisztikai előadást tartani Önnek. :) Egyébként a répa megfagy a teraszon, vigye be!

nyikk 2015.02.03. 16:01:39

@paráznabillegető: Legyen annyi eszed, hogy megjátszod a 3 számot fixként,a maradék kettőt variálva.Én egyszer totótippsor első 11 eredményét álmodtam meg, megjátszottam kombinálva, telitalálatom lett,Sajnos tömegnyereményes hét volt, alig hozott többet, mint amennyibe került.

steery 2015.02.03. 17:58:05

Tudjátok, mi lenne az igazi bizonyíték a reinkarnációra? Ha egy kómából ébredő beteg egy már kihalt és kevesek vagy senki által nem ismert nyelven kezdene el beszélni. Mondjuk óegyiptomi, asszír vagy azték nyelven. Vagy még jobb lenne, ha földönkívüli nyelven kezdene el dumálni, amit garantáltan senki nem ismer és úgy kellene az NSA kódszakértőinek és nyelvészeinek visszafejteniük, miről karattyol a fickó. Persze ezt is csak akkor tudnánk bizonyítani, ha utána kapcsolatba lépünk az adott idegen civilizációval és ők felismerik a nyelvüket. :-D

]{udarauszkasz 2015.02.03. 20:08:13

@Pörköltszaft: Nekem is ez jutott eszembe. En regebben egy idegen varossal almodtam, maig le tudom irni a hely terkepet, topografiajat, nagyjabol a lenyeket is. Kiskorom ota vonzodom a repuleshez is.

]{udarauszkasz 2015.02.03. 20:10:14

@steery: Sok gyereknek vannak sajat szavai, amelyeket kesobb elfelejt. (Vagy nem....)

Csak Norris 2015.02.03. 21:21:36

@juan88: Ha lenne végre mínusz akkor megfagyna. De már ez sem a régi.:)

efi 2015.03.05. 20:19:05

@paráznabillegető:
És lett hármasod ?
Ha 44 szelvényt vettél volna 10 ezer Ft-ért, lett volna még egy garantált négyesed is 1 M Ft nyereménnyel :)

paráznabillegető 2015.03.06. 16:59:40

@efi: nem.
de nem a magyar puttólottón fogom megjátszani, asszem.
ha már lúd, érted.

s 2015.03.27. 13:12:20

@Sepernedző Kovászki: Az is egy ritka eset. Orvos látott már?

s 2015.03.27. 13:18:40

@steery: "Vagy még jobb lenne, ha földönkívüli nyelven kezdene el dumálni, amit garantáltan senki nem ismer és úgy kellene az NSA kódszakértőinek és nyelvészeinek visszafejteniük, miről karattyol a fickó."

Számtalan példa van erre is. Lajos bácsi kurvára bebaszott, lefeküdt az árok mellé az úton és kómához közeli állapotban pont azt csinálta, amit te is említettél. Meg is volt győződve róla, hogy előző életében valaki más volt - valaki olyan, aki jobban bírta a 60 fokosra főzött barack pálinkát.
süti beállítások módosítása