Hipochonder blog

Az antibakteriális szappan semmivel nem jobb a hagyományosnál

2015. november 06. 09:54 - behrens

Az Egyesült Államokban az emberek évente közel 1 milliárd dollárt költenek antibakteriális és antimikrobiális szappanokra. De vajon ezek a szuperszappanok, valójában jobbak a hagyományosaknál? Nos, egy friss tanulmány azt mutatja, hogy a való életben vajmi kevés különbség van a hagyományos és antibakteriális szappanok baktericid hatásai között.

A kézmosás olcsó és fontos módszer a betegségek terjedésének megelőzésére, mivel a szennyeződés mellett a patogén baktériumokat és vírusokat is eltávolítjuk a kezeinkről.

Az ártalmas korokozókkal szembeni küzdelemben egyre népszerűbbek az ún. antibakteriális szappanok. Az antibakteriális jelző arra utal, hogy a szappan aktív antimikrobiális hatással rendelkező összetevőket, leginkább triklozánt tartalmaz. A hagyományos szappanokban nincsenek efféle összetevők.

Ennek ellenére az antibakteriális termékek hatékonysága és biztonságossága némileg vitatott. 2013 decemberében az US Food and Drug Administration (FDA) egy szabálytervezettel állt elő, mely szerint a gyártóknak adatokat kell szolgáltatniuk arról, hogy az antibakteriális termékük valóban hatékonyabb a hagyományos szappannál.

sapp.jpg

A szöuli Korea Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy ebben a kérdésben mi is az igazság. Kutatásuk elsősorban a triklozán hatékonyságára fókuszált.

Mi is a triklozán?

A triklozán egy fenoxi-fenol antimikrobiális ágens, melyet az 1960-as elején fejlesztettek ki, és az 1970-es évek óta használják széles körben baktérium és gombaellenes célokra.

A triklozán számos személyes higiéniai és kozmetikai termékben megtalálható, például szappanokban, fogkrémekben, testápolókban, samponokban, sőt még a textilekben, pl. konyharuhákban, valamint bútorokban és játékokban is, annak érdekében, hogy csökkentsék vagy megelőzzék a bakteriális szennyeződést vagy a baktériumok szaporodását.

A triklozán bizonyítottan hatékony a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben. Azonban számos vizsgálat nem kívánt mellékhatásokról számolt be a triklozán kapcsán, mint például allergiák, antibiotikum rezisztencia, endokrin zavar, akut/krónikus toxicitás és bioakkumuláció. Sőt, a triklozánban egy tanulmány még karcinogén szennyeződéseket is azonosított.

Mindemellett az antibakteriális szappanok hagyományos szappanokkal összevetett hatékonyságára vonatokozó bizonyítékok is következetlenek.

A kutatók in vitro és in vivo vizsgálatokban hasonlították össze a kétféle szappant. Eredményeiket a Journal of Antimicrobial Chemotherapy orvosi szaklap közölte.

A szappanok hatékonyságát az FDA által javasolt 20 különböző baktériumtörzzsel szemben tesztelték a kézmosásra vonatkozó javaslatoknak megfelelő és emberek szokásos kézmosását utánzó körülmények között.

Mindkét termék ugyanazon összetevőket tartalmazta, azzal a kivétellel, hogy az antibakteriális változatban a jogszabályok által megengedett maximális mennyiségű, azaz 0,3% triklozán is szerepelt. A mikroba expozíció 20 másodpercig tartott, azaz annyi ideig, amennyit a hatékony kézmosáshoz többek közt a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) és World Health Organization (WHO) is javasol. A vizsgálat 22ºC és 40ºC fokon zajlott.

antibacterial_soap_2_ap_may_3_2013.jpg

Bár a kézmosáshoz a gyártók meleg vizet ajánlanak, nem konkretizálják a meleg víz hőmérsékletét. Az Amerikai Anyagvizsgáló Társaság (American Society for Testing and Materials, ASTM) azonban 40ºC fokot ajánl a teszteléshez, ezért a szappanokat eddig ezen a hőmérsékleten tesztelték, annak ellenére, hogy a legtöbb ember olyan hőmérsékletű vízzel mos kezet, ami épp kifolyik a csapból.

