Hipochonder blog

A 40-es éveinkben történő testmozgás lenne a hosszú élet titka?

2015. november 16. 15:00 - behrens

Sok fiatal edz annak érdekében, hogy karcsú maradjon, ám egy új tanulmány szerint a 40-es életévekben történő rendszeres testmozgás kritikus az öregedés megakadályozása érdekében. Már az alacsony intenzitású testmozgás is lassíthatja a középkorúak sejtjeinek öregedését, állítják kutatók, akik azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a testmozgás az emberek telomereinek hosszát.

A telomerek a DNS szálak végén található sapkák, melyek megakadályozzák azok kirojtosodását, mint például a cipőfűző végén található műanyag védőkupak. A sejt öregedésével a telomerek természetes módon kopnak és kirojtosodnak, ám úgy vélik, ezt a folyamatot az elhízás, a dohányzás, és olyan betegségek, mint a diabétesz vagy inszomnia felgyorsítják.

2df2773d00000578-0-image-a-26_1446214694522.jpg

A hosszú életkort már régóta kapcsolatba hozták a telomerek hosszával. Korábbi kutatások megállapították, hogy a sportolók telomerei, akárcsak a rendszeres testmozgást (pl. gyaloglás) végző idős nőké hosszabbak, mint az azonos korú, ám nem sportoló embereké.

A tanulmány során 6500, 20-84 év közötti ember adatait vizsgálták, illetve több tízezer felnőttet kértek meg, hogy adjanak tájékoztatást az egészségüket, testmozgási szokásaikat illetően, valamint adjanak vérmintát. Ez utóbbiakat használták fel a résztvevők telomer hosszának vizsgálatára.

A vizsgálatban résztvevőket négy csoportra osztották, az alapján, mennyit mozogtak. Pontozták, hogy az alábbi tevékenységek közül a felmérést megelőző hónapban melyiket végezték: súlyzós edzés, mérsékelt testmozgás (pl. gyaloglás), intenzív mozgás (pl. futás) és munkahelyre, iskolába való kerékpározás. Később a pontszámokat összevetették a telomerek hosszával. Azt tapasztalták, hogy minden egyes ponttal csökkent az egyén kockázata a megrövidült telomerre.

2df2774a00000578-0-image-a-27_1446214823439.jpg

Azoknál, akik egy tevékenységtípusban vettek részt, 3%-kal volt kisebb az esély a megrövidült telomerre, ha valaki két tevékenységtípust végzett, a kockázat 24%-kal volt alacsonyabb, míg három tevékenységtípusnál ez a kockázat 29%-kal, négy esetén pedig több mint felére csökkent.

A kapcsolat a 40-65 év közöttiek körében volt a legerősebb. Ez arra utal, hogy a középkorú évek kulcsfontosságúak a testmozgás megkezdésére a telomerek rövidülésének megelőzésére.

Ugyanakkor a tanulmány nem tudta megállapítani, mennyi testmozgás szükséges a sejtek öregedésének megakadályozására. A kutatást a Mississippi Egyetemről Paul Loprinzi és Jeremy Loenneke valamint a san franciscói California Egyetemről Elizabeth Blackburn vezette és a Medicine & Science in Sports & Exercise című szaklapban jelent meg.

(dailymail)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr198083388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2015.11.17. 07:06:49

40 éves voltam, amikor elkezdtem sportolni, több kevesebb intenzitással, de azért rendszeresen. Calanetics, edzőterem, túrázás, evezés, úszás, e nélkül már nem is élnék, :)

micsoda? 2015.11.17. 08:43:42

20 éve kezdtem sportolni, és remélem végelgyengülésben halok meg, és nem az egészségügy jóvoltából:)
Kétségtelen, kell akarat, hogy akkor is menjek amikor semmi kedvem, de az öröm, hogy megcsináltam új erőt ad.

kaskala 2015.11.17. 11:08:28

@Neked ugatok nem a házat őrzöm:
ha nem vagyok indiszkrét, most mennyi idős vagy?
süti beállítások módosítása