Hipochonder blog

Abbahagyná a lélegzést? Idegesít...

2015. december 04. 16:50 - behrens

Egyeseket kiráz a hideg, amikor azt hallják, hogy valaki végigszántja körmeit a táblán, míg másokat párjuk horkolása bosszant. De mi van akkor, ha valakit a másik ember lélegzetének hangja is az őrületbe kerget?

Akármilyen képtelenül hangzik, létezik ilyen betegség, bár igaz, csak az utóbbi időben keltette fel a kutatók figyelmét. A misophonia lényege, hogy a beteg bizonyos hangokra rendkívül érzékeny, és például a rágógumizás, a köhögés a vakarózás vagy a golyóstoll ki-be kapcsolgatásának hangjára azonnal agresszívan reagál. Súlyos esetekben verbális dührohamban tör ki, sőt, akár tettlegességre is képes a hangot kibocsátó tárggyal vagy személlyel szemben.

„Ránézek a hang forrására, és érzem, hogy eluralkodik rajtam az őrület. Ilyenkor csupán egyetlen egy dologra tudok gondolni, méghozzá arra, hogy minél előbb kimenekülhessek ebből a helyzetből.”

– meséli Shannon Morell.

Az élet azonban telis tele van mindenféle hangokkal, és ezért a betegek próbálják úgy szervezni az életüket, hogy elkerüljék a dührohamot kiváltó zajokat. Ám ennek egyetlen módja, hogy magányba vonuljanak, és telkesen elzárják magukat a többi embertől. Számukra elképzelhetetlen, hogy nyilvános helyekre, például étterembe, parkokba járjanak, vagy akár másokkal együtt étkezzenek, vagy egy szobában aludjanak. Ez érthető módon jelentősen megnehezíti a társas kapcsolatok kialakítását és fenntartását.

A misophonia természetesen a tanulást és a munkát is gátolja. A Kaliforniai Egyetem PhD hallgatója, Miren Edelstein által végzett tanulmányban a betegek a munkában és az iskolában koncentrációzavarról számoltak be, egyszerűen azért, mert a mások számára teljesen érdektelen, leghétköznapibb hangok is elvonják a figyelmüket. Néhány esetben a diákok online tanfolyamokba menekülnek, de az egyik érintett, David Holmes például úgy oldotta meg a problémát, hogy a külső hangok kizárása érdekében munka közben, amikor csak lehet fejhallgatót használ.

1_patients_with_misophonia.jpg

Jelenleg úgy tartják, hogy a misophonia neurológiai betegség, melyben a limbikus (emocionális) és a vegetatív idegrendszer a normálisnál szorosabban kapcsolódik az auditív észlelési rendszerhez. Ezért fordulhat elő, hogy a bosszantó hang érzelmi reakciót vált ki. Aage Moller, a Texas Egyetem idegkutatója szerint a betegség lényege, hogy az agy akusztikus feldolgozó rendszerében valamilyen komplikáció lép fel.

Kutatók szerint a misophonia rendszerint pubertás korban alakul ki, és felnőttkorban általában súlyosbodik. A betegséget azonban továbbra sem ismerjük igazán. A betegség okait és kezelési lehetőségeit nem kutatják. Gyógymód nem áll rendelkezésre és sokan még azt is vitatják, hogy a misophonia valóban betegségnek tekinthető-e és nem csupán egy furcsa rigolya.

A misophoniások számára tehát nem igen akad segítség, ezért a betegeket képviselő Misophonia UK nevű brit szervezet úgy döntött, hogy az érintetteket információkkal támogatja, melynek keretében felvázolja az intervenciós ehetőségeket is.

A TRT (Tinnitus Retraining Therapy) terápia segítségével a beteg megtanulja, hogyan szoktassa hozzá magát a zavaró hangokhoz, míg a Kognitív Viselkedés Terápia (Cognitive Behavioural Therapy, CBT) a negatív attitűd megváltoztatására tanítja meg a beteget. Néhány esetben a hipnózis is segítséget nyújthat, valamint a betegek különböző légzéstechnikákkal is megnyugtathatják magukat, amikor valami bosszantó hangot hallanak.

Az érzelmeket dokumentáló napló vezetése és a beteg szeretteinek felvilágosítása is a szervezet által javasolt stratégiák közé tartozik. Emellett a betegek támogatói csoportok keretében és online fórumokon keresztül oszthatják meg tapasztalataikat és léphetnek kapcsolatba a hasonló sorsú társaikkal.

Az Amszterdami Egyetem Pszichiátriai Tanszékének kutatói felvetették, hogy a betegség alaposabb kutatásához DSM klasszifikációra lenne szükség, és ha már a misophonia nem minősül önálló pszichiátriai betegségnek, akkor legalább kényszerbetegség spektrum zavarként (Obsessive Compulsive Spectrum Disorder, OCSD) kellene tekinteni.

A betegség elterjedtsége jelenleg nem dokumentált, és úgy tűnik, hogy csak néhány beteg fordul orvoshoz. Az érintettek jóformán csupán önmagukra számíthatnak, ha nem szeretnék, hogy a betegség megmérgezze a mindennapjaikat.

(psychologytoday)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr618139900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anders Behring Breivik 2015.12.05. 23:06:31

Engem het es felmilliard ember legzese zavar, legszivesebben ATOMBOMBAT dobnek mindegyikre.
Sok kis eltaposni valo girnyo, csak azert csinalja, hogy engem baszkuraljon.

Guadalupei Szűz (törölt) 2015.12.06. 11:33:22

Én utálom, ha mások evését kell hallgatnom és a filmekben előszeretettel csámcsogással jelzik a szinkronban, ha valaki eszik. A tátott szájjal való rágózást is utálom. Teleszájjal evést.
süti beállítások módosítása