Nincs jelentős különbség

Az in vitro tesztet 22 és 40ºC fokon végezték, és a 16 in vivo résztvevő 40ºC fokos vízben mosott kezet.

Az önkéntes résztvevők a WHO kézmosási irányelveit követték, mely szerint a szappant 30 másodpercen át intenzíven felhabosítjuk, majd a szappanhabot a kéz teljes felületén eloszlatjuk, egészen az alkar alsó harmadáig.

Az eredmények szerint nem volt szignifikáns különbség a szappanok baktericid hatásában sem 22 sem 40ºC fokon az in vitro kísérlet 20 másodperce alatt. Harminc másodperc elteltével sem volt eltérés, tehát úgy tűnik, hogy a 0,3% triklozánt tartalmazó antibakteriális szappan a való életre jellemző körülmények között semmivel sem csökkenti hatékonyabban a bakteriális szennyeződést, mint a hagyományos változat.

9 óra elteltével azonban az antibakteriális szappan szignifikánsan nagyobb baktericid hatást mutatott, ami arra utal, hogy a triklozánt tartalmazó szappan valóban antibakteriális hatással bír, ám ez a hatás a kézmosáshoz szükséges rövid idő alatt nem érvényesül.

Miért nem pusztította el a triklozán a baktériumokat?

A triklozán közismerten baktérium és gombaellenes tulajdonságokkal bír. De akkor miért nem tapasztaltak a kutatás során a két szappan közt semmilyen különbséget? A kutatók szerint ennek két oka lehet.

Az első az, hogy túl rövid volt az expozíciós idő. A legtöbb korábbi tanulmányban folyamatos, legalább 24 órán át tartó expozíciót alkalmaztak. Az Escherichia coli ATCC 25922 baktérium 24 óráig élte túl a 0,3%-os triklozán tartalmú szappan expozíciót, míg a hagyományos szappan expozíciót 72 óráig is kibírta. Hat óra elteltével azonban a kettő között csekély eltérés mutatkozott. Tehát úgy tűnik, hogy a 20 másodperc kevés idő ahhoz, hogy a triklozán kifejtse a hatását.

Másodszor, a jelen tanulmányban használt szappan olyan tisztítószereket és felületaktív anyagokat tartalmazott, mint a nátrium laureth-szulfát, ami csökkentheti a triklozán baktericid hatását.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a triklozán hatékony ugyan a szappanokban, de csak minimum 0,3%-os arányban, ami a szappanokban engedélyezett mérték maximuma. A korábbi tanulmányok szintén kereskedelemi forgalomban lévő szappanokat hasonlítottak össze, így a hagyományos és antibakteriális szappanok formulája talán nem volt azonos, ami valószínűleg befolyásolja az eredményt.

A koreai kutatók ezért úgy gondolják, hogy adataik pontosabban tükrözik a kétféle szappan hatékonyságát. Továbbá úgy vélik, hogy talán itt az ideje annak, hogy a kormányok és az iparág felülvizsgálja az antibakteriális szappanok címkézésére vonatkozó szabályokat.

Szappangyártók körében 2014 júliusa és augusztusa között végzett felmérésből kiderült, hogy sokuk egy 2013-as FDA javaslatnak megfelelően már nem használ a termékeiben triklozánt.

A koreai kutatók szerint az antibakeriális szappanok hatékonyságát hirdető reklámokkal és a fogyasztók hiedelmeivel is érdemes foglalkozni, aminek lehetőleg a nemzetközi fogyasztóvédelmi törvényekben is tükröződnie kell.

(medicalnewstoday)

Ezeket olvasta már?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr388043406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az övezet gázai 2015.11.08. 15:02:15

Nátrium-LAURIL-szulfát. Itt legalább a sodium le van fordítva... Amúgy végre van mit az asszony elé rakni, hogy ne vegye ezeket a vackokat.
süti beállítások módosítása