Hipochonder blog

Tükröm-tükröm, mondd meg nékem!

2015. október 06. 09:59 - behrens

Egy 11 kutatóintézetből álló európai konzorcium, a Semeoticons, kifejlesztett egy egészség-figyelő tükröt, a Wize Mirror-t, ami az arcon megfigyelhető jelek alapján értékeli a kardiovaszkuláris és metabolikus kockázatokat. A tükör az adatok alapján biztatja a felhasználókat, hogy életstílusbeli változtatásokkal csökkentsék egészségügyi kockázataikat.

Az arc fizikai tulajdonságainak, változásainak nyomon követése a tudósok szerint nagyon jól jelzi az egyén egészségi állapotát. A Wize Mirror olyan kontakt nélküli szenzorokat használ, mint a 3D-s optikai szenzorok, multi spektrumú kamera, gáz érzékelők és mikrofonok, melyek alapján analizálja a felhasználó arcát. A gáz érzékelőkkel a légzést figyeli, és ez alapján megállapítja, mennyit iszik és/vagy dohányzik az előtte álló.

A Wize által összegyűjtött adatok a felhasználó arcfotóiból kerülnek feldolgozásra, pontos biometrikus és kompozíciós leírást adva. Ebből a Wize egy „wellness index” névre hallgató egészség mutatót ad a felhasználó számára.

A Wize figyeli a felhasználó egészségében bekövetkező pozitív változásokat is, és a különböző ajánlások mellett edzési terveket is nyújt, hogy segítsen az egészségi állapot javításában. A felhasználók meg is oszthatják adataikat orvosaikkal, így ha kell, közvetlen segítséget és útmutatást is kaphatnak.

A tükröt egyéni használatra, a szoba falára, valamint fitnesz és wellness centerekbe, patikákba és iskolákba is elérhetőnek tervezik.

Az ötlet nem  új elképzelés. 2009-ben az MIT végzőse, Ming Zher Poh is tervezett egy hasonló készüléket, ami több adatot is figyel, beleértve a pulzust, légzést, oxigén telítettséget és vérnyomást is. Poh ezt a technológiát felhasználta a Cardiio névre hallgató szoftverében, mely jelenleg egy szívritmus figyelő alkalmazást kínál.

(mobilhealthnews)

 Ezeket olvasta már?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr27897046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása